DOLAR 32,2938
EURO 34,6286
ALTIN 2409,2
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    46. Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul’un ikinci gününde yapay zeka ön plana çıktı

    46. Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul’un ikinci gününde yapay zeka ön plana çıktı
    19.04.2024
    A+
    A-

    Türkiye’ye yüksek döviz girdisi sağlayan ve her dönemde dinamizmini koruyan yapı sektörü, yerli ve yabancı tüm paydaşları ile bölgenin en güçlü iş birliği platformu Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ikinci gününde de gündemi belirleyen etkinlikleri ile sektöre yön vermeyi sürdürdü. “Tasarla Türet, Yapay Zeka ile Üret!” temasıyla teknolojinin gelişimi ve yapay zekanın yükselişi, tasarımın evrimi, inovatif malzemeler ve uygulamalar tartışıldı.

    Türkiye yapı sektörünün nabzını tutan ve 46. kez kapılarını açan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, yapı inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında 10.000’den fazla uluslararası profesyonel alıcıyı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ağırlamaya devam ediyor. 55 bin ziyaretçinin beklendiği fuar, sektördeki önemli kurum ve kuruluşların iş birliğinde, inşaat sektörüne yön veren son gelişmeleri gündeme taşırken, her yıl düzenlediği “VIP Alım Heyeti Programı” ile bu yıl 70 ülkeden 400’ün üzerinde yabancı satın almacıya ev sahipliği yapıyor.

    Dört gün sürecek fuarın ikinci günü, “Tasarla Türet, Yapay Zeka ile Üret!” teması ile tasarımın evrimi, teknoloji ve yapay zeka ile ilgili yenilikler ele alındı. 3D modelleme, akıllı malzemeler ve tasarım süreçlerindeki dönüşüm, malzeme teknolojilerindeki devrim ve akıllı binaların yaratıcı potansiyeli gibi konular, sektördeki ileri düzey çözümler ve yapay zeka destekli sürdürülebilir mimarlık tartışıldı.

    Salon Architects Kurucusu, Mimar Alper Derinboğaz’ın eş küratörlüğünü yaptığı bu özel günün panelleri Sanatçı ve Eğitmen Bager Akbay’ın “Yapay Zeka Okuryazarlığı” adlı açılış konuşması ile başladı. Yapay zeka uygulamalarının metin yazımı ve görsel yaratımında nasıl kullanılacağını anlatan Akbay, gelecekte kişiselleştirilmiş filmlerin izlenebileceğini ve  arayüzlerin yok olacağını, akıllı ev ve IoT uygulamalarının artacağını açıkladı.

    “Tasarım Teknolojilerinde Devrim: Yapay Zeka, 3B ve IoT” konusuyla Atlas Space CEO’su Ahmet Burçin Gürbüz moderasyonunda gerçekleştirilen panelde, Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Asena Kumsal Şen Bayram ve Dex Cook CEO’su ve Girişimci Recai Üçok , yapay zeka ile 3D modelleme ve IoT’nin etkileşimini ele aldı.

    2029 yılında dünyadaki bütün bilginin işlenmiş olacağını vurgulayan Burçin Gürbüz, “Teknolojiden önce korkuyoruz, ancak konforunu görünce de standart hale geliyor. İnsanlara bu durumu göstermek gerekiyor.  Herşey çok hızlı gelişiyor, saatlerce süren işlemler bir dakikada gerçekleşiyor. 2029 yılında genel yapay zeka oturmuş ve dünyadaki bütün bilgi işlenmiş olacak. Sonrasında da insanlar için ‘düşünebilme’ ve ‘yaptırabilme’ gücü öne çıkacak. Bu nedenle mimar olarak herşeyden biraz bilmek gerekiyor” dedi. 

    Dex Cook CEO’su ve Girişimci Recai Üçok ise “Büyük firmalar takımda olmayacak, hızlı dönüşümler görüyoruz. Dijital mimari bu hızlı dönüşümde ne yapacak merak konusu” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

    Urban Atölye & Tuşpa NK, Mimar Nilüfer Kozikoğlu   moderasyonunda “Dijital ve Fiziksel Doku: Mekan Malzeme Sentezi” isimli panelde akıllı malzemeler ve tasarım süreçlerindeki dönüşüm ile malzeme teknolojileri Yapı Arena Sahnesi’ne taşındı.

    Yeni teknolojilerin yeni malzeme ihtiyacı doğurduğuna vurgu yapan Parametric Architecture Kurucusu Hamid Hassanzadeh, “Yeni yapı teknolojileri, yeni malzemeler de gerektiriyor. Algoritmalarla malzemeler optimize ediliyor. Hiç çizim yapmadan üretime gönderilen koltuklar var mesela… Belirli yapay zeka uygulamaları çok yararlı, büyük katma değer sağlıyor. Yeni teknolojiler, yeni fırsatlar getiririyor. İki cümle ile tarif edip, üç boyutlu bir tasarımı birkaç dakika için karşısınızda görebilmeniz mümkün” dedi.

    Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç.Dr. Sabri Gökmen moderatörlüğünde “Akıllı Binaların Yaratıcı Potansiyeli: Yapay Zeka Destekli Mimarlık” adlı oturumda akıllı binaların yaratıcı potansiyeli ve yapay zeka destekli sürdürülebilir mimarlık gündeme getirildi.

    Mimarlıkta  yaşanacak değişimleri açıklayan Toros & Partners Kurucusu Derya Toros“Dünya bir şekilde dijitale dönecek. Yapay zeka ile daha multidisipliner kişiler, teknoloji, sanat ve farklı iş kollarını birleştirenlerin kalacağını düşünüyorum. Mimarlıkta malzeme, AR-GE süreçleri değişecek. Bilim de değişecek” şeklinde konuştu.

    Moderatörlüğünü Degostudio ve Studio OM Kurucu Ortağı, Özge Meriç’ün yaptığı “Mimarlıkta İşbirliği Aracı Olarak Teknoloji” adlı son panelde teknolojinin içşelleştirilmesi ve yeni işbirlikleri örnekleri tanıtıldı.

     Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu! 

    Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, her yıl olduğu gibi bu yıl da Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri’ni sahipleri ile buluşturdu. Birbirinden değerli markaların yarıştığı ödül töreninin kazananları şu şekilde oldu:

    • “Standında Üstün Teknoloji Çözümleri Sunan Firma: TMS Kalıp ve İskele Sistemleri
    • “Standında Üstün Yaratıcı Kimlik Tasarımı Sunan Firma”: Bestofis Modüler Bölme Sistemleri
    • “Standında Üstün Ziyaretçi Etkileşimi Sunan Firma”: MSA Spor ve Kent Ekipmanları
    • “Standında Sürdürülebilir Ürününü Sürdürülebilir Kriterlerle Sergileyen Firma”: NASWOOD-Nasreddin Orman Ürünleri
    • ICA Events Teşvik Ödülü: A.T.S. Ateş Tuğla / DesignFloor-Aslan Yapı Ürünleri / WOOD- Y Uğur Ünal Orman Ürünleri
    • Mansiyon ödülü: Retro Parke Mobilya
    • 1.lik Ödülü: Falcon Ağaç
    • 2.lik Ödülü: Samet Kalıp
    • 3.lük Ödülü: Derby Kimya

    Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2024’e Özel İskele-Kalıp Salonu!

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.