DOLAR 32,4515
EURO 34,8148
ALTIN 2481,354
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    3. çeyrek sonu itibariyle gayrimenkulde Ürdün, konutta İran ilk sırada

    3. çeyrek sonu itibariyle gayrimenkulde Ürdün, konutta İran ilk sırada
    19.10.2020
    A+
    A-

     EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancıların son iki yılda 3. çeyrek sonu itibariyle Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul yatırımlarını mercek altına aldı. Buna göre; tüm gayrimenkul cinsinden yatırımlarda toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü sıralamasında Ürdün, Türkiye’yi tercih eden ülkeler arasında ilk sırada yer alırken, Irak,  Afganistan, Mısır, Suudi Arabistan Ürdün’ü takip ediyor.

     EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların 2019 yılı 3. çeyrek sonu dönemi ile 2020 yılı aynı döneminde Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarını inceledi. Tapu yabancı işler daire başkanlığı verilerine göre; 2019 yılı 3. çeyreği sonunda 7 milyon 062 bin 877 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2020 yılı aynı döneminde yüzde 12 azalarak 6 milyon 191 bin 071 metrekare oldu.

    Türkiye genelinde, toplam 26 bin 165 adet konut satıldı

    Konut satışı özelinde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; adet bazında, 2020 3. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde, toplam 26 bin 165 adet konut satıldı. Bu rakamla, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 18,0’lik bir düşüş görüldü. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2019’ yılı 3. çeyrek sonu itibariyle yüzde 3,7 iken bu oran 2020 yılı aynı döneminde yüzde 2,3’e geriledi.

    Gayrimenkulde Ürdün, konutta İran ilk sırada

    2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle, yabancıların Türkiye genelindeki toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında tüm gayrimenkul yatırımları incelediğinde,  ilk sırada Ürdün yer alıyor.  Bu kategoride bir önceki yılın birincisi Mısır’ın yerini alan Ürdün’ü de Irak,  Afganistan, Mısır, Suudi Arabistan, Filistin, Katar, İran, İngiltere ve Almanya takip ediyor.

    İran ilk sırada

    2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde yabancılara yapılan toplam konut satış âdetinde ise İran ilk sırayı aldı. İran’ı, Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan, Azerbaycan, Almanya, Yemen, Kuveyt, Ürdün ve İngiltere takip etti.

     

    Gayrimenkul yatırımında İstanbul, Manisa ve Konya ilk üçte

    Tüm gayrimenkul cinsinden en çok tercih edilen illerde toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında 2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il Manisa olurken, Manisa ilini sırası ile İstanbul, Konya,  Antalya, Sakarya, Muğla, Tekirdağ, Edirne, Bursa ve Ankara izledi.

     

    Yabancı gayrimenkul yatırımlarında Körfez ülkelerinin payı azalıyor

    Yabancı gayrimenkul yatırımlarında önemli bir ağırlığa sahip olan Körfez ülkelerinin, 2019 yılı 3. çeyreği sonundaki 2 milyon 573 bin 774 m² büyüklüğündeki tüm gayrimenkul cinsinde metrekare bazında yaptıkları yatırımlar 2020 yılı aynı döneminde yüzde 34,3 oranında azalarak 1 milyon 690 bin 249 m²’ye düştü. Toplam yabancı yatırımlarının içinde Körfez ülkelerinin durumunu değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme, 2019 yılı 3. çeyreği sonunda toplam yabancı yatırım içinde payı %36 olan Körfez ülkelerinin 2020 senenin aynı dönemindeki payının %27’ye düştüğünü ortaya koydu.

     

    İstanbul’da yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarında m2 bazında 2019 yılının aynı dönemine göre %8,7’lik düşüş yaşandı

     

    Yabancı yatırımcıların 2019 yılı 3. çeyrek sonu dönemi ile 2020 yılı aynı döneminde İstanbul’da gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarımda ise, Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı verilerine göre; 2019 yılı 3. çeyreği sonunda 888 bin 937 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2020 yılı aynı döneminde yüzde 8,7 azalarak 811 bin 922 metrekare oldu.

     

    İstanbul’da Irak’ın yerini İran aldı

    2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle, yabancıların İstanbul genelindeki toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında tüm gayrimenkul yatırımlarında, ilk sırada İran yer alıyor.  Bu kategoride bir önceki yılın birincisi Irak’ın yerini alan İran’ı da Afganistan, Irak, KKTC, Yemen, Katar, Çin, Filistin, Azerbaycan ve Suudi Arabistan takip ediyor.

     

    Yabancılara Konut satışında 2019 yılının aynı dönemine göre adet bazında yüzde 16,2’lik düşüş yaşandı

    Konut satış adedi özelinde ise TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; adet bazında, 2020 3. çeyrek sonu itibariyle İstanbul genelinde, toplam 11 bin 966 adet konut satıldı. Bu rakamla, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 16,2’lik bir düşüş görüldü. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2019’ yılı 3. çeyrek sonu itibariyle yüzde 9,6 iken bu oran 2020 yılı aynı döneminde yüzde 5,9’a geriledi.

     

    İlçe tercihleri, Büyükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü

    İstanbul’daki gayrimenkul edinimlerinde yabancılar tarafından en çok tercih edilen ilçeler Beylikdüzü, Büyükçekmece, Silivri, Esenyurt, Zeytinburnu, Çatalca, Avcılar, Başakşehir, Bağcılar ve Küçükçekmece ilçeleri ilk onda yer aldı.

     

    En çok İstanbul, Bursa ve Yalova etkilenecek

    Suudi Arabistan’ın ambargo kararıyla, gayrimenkul alımlarında yavaşlama oldu. İstanbul, Bursa ve Yalova’dan sonra en fazla etkilenecek illerin arasında Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin ile Mersin gelecek.  Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye koyduğu ambargodan en çok İstanbul’da Büyükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü ve Başakşehir ilçeleri etkilendi.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.