DOLAR 32,3654
EURO 34,7223
ALTIN 2396,214
BIST 10157,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    45. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’dan Mimarlara İpuçları

    45. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’dan Mimarlara İpuçları
    22.04.2024
    A+
    A-

    Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe 46 yıldır katma değer yaratan, yeni iş fırsatları sunan ve her sene birbirinden zengin içerikleriyle sektörel bilgi paylaşımına imkân tanıyan, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ülke ekonomisine yadsınamaz bir katkı sağlıyor.  17-20 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde sektöre ev sahipliği yapan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, son gününde önemli etkinliklere yer verdi. Mimar Sedat Bayrakmimari deneyimleri ile öğrencilere yön gösterdi, sosyal medyada öne çıkmanın ipuçlarını söyledi.

    Her yıl binlerce yabancı yatırımcıyla yerli iş ortaklarını bir araya getiren Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, son gününde de sektör temsilcilerini güçlü ve yön veren etkinliklerle buluşturdu. Yabancı katılımcı, alıcı ve ziyaretçi ilgisinin katlanarak devam ettiği Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un son günü ‘Mimari İletişimin DNA’sı söyleşilerinde yapı sektöründe iletişim ve pazarlama alanlarına odaklanılarak, sosyal medyada mimarlara ulaşmanın kodları, yeni dünya düzeninde işverenlerle kontakt kurmanın ipuçları ve piyasadaki rekabet stratejileri gibi dikkat çeken başlıklar ele alındı.

    Fuarın son gününde “Mimari İletişimin Güncel Kodlar: Karar Vericilere Ulaşmak” konulu oturum ile güne başlandı. Anahtar konuşmacı FS Mimarlık Kurucu Ortağı, Mimar Sedat Bayrak, projelerinin çoğunu Y kuşağına yaptığını ve bu sayının artacağına vurgu yaparak “Mimarlık ofisleri küçülecek. Daha çok kişinin kendi ofisi olacak. Bu nedenle sosyal medyada görünür olmak çok önemli. Çok takipçiniz olmanız işverenlerin sizi tercihini etkiliyor. İnsanlar B2B tanıdık yüzleri seviyor ve onlara iş veriyor” dedi.

    Mimaride fuar katılımı ve sosyal medyanın önemi…

    Hangi sosyal platformların mimarlar için yararlı olduğunu anlatarak, sosyal medyada öne çıkma ve tanınmanın ipuçlarını da veren Bayrak, “Bütçe ve emsal en önemli 2 parametre, bunlara göre tasarım yapmak gerekiyor. Yeni mimarlar, laminant parke ve lamine parke farkını bilmediğini fark edebiliyor. Bu nedenle yapı malzemelerini bilmek, fuarları takip etmek, üreticilerle tanışmak çok önemli. Bu bilgiler, uygulama tarafında mimarlara çok destek veriyor” değerlendirmesinde de bulundu. Mimar Sedat Bayrak, üreticilere de seslenerek “Fuarlar, üreticiler için de çok önemli. Mimarları öğrenciyken yakalamak çok yararlı olabiliyor. Öğrenciyken beni yakalayan firmaları şu an müşterilerime proje teklifi verirken malzeme tedarik edeceğim firmalar arasında ilk sıraya yazıyorum” dedi.

    İç mimaride pazarın sürekli büyüdüğüne de vurgu yapan Bayrak, “Proje ve inşaat birlikte çıkıyor.  Herkes sahada birlikte çalışıyor. Her şey hızlı olmaya doğru gidiyor. ‘Robotlar sıva yapacak, mavi yakaya ihtiyaç olmayacak’ diyorduk. Ancak piyasada şu anda usta yok. şantiyelerde 40 yaş altı uygulamacı yok.  Bu alanda ekipler kurabilirsiniz. Büyük potansiyel var ” şeklinde açıklamada bulundu.

