DOLAR 32,5274
EURO 34,8126
ALTIN 2431,934
BIST 9733,3
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması

    7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması
    22.07.2017
    A+
    A-

    TOKİ ve iştirak şirketi Emlak Konut GYO tarafından mimarlık dünyamızda farklı fikir ve arayışların önünü açabilmek için hayata geçirilen Ulusal Mimari Fikir Yarışmalarının 2. si “Mahalle” teması ile düzenleniyor. 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması “MAHALLE” adıyla gerçekleştirilecek yarışmada, ödül alan konut projeleri, ilk yarışmada olduğu gibi bölgelerinde inşa edilecek.

    Konut ve inşaat sektörünün öncü kuruluşu TOKİ, yenilediği üretim disiplinleriyle dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlara yönelik konutlarda yeni konsept ve fikirleri hayata geçirmeye devam ediyor.

    2014’te yenilenen üretim felsefesiyle, günün ihtiyaçlarına yanıt veren, yüksek kalitede, kültür ve mimariyi gözeten yeni bir konut anlayışını hayata geçirmeye başlayan TOKİ, az katlı planda, yörelerin yerel mimari çizgilerinden, kültür ve geleneklerinden ilham aldığı binlerce konutluk özgün projeleri uyguluyor.

    Bu anlayışla 3 yıl içinde 100 binin üzerinde konut ve yeni yaşam alanını içeren projeler tasarlayan ve inşasını yürüten TOKİ, aktif ve dinamik üretim kabiliyetini, yeni arayış ve fikirlerle geliştirmeye devam ediyor.

    TOKİ, iştirak şirketi Emlak Konut GYO ile birlikte 2014’te düzenlediği 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceği temalı yarışmanın ardından, bu yıl “Mahalle” konseptiyle ikinci yarışmayı hayata geçiriyor. Yarışmada ödüle değer bulunun projeler, ilk yarışmada olduğu gibi projenin ait olduğu bölgede belirlenmiş tasarım ve uygulama alanında hayata geçirilerek, kentlere, mimarisi ve uygulamasıyla örnek olacak yeni yerleşim alanları kazandırılacak.

    YARIŞMANIN AMACI

    Yarışmayla, insanların etkileşimlerde bulundukları, birbirlerinin hayatlarına dokundukları en temel alan olan mahallenin, günümüz kentsel ihtiyaçları ile güncel şehircilik, kentsel tasarım, mimarlık ve peyzaj anlayışları doğrultusunda kurgulanması amaçlanıyor.

    Bu doğrultuda; kentsel ölçekte şehrin kimliğini ve sürdürülebilir gelişimini destekleyen, fiziksel ve toplumsal açıdan yaşam alanı ölçeğinde güvenli, yaya dostu ve erişilebilir / engelsiz olan mekânların oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, doğal yapı ve iklimsel özellikler gibi çevresel verileri gözeten, yöresel mimari ve geleneksel değerlere saygılı, sosyal bütünleşmeyi sağlayan, estetik açıdan kaliteli ve insanı odağa alan yaşam alanlarının oluşmasının teşviki amaçlanıyor.

    NEDEN MAHALLE?

    TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’nda “Mahalle” konsepti üzerindeki arayışı, şehirlerin yıllar içerisinde geldiği seviyeyi değerlendirerek başlattıklarını belirtti.

    Hızlı nüfus artışı ve köyden kente yoğun göçe hazırlıksız yakalanan şehirlerin plansız ve çarpık yapılaşmaya muhatap olduğunu söyleyen Turan, söz konusu yapılaşma ve değişen yaşam koşullarının, binlerce yıllık bir mimari kültür, gelenek ve birikimin yansıması olan mahallelerde özgün mekânsal ve sosyo-ekonomik dokunun bozulmasına ve kaybolmasına neden olduğunu vurguladı. Turan, şunları söyledi:

    “Geleceğe aktarılması gereken zengin kültürel birikime sahip ülkemizde, konut ve yaşam alanlarının yerel kimliğinin korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması için yeni ve bütüncül değerlendirmelerin yapılması son derece önemlidir. “Mahalle”, şehirlerimizin geleneksel ve kadim değerlerinin günümüz yaşam koşullarına taşınmasında, bütün bu değerleri küçük ölçekte barındırması bakımından model olarak kullanılabilecektir. Bu nedenle, mahalle diyoruz.

