DOLAR 32,4405
EURO 34,6957
ALTIN 2392,344
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Alphan Manas: “Konut arzı oluşmaya başladı”

    Alphan Manas: “Konut arzı oluşmaya başladı”
    18.11.2021
    A+
    A-

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerini değerlendiren Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, “Geçen yıl 6 ve 7’inci ayda faiz indirimi ile pik yapan satışlardaki azalma, yılbaşından beri toparlanmaya başladı. Konut arzı oluşmaya başlıyor” dedi.

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerine göre konut satışları, Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 azalışla 1 milyon 86 bin 539 olarak gerçekleşti.
    TÜİK’in verilerini değerlendiren Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, “Geçen yıl 6 ve 7’inci ayda faiz indirimi ile pik yapan satışlardaki azalma, yılbaşından beri toparlanmaya başladı. Konut arzının oluşmaya başlaması iyi bir haber. Düşük ve orta gelir için TOKİ’den destek bekleniyor. Orta ve üst gelir grubu için büyük müteahhitler arsa arayışında. Arsaya nakit yatırmak yerine, kat karşılığı ve gelir paylaşımı modelini tercih ediyorlar” dedi.

    ‘Yabancıya satışta ilk 4 ülke çok önemli’

    1’inci el konut satışının artmaya başladığını söyleyen Manas, geçtiğimiz yıl Mayıs ayından Ağustos’a kadar bir toparlanma yaşandığını ve orada ipotekli satışların fazla olduğunu hatırlattı. Genel olarak hem sıfır, hem de 2’inci elde genel olarak bir yavaşlama olduğunu dile getiren Manas, bununla birlikte, yılbaşından beri sürekli bir artış eğilimi yaşandığını kaydetti.
    Özellikle yabancılara yapılan satışların yüzde 50’sinin 4 ülkeye yapıldığını ve konut satışlarının yüzde 25’inin İstanbul’da olduğuna dikkat çeken Manas, firmaların buraya odaklanması ve satışlarında bu durumu göz önüne alması gerektiğini kaydetti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.