DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ali İmran Bozdoğan: “Sektöre Can Suyu Olacak”

    Ali İmran Bozdoğan: “Sektöre Can Suyu Olacak”
    05.01.2023
    A+
    A-

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak çalışması sonrası orta gelir grubuna yönelik hazırlanan “Yeni Evim Konut Finansman Programı” kampanyasının detayları belli oldu.

    Kampanyayı değerlendiren Metafor Ankara Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve View Yapı CEO’su Ali İmran Bozdoğan, yeni konut finansman modelinin inşaat sektörüne can suyu olacağını ifade etti.

    Arzı destekleyecek etkili bir teşvik oldu

    Yeni modelin 2023’e pozitif olarak pek çok katkı sunacağını belirten Bozdoğan, açıklamalarında şunları söyledi:

    Son yıllarda konut ve barınma meselesi milli bir meseleye dönüştü. Bu noktada devletimiz bu adımları atmışken biz de iş dünyası olarak konuya toplumsal ve sosyal açıdan yaklaşmalıyız. Açıklanan kampanya birinci eli destekleyen ve ilk defa konut sahibi olacak kişilerin erişimini kolaylaştıracak bir sistem. İnsanların aylık geliriyle faizi ödeyebildiği bir kredi imkânı, birinci el piyasasını ve üretimi desteklerken, ilk defa ev alacaklara özel kriterler oluşturularak toplumsal ve sosyo-ekonomik katkı artırılacaktır dedi. Bozdoğan özellikle son 2,5 yıl pandemiyle savaşırken, dünyada olduğu gibi ülkemizde de konut üretimi ciddi biçimde yavaşlamıştı. En temel ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacını karşılamak noktasında dünyadaki tüm ülkeler için mücadele dönemi oldu. Konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artış, bu geçmiş dönemin ciddi bir yansıması oldu.  Açıklanan kampanyanın önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Enflasyon seviyesini göz önünde bulundurursak, aylık yüzde 0,69’la yıllık yüzde 8-10′lara gelen bir faiz oranı; evi olmayan, nitelikli konuta ihtiyacı olan vatandaşlar için önemli bir fırsat niteliğindedir.

    Sektör bu yıl eski canlılığına kavuşacak

    Yeni Evim Programı ile hem evi olmayan orta gelirli vatandaşa ev sahibi olma şansı doğdu, hem de müteahhide verileceği açıklanan 25 milyar liralık finansman desteğiyle yeni yatırımların önü açılmış oldu. Böylece müteahhitler yeni projelere başlayabilecek. Önümüzdeki dönemde konut üretim ve satış rakamlarının yukarılara doğru çıktığı günleri göreceğiz.

    Yeni Evim programının bölgelere göre ayrılmış olması da oldukça önemli. İstanbul ve Ankara gibi megapollerde yaşam şartları daha zor oluyor ve arz-talep dengesinde talep daha baskın gelişiyor. Bu açıdan İstanbul’a yüzde 25 pay verilmesi önemli. Sıfır konut olması da önemli. TÜİK verilerine baktığımızda önceki dönemlerde sıfır konut payı yüzde 45-50 olurken, son dönemde yüzde 35’lere geriledi. Konut kredisinde piyasadaki teamül 10 yıldı. Burada 15 yıl olması da ciddi bir fırsat barındıracak. Toplam konut satışları içinde kredili payı yüzde 45’ler seviyesinden yüzde 12-15’ler seviyesine düşmüştü. Bu açıdan da bir canlanma olacağını düşünüyorum.

    Sıfır konut desteklenecek, üretim artacak

    Sektörün geneli düşük kredili ev alımına olanak sağlayan bir kampanya beklerken, detaylarda konut üretimini teşvik eden ve konut alımına finansal destek veren sosyal içeriği çok fazla olan önemli başlıklar olduğunu gördük. Bu kampanyadan faydalanacak geliştiricilerin yüzde 5’lik bir ilave indirim yapacak olması da tüketicinin konut maliyetini azaltılmasına katkı sağlayacaktır. 2023 yılında dünyada bir resesyon beklentisi var. Türkiye’nin bu konuda ayrışacağını umut ediyoruz. Büyümeyi, istihdamı ve üretimi canlandırmamız çok önemli. Bu anlamda Kredi Garanti Fonu (KGF), birinci el konut üretecek geliştiricilere de bir kredi sağlayacaktır. Üretim noktasında çok önemli bir adım olacak. Bu dönemde ihtiyacı karşılayacak olan, konut üretme sorumluluğu olan geliştiricilerin, bu kampanyayla yılın ilk çeyreğinde satışlara ciddi bir ivme getireceğini düşünüyorum. Günün sonunda bu yatırım fırsatının çok büyük avantajları olacak ve ekonomik canlılık oluşturacak. Tüketici için olduğu gibi, sektör için de can suyu olacak. KGF kredisi, üreticilerin konutlarını daha hızlı şekilde tüketicilerine ulaştırması ve projelerini tamamlaması için önemli bir adım olacak.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.