DOLAR 32,3337
EURO 35,1133
ALTIN 2312,367
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Anıl Alirıza Şohoğlu: Faiz indirimi piyasa aktörlerinde güven tesis ediyor

    Anıl Alirıza Şohoğlu: Faiz indirimi piyasa aktörlerinde güven tesis ediyor
    17.01.2020
    A+
    A-

    Merkez Bankası politika faizini 0,75 puan düşürerek yüzde 11,25’e çekti. Merkez’in son beş toplantıdaki toplam faiz indirimi 12,75 puanı buldu. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu Merkez Bankası politika faiz indirimini değerlendirdi.

    Merkez Bankası’nın yılın son toplantısında da 200 baz puanlık indirim yaptığını söyleyen Şohoğlu “Ocak için beklenti olan 75 baz puanlık indirime paralel bir faiz kararı bugün Merkez Bankası tarafından alınmış, politika faizi 2 puan indirimle yüzde 12’ye düşürülmüştür. Böylelikle 2019 yılındaki toplantılarda toplamda 12 puanlık indirim gerçekleşmiş oldu. Son enflasyon 11,84 Politika faizi 12 oldu. Bu rakamlara baktığımızda yılın ilk çeyreğinde enflasyonun 11- 12 bandında kalacağını söylememiz mümkündür. Tek haneli enflasyon birinci çeyrekte mümkün görülmemekle birlikte, ikinci çeyrekte ise olabilitesi yüksek görünüyor. Şu an ekonomi politikalarının hedefi tek haneli enflasyon yani tek haneli faiz. Faiz indirimlerinde kademeli bir model ve makro konjonktür ile örtüşen bir faiz indirim politikasının Merkez Bankamız tarafından uygulanıyor olması, piyasa aktörlerinde güven tesis etmektedir” ifadelerini kullandı.

    Son verilere göre Ocak ayı itibari ile Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11’lere gerilediğini de aktaran Şohoğlu “TL ticari kredi faiz düzeyi %13.11’e kadar inmiş durumdadır.Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde faiz hamlelerinde elinin kuvvetlenebilmesi için bu süreçlerin yapısal reformlarla desteklenmesi için yapısal reformların en kısa sürede tamamlanıp sağlıklı sürdürülebilir bir büyüme modelinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Her zaman dile getirdiğimiz gibi tüketim değil üretim ekonomisi olma yolunda ilerlemeli, üretim odaklı projelere imza atmayı öncelik belirlemeliyiz” dedi. Merkez Bankası indiriminin iç piyasalarda da hareketlilik yaratacağını ifade eden Anıl Alirıza Şohoğlu sözlerine şunları ekledi: “Bu indirimler konut ve otomotiv sektöründe de canlılık yaratacaktır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.