DOLAR 39,7299
EURO 45,6254
ALTIN 4304,259
BIST 9141,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Aile otellerinde kurumsallaşma arayışı sürüyor

    Aile otellerinde kurumsallaşma arayışı sürüyor
    23.06.2025
    A+
    A-

    Türkiye’nin turizm sektörü, büyük bir dönüşüm sürecinden geçerken, uzun yıllar hizmet veren aile işletmesi otelleri önemli bir geçiş dönemiyle karşı karşıya.

    OteliniSat.com çatı markası JRO Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göktuğ Aksu, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi ve aile işletmelerinin kurumsallaşma sürecinde karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

    Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan yaklaşık 20,000 otelin yaklaşık %80’ini ailelerce işletilen oteller oluşturuyor ve bu otellerin de en az 2.000 tanesi kalabalık aile işletmesi olmaları nedeniyle profesyonel yönetim geçişini tamamlayamayarak çeşitli yönetim zorlukları yaşıyor.

    Murat Aksu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki otellerin sadece %30’u ikinci kuşağa, %12’si üçüncü kuşağa ve yalnızca %3’ü dördüncü kuşağa devredilebiliyor. Aile işletmeleri, uzun yıllar boyunca başarılı olmuş olsa da, global rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlamakta zorlanıyor.” şeklinde konuştu.

    Aile işletmelerinin profesyonel yönetim sistemlerine geçmesinin, dijitalleşme ve yenilikçi iş modelleri gibi faktörlerin sektördeki başarıyı belirlediği vurgulayan Aksu, OteliniSat.com‘un bu süreçte aile işletmelerine destek vererek sektördeki dönüşümü hızlandırdığını belirtti.

    Kurumsallaşamayan otellerin, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu ifade eden Aksu, “OteliniSat.com ve global markamız SellYourHotel.com, bu otelleri lokal ve global yatırımcılarla buluşturarak, fiziksel yenileme, dijital dönüşüm ve marka entegrasyonu gibi alanlarda değer artışı sağlıyor.” dedi.

    Aile şirketleri gibi Aileler tarafından işletilen otellerin de ortalama ömrünün yaklaşık 34 yıl olduğunu söyleyen Murat Aksu, sözlerini şöyle bitirdi: “Türkiye’nin turizm sektörü, dünya çapında büyük bir potansiyele sahip ve bu potansiyelin sadece bir kısmını gerçekleştirebiliyoruz. Aile işletmeleri, uzun yıllar başarılı olsa da, artık global rekabete ayak uydurmakta zorlanıyor. Bugün, dijitalleşme, yenilikçi iş modelleri ve sürdürülebilirlik gibi faktörler sektördeki başarıyı belirliyor. Ancak, aile işletmeleri genellikle bu alanda yetersiz kalıyor. Otel işletmelerinin profesyonel yönetim sistemlerine geçmesi, stratejik planlamalar yaparak kaynaklarını etkin kullanması gerekiyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.