DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    1 milyar dolarlık enerji tasarrufu

    1 milyar dolarlık enerji tasarrufu

    ErP yönetmeliği ile artık yoğuşmalı kombi kullanımı zorunlu hale geldi. Enerji tüketiminde % 35 tasarruf sağlayan bu kombiler ile Türkiye ekonomisinin doğalgaz faturasından 1 milyar $ silinecek

    Avrupa Birliği Enerji Verimliliği Direktifi’nin (Energy Related Products-ErP) 21 Nisan’da yürürlüğe girmesiyle birlikte kombi ve kazanlarda artık sadece daha yüksek verimlilikteki yoğuşmalı ürünler tüketicilerin kullanımına sunulacak. Bundan sonra yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu olacak. Bu modellerin seçilmesi tüketicilerin aylık doğalgaz faturasında büyük düşüşlere neden olacak. Ayrıca cari açığının büyük bölümü enerji giderlerinden oluşan Türkiye ekonomisi de buradaki tasarruf sayesinde büyük bir giderden kurtulmuş olacak.

     7 milyon eski kombi

    Türkiye’deki konutların yıllık gaz tüketimi 4.5 milyar dolar ve 7 milyon binada eski tip konvansiyel kombiler kullanılıyor. Yoğuşmalı kombi modellerine geçilmesi ile burada yıllık yüzde 35 civarında bir tasarruf sağlanacak. Bu da Türkiye ekonomisine her yıl 1 milyar doların üzerinde bir yarar sağlayacak.

    Kendini amorti edecek

    Her yıl adet bazında yaklaşık 1.2 milyon büyüyen pazarda, 400 bin civarında yoğuşmalı kombi satılıyor. ErP Direktifi kapsamında üretilecek yoğuşmalı kombilerle standart kombiler arasında ortalama 800 ile 1.000 lira fiyat farkı bulunuyor. Buradan sağlanacak tasarrufla bir hane bunu 2 yılda amorti edebilecek. Doğu illerinde bu 1 yıla kadar düşecek.

    2018’in enerji politikalarının ana ekseninde yerli kaynaklara odaklanma, enerji verimliliği ve çeşitlendirme olduğunu anımsatan sektör temsilcileri ülke genelindeki eski tip kombilerin 2-3 yıl içerisinde yerini yoğuşmalı kombilere bırakacağını düşünüyor.

    Yönetmelik neyi kapsıyor?

    Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Türkiye’de üretilen ve ithal edilen 400 kW ısıtma gücüne kadar olan kombi ve kazanların, daha yüksek verimli yoğuşma teknolojisine sahip olmaları zorunlu hale getirilecek. 400 kW ısıtma gücüne kadar olan konvansiyonel (yoğuşmasız) kombi ve kazanların üretimi ve ithalatı da bu tarihten itibaren durduruldu. Üreticilerin ellerindeki ürünleri de 1 Ocak 2019 tarihine kadar bayilerine göndermesi gerekiyor. 2 bin litre hacme kadar olan sıcak su ısıtıcıları ve boylerlerin (sıcak su kazanları) enerji verimlilik kriterleri de yükseltilecek. Yönetmelik kapsamında kombilerin içinde yer alan ve ısıtma sistemindeki sıcak su sirkülasyonunu sağlayan devridaim pompalarının daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa olmaları zorunluluğu getirilecek.
    Kaynak: Vatan Gazetesi

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.