    Karbon nötr yapılar inşa etmenin önemine vurgu

    Fuarın dikkat çeken oturumlarından “Taslakların Ötesinde: Karbon Nötr Yapılar İnşa Etmek”te konuşan AURA Design Studio Kurucusu, Filiz Cingi Yurdakul, neden karbon nötr yapılar inşa etmek gerektiğini anlattı. Cingi Yurdakul, “Karbon nötr yapılar inşa etmek gerekli… Sera gazları insanların tükettikleri, ürettikleri araç ve gereçlerin kullanımı sonrasında oluşan gazlar. İnşaat sektörü olarak da payımız var ve büyük bir sorumluluğa sahibiz. Yerküre ısısı artıyor ve dünya 2 derece ısınmayı kaldırabilir. Isı adaları oluşması kritik; yapılar ısındıkça, hava ısındıkça, soğutma ihtiyacı da ekstra enerji üretimine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji üretimine, jeotermal sistemler, güneş panelleri, rüzgâr tribünleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerjisi santralleri çok önemli ve projelerde bu kaynaklara yer veriyoruz. Yapıların enerji verimliliği sağlanmalı ve daha az enerji tüketen yapılar üretmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

    “Doğadan Öğrenen Mimarlık” konulu oturumda sürdürülebilir mimari konusunda ödül sahibi olan A Mimarlık Kurucusu, Mimar-Döngüsel Tarasımcı Özgül Öztürk, “Döngüsel ekonomi zincirini aktaran açıklamalar; azaltmak, geri kazanmak, yeniden kullanmak, geri dönüştürmek, reddetmek, onarmak, yeniden tasarlamak ve hediye etmek şeklinde özetlenebilir. Küresel ekonomide % 7.2 döngüsellik söz konusu, % 93 gibi el değmemiş alanda kim bilir neler mümkün… Sürdürülebilir mimari ve sürdürülebilir kalkınma açısından yapabileceğimiz çok şey var” açıklamasında bulundu.

    “Sürdürülebilir Tasarım için İş Birliği” konulu oturumda ise sürdürülebilirlik için yeni nesil üretim metotlarının önemine değinen Daedalus Furniture Kurucu Ortağı, Ürün Tasarımcısı Nazar Şigaher, “Yeni nesil üretim metotlarını deneyimlemek ve aşina olmak çok önemli. Belli fikirler olabilir ama sürdürülebilirlik ekonomisi ile alakalı üreticilerin sektör içinde olması ve yaygınlaşması, kendi ekonomilerini yaratarak var olabilecekleri bir zemin olması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

    Bu yıl 46. kez kapılarını açan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, dört gün boyunca “VIP Alım Heyeti Programı” ile 70’ten fazla ülkeden 400’ün üzerinde yabancı satın almacıya ev sahipliği yaptı. 700 milyon Euro’luk iş hacmi hedefiyle ziyaretçilerini ağırlayan fuar, 10.000’den fazla uluslararası profesyonel alıcıyı ağırladı. Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 4 gün boyunca 25 etkinlikte 50’den fazla konuşmacı ile mimarlık, tasarımda inovatif yaklaşımlar ve yapay zeka, sürdürülebilirlik ve yapı malzemeleri gibi sektöre yön verecek konuları, her gün farklı bir tema altında ele aldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya ve Polonya’nın pavilyon olarak yer aldığı fuar; İtalya, Almanya, Rusya, Litvanya, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Polonya, Avusturya ve Çin’den katılımcıları ağırladı.

    Yapı Master Class ve Yapı Tech Garage

    Yapı Fuarı’nın altıncı yılına giren etkinliği Yapı Master Class’ta ziyaretçilere mimarlar eşliğinde etkileşimli bir fuar deneyimi sunuldu. Sektöre ezber bozan fikirler sunan Start-up’lar, Yapı Tech Garage’da inovatif ürünlerini sergileme fırsatı buldular. Yapı Fuarı’nın klasiklerinden biri haline gelen Altın Mıknatıs “Stant Tasarımı Ödülleri” ile markalar ve ürünlerini sürdürülebilir ve yenilikçi bir şekilde tanıtan katılımcılar da ödüllendirildi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.