DOLAR 38,4237
EURO 43,7282
ALTIN 4086,024
BIST 9496,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yazlık kiralama piyasasında tehlike

    Yazlık kiralama piyasasında tehlike
    17.04.2025
    A+
    A-

    2025 yaz sezonu yaklaşırken tatilcilerin tercihleri otel konaklamasından yazlık ev ve villa kiralamalarına kayıyor. Ancak bu tercih, yüksek kiralar ve art niyetli kişiler nedeniyle mağduriyet riskini de beraberinde getiriyor. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, özellikle Çeşme, Bodrum ve Marmaris gibi gözde tatil bölgelerinde sezonluk kira bedellerinin 1 milyon TL’ye dayandığını belirterek, vatandaşları uyardı: “Sadece yüksek fiyatlar değil, dolandırıcılık vakaları da ciddi bir tehdit oluşturuyor.”

    Yazlık tatillerini daha sakin ve izole bir ortamda geçirmek isteyen vatandaşların, piyasa değerinin çok üzerinde bedeller ödeyerek yazlık kiraladıklarını ifade eden Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu kiralamalarda ev sahibi, emlakçı, aracı ve komisyoncuların rolüne de dikkat çekti. Özellikle bazı kötü niyetli kişilerin, aynı evi farklı kişilere kiralayarak ya da sahte rezervasyon siteleriyle vatandaşları dolandırarak ciddi mağduriyetler yarattığını vurguladı.

    Siber Dolandırıcılıklara Karşı Uyarılar

    Siber dolandırıcılığın da arttığını belirten Şimşek, bilinen rezervasyon sitelerinin birebir kopyalanarak sahte ilanlar oluşturulduğunu ve bu yolla birçok kişinin tatil planlarının suya düştüğünü aktardı. TÜRSAB verilerine göre, yalnızca 2024 yılı içinde 7.656 dolandırıcılık ihbarı yapıldı; bunlardan 868’i doğrudan villa ve bungalov kiralamalarıyla ilgiliydi.” dedi.

    Hukuki Yollarla Dolandırıcılık Vakalarına Karşı Hak Arama

    Bu tür dolandırıcılıklara karşı alınabilecek hukuki önlemlere de değinen Şimşek, mağdur olan vatandaşların ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da TÜRSAB’a başvurmaları gerektiğini belirtti. İdari yollarla sonuç alınamadığında ise Tüketici Hakem Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine başvurarak zararlarının tazminini talep edebileceklerini söyledi. Ayrıca, dolandırıcılığa uğrayan kişilerin tüm belge ve evraklarla savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunabileceklerini de hatırlattı.

    Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Önlemler

    Tatil planı yaparken güvenilir seyahat acenteleriyle çalışmanın ve sözleşme imzalanmadan ödeme yapılmamasının büyük önem taşıdığını belirten Şimşek, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına kiralamaya dair tüm koşulları içeren yazılı bir sözleşme yapılması, evin demirbaşlarının netleştirilmesi ve ödeme detaylarının belgelenmesi gerektiğini ifade etti.

    Tüketicilerin Haklarını Koruyarak Tatil Yapmaları İçin Uyarılar

    Av. Elvan Kakıcı Şimşek, sözlerini şu şekilde tamamladı:

    Ne yazık ki turizm dolandırıcılığı vakalarında hukuki süreçler her zaman hızlı sonuçlanamayabiliyor. Bu nedenle tüketicilerin tatil planlarını yaparken çok dikkatli olmaları, ödeme yapmadan önce her şeyi sorgulamaları, sözleşmeleri dikkatle okumaları ve yalnızca bilinen, güvenilir platformları tercih etmeleri hem maddi hem manevi kayıpların önüne geçecektir.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.