DOLAR 32,5873
EURO 34,7907
ALTIN 2509,091
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdüssamet Bahadır: Türkiye’nin liderlik vizyonu, yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi

    Abdüssamet Bahadır: Türkiye’nin liderlik vizyonu, yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi
    16.11.2020
    A+
    A-

    TÜİK Ekim 2020 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 azalarak 119 bin 574 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 270 konut satışı ve %18,6 ile en yüksek paya sahip oldu.


    Türkiye genelinde 2020 Ekim ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalış göstererek 25 bin 566 oldu.

    Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 280 bin 852 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,0 artış gösterdi.


    Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,1 artarak 5 bin 258 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim 2020’de ilk sırayı 2 bin 458 konut satışı ile İstanbul aldı.

    Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır verileri değerlendirdi:

    “TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, faiz oranlarındaki yükselişin etkisiyle yerli yatırımcı oranındaki gerileme sürüyor. Destek paketinin etkisiyle tarihi rekor kıran satışların, faiz oranlarının yeniden yüzde 1’in altına düşürülmesiyle hızlar artıya geçeceğini düşünüyoruz. Yerli yatırımcı her koşulda sektörümüze yatırım yapmaya hazır. Pandeminin en etkili döneminde bile yatırımlar, destek paketi sayesinde hız kesmedi. Buradaki en önemli kriter, faiz oranlarının uygun oranlara düşürülmesi. Ekim ayında yabancı yatırımcı oranlarındaki yükseliş etkisi devam etti. Satışlardaki artış yüzde 23.1’e uzandı. Türkiye’nin başarılı pandemi yönetiminin yanı sıra, dünya ülkeleri arasında giderek artan liderlik vizyonu yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi. Pandemi döneminde olmamıza rağmen artışın devam etmesibu yönde bir trend oluştuğunu gösteriyor. Sektörümüz yurt dışı vitrinine her geçen gün değer katıyor. Cumhurbaşkanımızın yeni ekonomi yönetimine ilişkin verdiği olumlu mesajlar, yabancı yatırımcı tarafında olumlu algılandı. Türkiye, yabancı yatırımcıların radarında. Rekabette çok sayıda ülke arasında öne çıkıyoruz. Bu konumumuz yabancı yatırımcının alış yönlü hareketini tetikliyor. Döviz kurlarındaki hareketliliğin yukarı yönlü olması, yabancı yatırımcılar için bir fırsat olarak görüldü. Yabancıya yapılan konut satışlarında hem adet hem de ciro bazında satış grafiğinde ciddi artışlar sağladı. Sektörümüz, dünyanın pek çok ülkesinden yatırımcı almaya başladı. Afrika, Pakistan ve Hindistan’ın yanı sıra Çinli yatırımcıların da ağırlık kazandığı bir dönemdeyiz. Sektörde güven veren, finansal açıdan güçlü ve köklü bir tecrübeye sahip olan markalar dikkat çekiyor. Biz de bu markalardan biri olarak dünyanın pek çok ülkesinden talep görüyoruz. Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaşayan Ortadoğu ve Afrika uyruklu yatırımcılar, Pakistan, Tunus, Cezayir gibi ülkeler talepte başı çekiyor.Yabancı yatırımcının Türkiye’ye yatırım yapmalarının önündeki çoğu engeli kaldırmayı başardık. Bu noktada en büyük kazanımımız verdiğimiz vatandaşlık hakkı oldu. Ancak Türkiye’ye nakit akışı sağlama konusunda yaşanan sıkıntının çözüme ulaşması gerekiyor. Bu sorun ortadan kalktığında, yabancı yatırımcı trafiğinde daha da artış yaşanacağını düşünüyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.