DOLAR 32,3288
EURO 35,0679
ALTIN 2299,962
BIST 9002,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    13. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu yarın başlıyor

    13. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu yarın başlıyor
    16.11.2022
    A+
    A-

    Türkiye’de 60 yılı aşkın bir zamandır bilimsel bir şevk ve tutku ile kazı, araştırma yapan, 14 İtalyan misyonunun arkeologları, son dönemde elde ettikleri bulguları 17-18 Kasım’da, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde yapılacak bir sempozyum’la kamuoyuna duyuracaklar. Sempozyumda Türk kültür mirasının değerlendirilmesi ve arkeoloji’nin dünü, bugünü, yarını tartışılacak. Açılış İstanbul Meşrutiyet cad. 75 Tepebaşı adresinde bulunan İtalyan Kültür Merkezi’nde 17 Kasım Perşembe günü saat 09:30’da gerçekleşecek.

    İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun girişimiyle ve Ankara İtalyan Büyükelçiliği himayesinde düzenlenen sempozyumda İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi de bir konuşma yapacak. Sempozyum’da, İtalyan Arkeologlar Türkiye’nin batısından doğusuna neredeyse tüm tarihi dönemleri kapsayacak şekilde yaptıkları kazılar hakkında bilgi verecekler. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler ve Kültürel Varlıklar Genel Müdürlüğünü temsilen İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal’da bir konuşma yapacak. Prof. Isabella Caneva ise açılışta Anadolu toplumunda arkeolojinin dünü, bugünü üzerine bir “lectio magistralis” dersi verecektir.

    Büyükelçi Marrapodi, Türkiye’de İtalyanın yürüttüğü kültürel tanıtım faaliyetlerinde yıllardır önemli bir referans olan İtalyan arkeoloji misyonlarının, ülkenin en ücra köşelerinde bile yerel sosyal doku için nasıl önemli bir ekonomik gelir kaynağını olduğunu belirtiyor.

    İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo ise, “İtalyan Arkeoloji misyonlarının, prehistorya’dan, klasik greko-romen ve bizans döneme kadar insanlık tarihinin en temel dönemleri üzerinde çalışma şansına sahip olduklarını ve Türkiye’deki arkeolojik kazılara en büyük katkılardan birini verdiklerini“ söyledi. Schirmo, ayrıca İtalyan Kültür Merkezi’nin, bu çalışmaların sonuçlarını kamuoyuna tanıtmak için, İstanbul’un kalbinde, on yılı aşkın bir süredir her yıl bu sempozyumu düzenlediğini hatırlattı.

    İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından finanse edilen Anadolu’daki en önemli İtalyan arkeoloji misyonları arasında Malatya-Arslantepe, Gaziantep-Karkamış, Yozgat-Uşaklı Höyük, Niğde-Kınık Höyük, Mersin-Yumuktepe, Kayseri-Kültepe ve Mersin-Elaiussa da yer almaktadır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.