DOLAR 32,5874
EURO 34,8588
ALTIN 2504,976
BIST 9676,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdülkadir Akkuş : Yabancı yatırımcı, her koşulda Türkiye’ye güveniyor

    Abdülkadir Akkuş : Yabancı yatırımcı, her koşulda Türkiye’ye güveniyor
    16.11.2020
    A+
    A-

    TÜİK Ekim 2020 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 azalarak 119 bin 574 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 270 konut satışı ve %18,6 ile en yüksek paya sahip oldu.


    Türkiye genelinde 2020 Ekim ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalış göstererek 25 bin 566 oldu.

    Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 280 bin 852 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,0 artış gösterdi.


    Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,1 artarak 5 bin 258 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim 2020’de ilk sırayı 2 bin 458 konut satışı ile İstanbul aldı.


    Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş verileri değerlendirdi:

     

     

    “TÜİK’in açıkladığı ekim satış rakamlarına göre, faiz oranlarındaki yükseliş, yerli yatırımcının temkinli davranmasına neden oldu. Faiz oranlarının yeniden yüzde 1’in altında düşürülmesi yönünde atılacak adımlar, yerli yatırımcıyı hızla harekete geçirecektir. Buna karşılık ağustos ayında yeniden yükselişe geçen yabancı yatırımcı oranları, beklentimiz ölçüsünde ekimde hız kazandı. Ağustosta yüzde 8 ile başlayan artış, ekimde yüzde 23.1’e yükseldi. Pandeminin en kritik devresinde izlemeye geçen yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye duydukları güvenin bir neticesi olarak hızla alıma geçti. Yabancı yatırımcı, her koşulda Türkiye’ye güveniyor. Pandemi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ekonomimizde yaşanan belirsizliklerin ortadan kaldırılması noktasında, yeni ekonomi yönetimimiz ve Cumhurbaşkanımız çok olumlu sinyaller veriyor. Bu yeni dönemde ülkemizin dünyadaki vitrini ciddi bir değişimden geçiyor. Bu değişim, sektörümüze Ortadoğu dışında Afrika ve Asya ülkelerini de kazandırıyor. Özellikle Çinli yatırımcılar bu dönemde ciddi alımlar gerçekleştiriyorlar. Talepteki artışta döviz kurlarındaki yükseliş ile vatandaşlık hakkı teşvikinin de büyük bir etkisi var. Yabancılar ağırlıklı olarak tamamlanmış, tapusu verilen ve teslimi yapılan projeleri tercih ediyor. Afrika ülkeleri, Pakistan ve Hindistan gibi yeni pazarlardan da talepler geliyor. Ayrıca Türkiye, pandemiye rağmen Çinlilerden çok ciddi bir konut talebi almaya başladı. Yeniden gündeme gelen tarihi İpek Yolu projesiyle proje güzergâhındaki bölgelerin yatırım değerinin artacağı beklentisiyle Çinliler, Türkiye konut pazarına yöneldiler. Öte yandan Geçtiğimiz yıl Çin’de Türk yılı ilan edilmesi ve Pekin Expo’sundaki tanıtım faaliyetleri de talebe büyük bir katkı sağladı. Lübnanlı ortağımız ile kurduğumuz BOSS4 Gayrimenkul şirketimizin projelerine Katar, Lübnan, Suudi Arabistan, Kuveyt ve İran ülkelerinden talep alıyoruz. Yatırımcıya aradıkları güveni sunan, finansal açıdan güçlü, köklü tecrübeye sahip firmalar ya da ortaklıklar bu dönemin başrol oyuncusu oluyor. Yabancı yatırımcı oranındaki artış, yılsonu hedeflerine büyük bir katkı sunacak. Yılsonuna kadar geçen sürede artışın süreceğini bekliyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.