DOLAR 32,3848
EURO 34,5584
ALTIN 2386,07
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ABD çelik ve alüminyum ithalatında vergiyi artıyor, Türkiye de etkilenecek

    ABD çelik ve alüminyum ithalatında vergiyi artıyor, Türkiye de etkilenecek
    02.03.2018
    A+
    A-

    ABD Başkanı Donald Trump, ithal çelik ürünlerine yüzde 25 vergi getireceklerini ifade etti. Twitter üzerinden açıklama yapan Trump,ABD’nin çelik üreticilerinin dünyadaki diğer ülkelerin haksız ticaret anlayışı yüzünden zarar gördüğünü ve ülke ile üreticilerin daha fazla zarar görmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Akılcı ve adil bir ticaret ortamı istediklerini belirten Trump’ın amacı yurtdışından ucuz çelik temininin azaltılarak yerel ekonominin güçlenmesini sağlamak.
    Bu gelişme ABD’nin önemli hisse senedi endekslerinden biri olan Dow Jones’da düşüşe neden olurken yerel üreticilerin hisse değerlerinde artış yaşandı. Gümrükteki bu artışın Türkiye’yi de etkilemesi bekleniyor.
    ABD’nin çelik ihracatı yaptığı ilk on ülke arasında bulunan Türkiye, ortalama olarak ABD’nin ihraç ettiği çelik ürünlerinin yüzde 15’ini sağlıyor. Türkiye’nin en çok çelik ihraç ettiği pazarda ABD’yi İtalya, İspanya, Romanya ve İngiltere takip ediyor.
    Türkiye 2016 verilerine göre 15 milyon ton ile dünyadaki en büyük çelik ihracatçısı durumunda ve alıcıları arasında ABD ilk sırada. ABD Ticaret bakanlığı verilerinde Türkiye’den ihraç ettikleri çelik için gene 2016 yılında yaklaşık 7 milyar dolar ödeme gerçekleştirildiği görülüyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.