DOLAR 32,536
EURO 34,9474
ALTIN 2439,357
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar

    Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar
    05.10.2021
    A+
    A-

        Nef arsa İzmir ofis satış müdürü Şeyma Yeşim DİKMEN arsa –arazi alırken dikkat edilecek çok ayrıntı ve hassas nokta olduğunu ve bu noktada müşterilerine sundukları değer önermelerinden bahsetti.

    Arazi ya da arsa almak son yıllarda en akıllıca yapılan yatırım türlerinden biri haline geldi. Özellikle imara açık araziler üzerine yapılan yatırımlar belli süreçlerin ardından yatırımcının cebine iki, üç ev veya bir para olarak dönüyor. Öyle ki şu anda Türkiye genelinde büyüğünden küçüğüne tüm yatırımcıların hedef tahtasında kendisine yer bulan bir yatırım şekli durumunda. Tabi bunun yanı sıra kendi arsasını ya da arazisini yine kendisi değerlendiren insanlar da yok mu, var! Arsa piyasasın da şu anda bir yoğunluk yaşandığı bir gerçektir. Peki bu denli yoğunluk yaşanan bir piyasada alıcı nelere dikkat etmeli , neleri göz önünde bulundurmalıdır? Asıl soru bu! Ve müşteriyle bizim ilişkimiz tam da burada başlıyor…

    Yatırımcının hedefi parasını finansal sistem dışında enflasyondan koruma güdüsü ile, başta arsa , villa ve konuta talebi sıçrattı. Şehir merkezlerinden uzak bölgelerde arsa ve bahçeli ev arayışı , doymamış yatırım bölgelerinde değer önermeleri yüksek lokasyonlar da arsaya duyulan talebi arttırdı ama arsa yatırımın teknik bir çok detayı olduğunu unutmamalıyız .

    Arsa alımı yaparken dikkat edilmesi gereken çok ayrıntı var;

    Arsa alımı yaparken kesinlikle ya bilgi sahibi olmalısınız ya da uzman birinden destek alarak süreci öyle yürütmelisiniz. Çünkü evi gördüğünüz gibi alabiliyorsunuz, prosedürleri çok basit ve anlaşılır. Ama arsayı gördüğünüz şekilde alamazsınız. Gerekli incelemeleri ve araştırmaları yapmanız gerekir. Arsa aldığınız zaman sizi bağlayan kurallar ve kaideler var. Bunlara imar çapı diyoruz. Üstündeki imar planları, o arsayı nasıl kullanacağınızı belirler ve kısıtlar. Durum böyle olunca da arsanızı istediğiniz gibi kullanamazsınız. Bu nedenle alım yaparken asla acele edilmemeli yada uzman kişilerden yardım almalısınız .

    İlk dikkat edilecek şey arsa üstündeki imar planı… Yalnız arsa üzerinde imar planı olsa bile herhangi bir çalışma olup olmadığına ve ruhsat verilip-verilmediğini kontrol etmek gerekir. Ayrıca arsa üzerinde bir irtifak hakkı tesisi kurulmuş mu ? Bu da şundan dolayı önemli, alacağınız parselde herhangi bir hak talebi var mı ya da arsanızın yanındaki ve çevresindeki arsadan sizin payınıza bir taşma var mı, yok mu öğrenmek gerekiyor.

    Arsayı aldığınız gibi üzerine ev yapmak istiyorum derseniz de arsa üzerinde ya da yakınında imar çalışması tekrardan yapılıyorsa inşaat ruhsatı alamazsınız. Bu nedenle gerekirse belediye, il özel idare gibi kurumlara gidip alınacak arsa hangi yetki alanında kalıyorsa onlara bakmakta fayda var. Asla bütçe olarak size uyuyor, konumu güzel, cazip geliyor, kaçırmamalıyım deyip çok çabuk hareket edilmemeli…

    Tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için tarlanın 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması, yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmekte. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda ‘tarla’ olan nitelik ‘arsa’ya dönüşecektir. Yalnız bu süreç hiç de kolay değildir. Bu işlem için en az 20’ye yakın kurumdan görüş alınması gerekir ki bunlardan biri ret kararı verse dahi arsaya geçiş süreci iptal olur. Belediye meclislerine bile gider durum. Özellikle şehir plancısı, harita mühendisi, jeoloji mühendisi ve başka mühendislik dallarının komple senkronize çalışarak beraber ürettikleri planlar üzerine tarlalar arsa vasfını alırlar. Şaka değil ,ömrünüzden 10-20 yıl gidebilir .

    Türkiye’nin ilk markalı arsa yatırım projesi olarak hayata geçirilen ’NEF ARSA’nın  yaptığı süreç tam da bunu yansıtıyor NEF arsa yatırım modeli insanlara tam olarak imarlı konut arsası modeli sunuyor aldığınız arsanın imar durumu belli ,bütün izinleri alınmış ,ne kadar inşaat yapabileceğiniz , villanızın kaç m2 ye oturacağı ,yüksekliği ,çekmeleri her şeyiyle tam bir paket halinde kuracağı şehrin modellemesini müşterilerine katma değer olarak sunan ve bir şehrin kuruluşuna ortak ederek katma değerini arttıran bir modelle müşterilerine keyifli bir yatırımın anahtarını veriyor. Üstelik bunu her kesimin ulaşabileceği aylık 600 tl den başlayan taksitlerle sağlıyor.

    Müşterilerimize verdiğimiz bu güvenin ve hemen teslim tapumuzla birlikte günün sonunda villa imarlı arsasının kendisine katacağı katma değerle , kısa sürede dönen yatırımının  keyfini sürüyor.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.