DOLAR 32,3149
EURO 35,1092
ALTIN 2294,008
BIST 9049,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Airbus, Avrupalı ortakları ile emisyon azaltan fello’fly operasyonlarına başlıyor

    Airbus, Avrupalı ortakları ile emisyon azaltan fello’fly operasyonlarına başlıyor
    12.09.2020
    A+
    A-

    Airbus, havacılık emisyonlarını azaltmak için geliştirdiği fello’fly projesinin operasyonel fizibilitesini sergilemek amacı ile Fransız DSNA (Direction des Services de la Navigation Aérienne), İngilizNATS (National Air Traffic Services) ve EUROCONTROL olmak üzere üç hava seyrüsefer servis sağlayıcısının (ANSP) yanı sıra iki havayolu ile de anlaşma imzaladı: Frenchbee ve SAS Scandinavian Airlines.

    *Biyomimikriden esinlenen fello’fly, havacılık emisyonlarını azaltmak için Wake Energy Receival’a (WER) dayanmaktadır. WER, teorisini göçmen kuşların davranışlarına dayanarak geliştirmiştir. Kuşlar enerji tüketimlerini azaltmak amacı ile birbirlerine yakın uçarak göç ederler. Önde uçan uçak tarafından kaybedilen enerji, ardından gelen bir diğer takipçi uçak tarafından alınır ve artan enerjinin yarattığı pürüzsüz hava akışında uçarak yolculuk başına %5-10 aralığında yakıt tüketimini azaltır.

    Frenchbee ve SAS, bir fello’fly operasyonu öncesi ve sırasında uçakları bir araya getirmede gerekli ortak ihtiyaçlar için uçuş planlama ve operasyonlarda havayolu uzmanlığı sağlayacaktır. DSNA, NATS ve EUROCONTROL, iki uçağın nasıl güvenli bir şekilde bir araya getirilebileceğini, hava seyrüsefer uzmanlığına bugünün prosedürlerini göz önünde bulunarak sağlayacaktır. Buna paralel olarak Airbus, pilotların uçağı güvenli bir şekilde kullanmaları için gerekli teknik çözümler üzerinde çalışmaya devam edecektir.

    Anlaşmaları gereğince Airbus, Frenchbee, SAS, DSNA, NATS ve EUROCONTROL, fello’fly uçuşları içingüvenli ve gerçekçi bir konsept geliştirerek (CONOPS) buuçuşlar için gerekli olan regülasyonları ortaya koyacaklardır. Uçuş testleri, 2020 boyunca iki Airbus A350 uçağı kullanılarak bir okyanus hava sahasında havayollarının ve ANSP’lerin katılımları ile gerçekleşecek.

    Havacılık endüstrisi için emisyon azalımı konseptinin potansiyel etkisi göz önünde bulundurulduğunda sektörün sürdürülebilir büyüme hedeflerine doğrudan katkıda bulunan Airbus, önümüzdeki on yılın ortalarında kontrollü bir hizmete giriş (EIS) hedefliyor.

    Fello’fly, çeşitli hız ve ölçekte test uçaklarını inşa ederek geleceğin teknolojilerine hızlı bir gelişme sağlamak için oluşturulmuş Airbus yan kuruluşu Airbus Upnext’in bir parçasıdır.

    * Biyomimikri: Doğadan ilham alan malzemelerin, yapıların ve sistemlerin tasarımı ve üretimi

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.