DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

     Abdülkadir Akkuş: Normalleşme ve destek paketinin etkilerini önümüzdeki dönem göreceğiz

     Abdülkadir Akkuş: Normalleşme ve destek paketinin etkilerini önümüzdeki dönem göreceğiz
    15.06.2020
    A+
    A-
    • TÜİK Mayıs 2020 konut satış istatistiklerine göre; Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %44,6 azalarak 50 bin 936 oldu.

     

    • 2020 Mayıs ayında satılan konut sayısı Nisan ayına göre yüzde 19,1 arttı.

     

    • Türkiye genelinde 2020 Mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,9 artış göstererek 18 bin 483 oldu.

     

    • Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,7 azalarak 16 bin 860 oldu.

     

    • Türkiye genelinde ikinci el konut satışları 2020 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %37,7 azalış göstererek 34 bin 76 oldu.

     

    • Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %78,1 azalarak 860 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Mayıs 2020’de ilk sırayı 423 konut satışı ile İstanbul aldı.

    Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş konuyla ilgili şöyle konuştu:

     

     

    “Koronavirüs nedeniyle satışlarda nisan ayında yaşanan düşüş, mayıs ayında da kendini gösterdi. Son iki aylık süreçte, dünya ekonomilerinde yaşanan ticari durgunluk,hem konut geliştiriciler, hem de yatırımcılar açısından planlanan yatırımları ötelemesini zorunlu kıldı. Hemen her sektörde yaşanan belirsizlik ortamı, sektörümüzde de gündem maddesi oldu. TÜİK’in açıkladığı mayıs rakamlarına göre satışlarda yaşanan yüzde 44.6’lık gerilemeyi, bu belirsizlik ortamının bir uzantısı olarak görmek gerekiyor. Ancak sokağa çıkma yasakları ve resmi tatillerin ağırlıkta olduğu mayıs ayında satılan konut sayısında, nisana göre yüzde 19.1 oranında artış yakaladık. İçerisinde bulunduğumuz haziran ayı, hükümetimizin hazırladığı destek paketi sayesinde sektörümüze bereket getirdi. Paketin sunduğu 0,64 faiz oranı,12 aya kadar ödemesiz, 15 yıla varan vade ile ödeme fırsatı, beklemeye geçen yatırımcıyı harekete geçirdi. Buna ek olarak markaların sunduğu indirimler de destek paketini sektörümüzde daha önce görülmemiş bir fırsat haline getirdi. Mart ayından itibaren yaşamın tüm alanlarının evlere taşınmasıyla satış ofislerimiz sessizliğe bürünmüştü. Ancak normalleşme yönünde atılan adımların hız kazanmasıyla satış ofislerimiz yeniden hareketlenmeye başladı. Bu iki gelişme, kısa vadede mayıs ayında gerileyen satışların, haziran ayında yeniden artıya geçeceğinin, uzun vadede ise masada bekleyen yeni yatırım projelerinin inşaat çalışmalarına başlanacağının göstergesi niteliğinde. Özellikle orta gelir grubunu hedef alan kredi destek paketiyle bu kesim konut satın alan yatırımcılar arasında önde gidiyor. Yeni yatırım planı içerisinde olan konut geliştiricileri için bu çok önemli bir gösterge. Yeni yatırımlarda orta gelir grubunu hedef alan yatırımların ağırlığını yakın zamanda hissedeceğiz. Virüsün etki alanı azaldıkça, normalleşmeye yönelik adımlar da artacak. Bu durum satışlarımıza da hız kazandıracak. Bunların yansımasını haziran rakamlarında göreceğiz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.