    MAHALLE OKULDUR, YAŞAM TECRÜBESİDİR, GÜVENDİR

    Kuşkusuz Mahalle sadece fiziki varlık alanını temsil etmiyor. Mahalle daha çok sosyolojik ve de psikolojik boyutta insanları şekillendiriyor. İnsan hayat tecrübesine mahallesinde başlıyor. Eski mahalle geleneğini düşündüğümüzde, bir bakkalın tezgâhında küçük bir çocuğun 1 liralık ilk alışverişiyle dünyayı satın almışçasına yaşadığı mutluluğu hatırlıyoruz. Özgüven mahallede başlıyor. İnsan yaşamı mahallede öğreniyor, tartışmayı, uzlaşmayı, güvenmeyi, dayanışmayı, oynamayı, gülmeyi ve ağlamayı, kısacası yaşamı, önce mahalle öğretiyor. Bu yüzden mahalle okuldur, yaşam tecrübesidir, güvendir. Mimari kültür ile yaşam kültürüne nüfuz etmiş bu ortak yaşam alanının, mimarlarımızca sürdürülebilirlik temelinde serbestçe yorumlanmasını bekliyoruz. Mimarlarımızı bu yönde yeni fikirler geliştirmeleri için samimi bir çaba ile teşvik ediyoruz.”

    ÖDÜL ALAN PROJELER KAĞIT ÜZERİNDE KALMAYACAK, İNŞA EDİLECEK

    Yarışmanın en önemli özelliğinin ödüllü projelerin hayata geçirilmesi olduğunu hatırlatan Turan, 2014’te düzenlenen yarışmada ödül kazanan eserlerin inşa edilmekte olduğunu söyledi. Bu eserlerin Türkiye’nin örnek konut ve yerleşim projeleri olarak şehirlere değer kattığını vurgulayan Turan, mimarların emek ve gayretinin, ortaya çıkardıkları eserlerin, raflarda biriken pek çok mimari yarışma projesi gibi asla kağıt üzerinde kalmayacağını, yeni yarışmanın eserlerinin aynı anlayışla hayata geçirileceğini kaydetti.

    YARIŞMA JÜRİSİ

    “MAHALLE” temalı 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’nın Asli Jüri üyelerini, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat GÜL (Jüri Başkanı), Prof. Dr. Zekiye YENEN (Y.T.Ü.- Mimar-Şehir Plancı), Doç. Dr. Yasin Çağatay SEÇKİN (İ.T.Ü.- Mimar), Hicran ÇAKMAK (Emlak Konut GYO A.Ş. Projeler Dairesi Başkanı- Mimar),Mustafa Levent SUNGUR (TOKİ Toplu Konut Projeleri ve Araştırma Dairesi Başkanı- İnşaat Mühendisi), Bünyamin DERMAN (Y.Mimar) ile İbrahim Hakkı YİĞİT (Y.Mimar) oluşturuyor.

    YARIŞMANIN TAKVİMİ

    • Yarışmanın Başlangıç Tarihi : 05/06/2017
    • Sorular İçin Son Tarih : 23/06/2017
    • Soruların Yanıtlanması İçin Son Tarih : 05/07/2017
    • Teslim Tarihi ve Saati : 25/08/2017, saat 17:00’ye kadar.
    • Jüri Değerlendirmesi Başlangıcı : 07/09/2017
    • Sonuçların İlanı : 14/09/2017
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.