DOLAR 32,5191
EURO 34,8375
ALTIN 2473,992
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    2019 3. çeyreğinde 228.719 adet ikinci el konut satıldı

    2019 3. çeyreğinde 228.719 adet ikinci el konut satıldı
    06.11.2019
    A+
    A-

    Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa işbirliği ile hazırlanan 2019 yılı çeyreğine ilişkin “3. Çeyrek 2. El Konut Satış Endeksi” açıklandı.

    TÜGEM ve Endeksa işbirliği ile hazırlanan “3. Çeyrek 2. El Konut Satış Endeksi” raporuna göre konut satış adedi 3. çeyrekte 2. çeyreğe göre %44, geçen senenin aynı dönemine göre %1 artış gösterdi, 2019 yılının ilk 3 çeyreğinde 2018’in ilk 3 çeyreğine göre %14 düşüş görüldü. 2. el konut satışları bir önceki çeyreğe göre %51, 2018 yılı 3. çeyreğine göre ise %21 oranında arttı. Raporda 3. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde konut fiyatlarında 1 yıllık %8 düşüş olduğu belirtildi. 3. çeyrek sonu itibarıyle ortalama değerlerle Türkiye’de konut metrekare satış fiyatı 2.336 TL, amortisman süresi 18 yıl, pazarlama süresi ise 86 gün olarak gerçekleşti.

    Konut satış adedi 2018’in aynı dönemine göre %1 arttı

    2019 yılının 3. çeyreğinde 359.677 adet, yıl başından bu yana ise toplam 865.473 adet konut satışı gerçekleşti. Konut satış adedi 2. çeyreğe göre %44, 2018 yılının 3. çeyreğine göre %1 artış kaydetti; ilk 3 çeyreğine göre ise %14 düştü. 3. çeyrekte 228.719 adet 2. el konut satışı, 105.023 adet kredili konut satışı gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre 2. el konut satışları %21, kredili konut satışları ise %93 artış gösterdi.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Konut satış adedi bir önceki çeyreğe göre %44 arttı

    1. çeyrekte 228.719 adet 2. el konut satışı gerçekleşti. Bu rakamla 2. el konut satışları bir önceki çeyreğe göre %51, 2018 yılı 3. çeyreğine göre ise %21 artış göstermiş oldu. 2. el konut satışı toplam konut satışlarının %64’ünü oluşturdu. Kredili konut satışları ise toplam konut satışlarının %29’unu oluşturarak 105.023 adet olarak gerçekleşti. Kredili konut satışları 2. çeyreğe göre %135, geçen yılın 3. çeyreğine göre ise %93 artış gösterdi. 3. çeyrekte yabancı uyruklu kişilere de 11.973 adet konut satışı gerçekleşti. Bu adetle yabancıya konut satışı bir önceki çeyreğe göre %16 artarken, geçen yılın 3. çeyreğine göre %3 oranında düştü.

     

    Türkiye genelinde konut fiyatlarında 1 yıllık düşüş %8

    1. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde konut fiyatlarında son 1 yılda %8, toplam getiride ise %1 düşüş gerçekleşti. 3. çeyrekteki konut satışlarının %16’sının gerçekleştiği İstanbul’da konut fiyatları 1 yılda %12 düştü. Konut satışlarının %10’unun gerçekleştiği Ankara’da ise konut fiyatları son 1 yılda %4 oranında düşüş kaydetti.

     

    Endeksa – Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde saha araştırmaları yapan lisanslı Endeksa değerleme uzmanlarının hazırladığı verilere dayanarak anında bilgi veren platform, otomasyona dayalı istatistiki modelleme ve makine öğrenimi yöntemleri ile konut değerlerini hızla ve doğru bir şekilde hesaplayabilmektedir. Endeksa, konut satış ve kira değerlerinin yanı sıra bölge bazında yaşayanların demografik bilgileri, bölgedeki ticari parametreleri ve yaşam alanlarını da sunmaktadır. Gayrimenkul profesyonellerinin yanı sıra bireysel kullanıcıların da yoğun olarak kullandıkları platform, kullanıcılara yapmış oldukları otomatik değerlemeleri raporlayabilme, güvenilir ve bağımsız görüşe ulaşmak için bulundukları bölgelere hakim deneyimli uzmanlardan görüş raporu talep etme imkanı da sağlamaktadır. Endeksa ile en iyi yatırım bölgelerini hızla belirlemek mümkün olmaktadır. Yatırım için düşünülen bölgeler il, ilçe, mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, konut türüne göre ortalama kiralara, satış fiyatlarına ve fiyat değişim trendlerine ulaşmak sadece saniyeler almaktadır. Kullanıcılar kendi evlerinin değerini de kolaylıkla öğrenebilmektedir. Bunun için haritadan işaretleyip konut özellikleri girildiğinde, Endeksa evin piyasa değerini anında hesaplamaktadır. Yaşam tarzına göre ev seçimi de Endeksa ile kolaylaşmaktadır. Kullanıcının yaşamayı düşündüğü bölgeler il, ilçe mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, sosyal göstergeler ve çevredeki yaşam olanakları hızla görüntülenmektedir. Uzman görüşü ise Endeksa’nın bir diğer fark yaratan hizmetidir. Bireysel ya da ticari karar vermeden önce kullanıcılar lisanslı Endeksa uzmanlarının görüşüne başvurabilmektedir.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.