DOLAR 32,5944
EURO 34,7889
ALTIN 2496,318
BIST 9453,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Arama kurtarma çalışmalarında dronlar büyük rol oynuyor

    Arama kurtarma çalışmalarında dronlar büyük rol oynuyor
    15.02.2023
    A+
    A-

    İnsansız Hava Araçları ( İHA) günümüzde tarımdan enerjiye, inşaattan savunmaya sanayisine, kargo hizmetlerinden sağlık sektörüne kadar pek çok alanda kullanılıyor. Dron teknolojilerinin en çok yararlanıldığı alanlardan biri ise yaşanan afetler sonrasında yapılan arama kurtarma faaliyetleri. İHA’ların arama kurtarma çalışmasındaki en büyük katkısı ise termal dronların yanında RGB sensörü bulunan İHA’lar ile hasar tespitinde yardımcı olmaktır.

    Dronların artık hayatımızı kurtarabilme yeteneğine sahip olduklarını ve pek çok arama kurtarma ekibinin görevlerinde kendilerine yardımcı olmak için dron teknolojisine yönelmeye başladığını belirten Türkiye’nin öncü dron teknolojileri platformu Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız; “Dronlar ile hasar görsen bölgelerin çok kısa sürede tespit edilmesi sağlanır. Termal kameralı dronlar ile gece ve gündüz saatlerinde afet bölgesinde arama-kurtarma çalışmaları yapılır. Kapanmış yollar dronlarla hızlıca saptanır. Yangın gibi acil eylem gerektiren durumlarda hızlı müdahalede kullanılır. Arama kurtarma ekiplerinin etkili kullanılması sağlanır. Afet bölgesinin havadan güncel haritası çıkarılır” dedi.

    Yaşanılan afetler dolayısıyla hayat kurtarmak için arama ve kurtarmanın öneminin her geçen gün daha da arttığını belirten Yaldız; “ Öncelikle yaşadığımız bu felaket için çok üzgün olduğumuzu söylemek isterim. Kayıplarımıza rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyoruz. Afeti duyar duymaz elimizdeki termal kameralı tüm cihazlarımızı ekibimizle beraber bölgeye gönderdik(Adana-Kahramanmaraş-Hatay). Bölgeye giden ekiplerimizi ve diğer pilotların koordinasyonunu sağlamak amacıyla yaklaşık 250 kişilik bir grup kurarak sahadaki pilotların gerekli konumlara gitmesini sağlamaya çalıştık ve detaylı konum ve teknik bilgilendirmeleri anlık olarak paylaştık. Bu süreci birlikte aşmak için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.