DOLAR 32,202
EURO 35,0069
ALTIN 2498,743
BIST 10643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    5 bini aşkın gönüllünün 1707’sini kadınlar oluşturuyor

    5 bini aşkın gönüllünün 1707’sini kadınlar oluşturuyor
    08.03.2024
    A+
    A-

    Deprem, sel gibi afetlerde ve büyük kazalarda, kaybolma vakalarında doğru ve etkin arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirme hedefiyle kurulan Türkiye’nin ilk arama kurtarma sivil toplum kuruluşu AKUT Arama Kurtarma Derneği, kadın-erkek ayırt etmeden tüm gönüllüleriyle 28 yıldır insanların hayatlarına dokunuyor. 5 binden fazla aktif gönüllüsü bulunan ve eşitlik esasıyla faaliyetlerini yürüten AKUT Arama Kurtarma Derneği’nde üyelerin yüzde 33’ü kadın gönüllülerden oluşuyor.

    5 binden fazla gönüllüsü ile Türkiye’de ve dünyada büyük afetlerde arama-kurtarma operasyonlarına destek olduklarını belirten AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Yosun Akverdi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde açıklamalarda bulundu. Hem yönetim hem de operasyonel aşamada kadın-erkek ayrımı yapmadan, eşitlik esasına göre arama kurtarma ekiplerini güçlendirdiklerini belirten Zeynep Yosun Akverdi, kadın gönüllülerin masa başında, sahada, operasyonda, eğitim alanında, ulaşımdan lojistiğe tüm bölüm ve birimlerde aktif olarak görev aldıklarını ifade etti. Akverdi. “Kadınlar dünyanın her yerinde gerek sosyal gerekse ekonomik hayatta gün geçtikçe başarılarıyla öne çıkıyor. Bu hepimiz için gurur verici. Derneğimizde 1.707 kadın gönüllümüz arama kurtarma çalışmalarında aktif olarak yer alıyor, hayat kurtarılmasına destek oluyor” dedi.

    Yönetimde de sahada da birimlerde de kadın gönüllüler var

    Türkiye genelinde 30 ekip ve 5 binden fazla gönüllü ile ihtiyacı olan herkesin yardımına koştuklarına dikkat çeken Akverdi, son yıllarda kadın gönüllü sayısında artış yaşadıklarını açıkladı. Akverdi, “Geçtiğimiz yıl gerçekleşen seçimle birlikte AKUT’un ilk kadın başkanı olma şansına eriştim. 7 kişiden oluşan yönetim kurulumuzda ben dahil 3 kadın yer alıyor. Bunun dışında 3 kişilik Denetim Kurulu’nun 1’i, 5 kişilik Disiplin Kurulu’nun ise 2’si kadın üyelerimizden oluşuyor. Kadınlar istedikleri ve hayal ettikleri sürece birçok şeyi başarabilirler. Hiçbir zaman hedeflerini küçük tutmamalılar. Şu anda mevcutta kadın gönüllü sayımız da sürekli olarak artıyor. AKUT’ta her zaman kadın-erkek eşitliği esastır ve derneğimizi tanıdıkça kadın gönüllü sayımız da giderek artıyor. Operasyonlarda kadın gönüllümüz de erkek gönüllümüz de kırıcı veya delici ekipmanlar ile çalışabilir. Operasyon türüne göre yapılan malzeme hazırlıklarında bir taşıma işlemi varsa bunu kadınlar da erkekler de hep birlikte taşır. Herkes aynı koşullarda eğitim alır, aynı ağırlığı kaldırır, aynı ipe tırmanır, aynı rotayı yürür ve aynı şartlarda arama yapar. Bu nedenle derneğimizin eşitlik esasına dayalı çalıştığını fark ettikçe kadınlar daha fazla gönüllü oluyor. ” dedi.

    Hiçbir ayrım olmadan faaliyet gösterme imkanı sunuyor

    Uzun zamandır derneğin gönüllüsü olarak AKUT’un kendi hayatında büyük bir fark yarattığını belirten Zeynep Yosun Akverdi, “Çok uzun yıllardır AKUT’ta çalışarak ve bir fiil yer alarak sadece başkalarının değil kendi hayatımı da değiştirme ve dönüştürme imkanı buldum. Bu nedenle dernek benim hayatımda büyük bir fark yarattı. İnsanların en zor zamanlarında onlara yardımcı olmanın değerini yaptığımız faaliyetler ile bir kez daha fark ettim. Derneğimize üye olan tüm gönüllülerimiz de benim gibi gerçekten buna odaklanarak profesyonel bir şekilde çalışıyorlar. Bu nedenle AKUT diğer kurumlardan biraz daha ayrışıyor. Gönüllülerimiz derneğimizi kendilerine yakın hissediyor ve bu doğrultuda daha fazla katkı verebilme amacıyla çalışıyorlar. AKUT zor faaliyet alanlarında kadın-erkek ayrımı olmadan alınan eğitimin karşılığı olarak operasyonel olan tüm gönüllülerine karşı aynı beklentiye giriyor. İnsan olarak birçoğumuza zor gelecek anlar yaşayabiliyor, müdahalelerde bulunabiliyoruz. Bu zorlukları kabullenen, göğüs geren tüm gönüllülere kapımız açık. Kadınlarımız ise bu zorlu ortamlarda varlık gösteren diğer kadın arkadaşlarını gördükçe örnek alıyor,gönül rahatlığıyla çalışmalara katılabiliyorlar” açıklamasında bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.