DOLAR 32,5118
EURO 34,8367
ALTIN 2442,621
BIST 10082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Artemis, otizmle yaşamda önemli katkıları olan GAPS Diyetini velilerle buluşturdu

    Artemis, otizmle yaşamda önemli katkıları olan GAPS Diyetini velilerle buluşturdu
    18.05.2018
    A+
    A-

    20 yılı aşkın tecrübesiyle banyo yıkanma alanlarının öncü markası olan Artemis’in sosyal sorumluluk alanında yürüttüğü çalışmalar kapsamında desteklediği, İzmir Menemen’de bulunan Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (SOÇEM) tarafından, Otizmde Sağlıklı Beslenme ve Beslenmenin Psikiyatrideki Yeri: GAPS Diyetinin Otizmle Yaşama Katkısı” başlıklı bir sempozyum düzenlendi. GAPS diyetinin uzman isimleri Psikaytristler Deniz Şimşek ve Adil Zorlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı sempozyum, kalabalık bir davetli grubu tarafından ilgiyle izlendi.

    Sosyal sorumluluk alanında yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’ni (SOÇEM) uzun yıllardır destekleyen Artemis’in katkılarıyla, SOÇEM tarafından, İzmir Menemen’de önemli bir etkinlik gerçekleştirdi. Psikiyatristler Deniz Şimşek ve Adil Zorlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı “Otizmde Sağlıklı Beslenme ve Beslenmenin Psikiyatrideki Yeri: GAPS Diyetinin Otizmle Yaşama Katkısı” başlıklı sempozyum, kalabalık bir veli grubu ve davetlilerce yakından takip edildi.

    SOÇEM Müdürü Sadettin Akçi’nin açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe, Menemen İlçe Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz, Artemis Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Burak Koçulu ve Artemis Genel Müdürü Ahmet Kaan Koçulu da katıldı.

    “SOÇEM Türkiye’de pilot bir merkez”

    Etkinliğin açılışında konuşan SOÇEM Müdürü Sadettin Akçi, SOÇEM’de gerçekleştirilen çalışma ve eğitimlerin, Türkiye’de otizmle yaşama önemli katkılar sağladığını belirterek: “Dünyada da bu alanda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan farkındalık çalışmaları sonucu, 1980ler ve 90’larda, dünya genelinde otizm oranı 10 binde bir iken, günümüzde 68’de bir olarak hesaplanmaktadır. SOÇEM de, otizm alanında Türkiye’de pilot bir merkezdir. Bu merkezin çalışmaları önemli katkılar üretmektedir. Bu merkeze koşulsuz ve yürekten sunduğu desteği ile de, Artemis’e ve Artemis Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Burak Koçulu’ya huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.”

    “Otizm farkındalığını tüm Türkiye’ye yaymalıyız”

    Akçi’den sonra söz alan Artemis Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Burak Koçulu da Artemis’in ve kendisinin SOÇEM ile çok özel bir gönül bağı olduğunu belirtti. Koçulu şunları kaydetti: “SOÇEM’in küçücük bir merkezden bugünkü haline dönüşmesinin her adımında yanında olduk ve yıllar içinde ihtiyaçları daha iyi gördük. Bu okulun önemini ve benzerlerinin çoğalması gerektiğini anladık. Otizmle ilgili oluşmaya başlayan bir farkındalığı artırmalı, tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırmalıyız. Artemis olarak bu konudaki katkılarımız sürdüreceğiz.”

    Menemen İlçe Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz de devletin ve özel sektörün SOÇEM gibi merkezlere desteğinin hayati olduğunun altını çizdi. “Devleti yaşatmalıyız ki bireyler yaşasın” diyen Akyüz, otizmle yaşamı geliştirme konusundaki emeklerinden ötürü SOÇEM Müdürü Sadettin Akçi’ye ve SOÇEM personeline ve SOÇEM’e desteklerinden ötürü de Artemis’e teşekkür etti.

    Açılış konuşmalarının ardından Merkez’e ve etkinliğe katkılarından ötürü Tuğrul Burak Koçulu, Deniz Şimşek, Adil Zorlu ve Erdoğan Akyüz’e plaket takdim edildi.

    Plaket takdimlerinden sonra, Merkez’in öğrencilerinden Songül Özelgönenli canlı performansla davetlilere şarkı söyledi.

    Deniz Şimşek: “GAPS Diyeti, otizmde kaygıları yönetmek açısından çok önemli”

    İnsan bedeninin, her bir parçası birbiriyle ilişkide olan bir sistem olduğunu ifade eden Psikiyatr Deniz Şimşek, beslenme alışkanlıklarının otizmle yaşamada hayati düzeyde belirleyici olduğunu vurguladı.

    Şimşek, günümüz gıdalarının tüketiminden ötürü insan bedeninin bir çok toksine maruz kaldığını belirterek, sindirim sistemi ve bağırsakların düzgün çalışmadığı koşullarda bu toksinlerin çok daha zararlı nitelik kazandığını belirtti. Otizmli bireylerin çok bilinen agresif davranışlar gibi semptomlarında da bu sağlıksız bağırsak faaliyetinin etkisi olduğunu da vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “GAPS Diyeti, otizmli bireylerde ortaya çıkan kaygıyı ve gerginliği azaltmada önemli rol oynuyor. GAPS Diyeti aslında bedeni gıdalarla yeniden tanıştırma sürecidir. Günümüzde tüketilen gıdaların önemli bir kısmında çok fazla toksin bulunuyor. Otizm bu yüzden bir modern dünya rahatsızlığıdır, başınıza gelen bir ceza değil. Velilerin bunu kavraması ve otizme GAPS penceresinden bakarak doğal, işlenmemiş gıdalarla beslenmeye geçiş yapması çok önemlidir.”

    Adil Zorlu: “GAPS Diyetinde en önemli aşama, toksinlerden arındığımız süreçtir”

    Son yıllarda bağırsaklara yönelik yapılan çalışmaların tıpta çok büyük ağırlık kazandığını ifade eden Psikiyatrist Adil Zorlu, dünyada 2000’lerin başında senede 2 – 3 bin olan bu sayının günümüzde 30 bin seviyesine çıktığını ifade etti. Mikrobiyatanın öneminin keşfedildiğine değinen Zorlu, sağlıklı bir bağırsak performansının, otizm yönetmede de çok kritik olduğunun altını çizdi.

    Zorlu şöyle devam etti: Sağlıklı çalışan bağırsağın da temeli sağlıklı beslenmedir. Otizmli bireylerin beslenmesinde magnezyum, D ve B 12 vitaminleri çok önemlidir. Şimdiye kadar D vitamini sorunu yaşamayan bir otizmli ya da hiperaktif birey görmedim. Bu sorunları giderme, sindirim sistemini ve bağırsakları sağlıklı çalışmaya yönetmede GAPS Diyeti çok önemli. GAPS Diyetinde ilk yapılması gereken, zararlı gıdalardan sistemli bir şekilde uzaklaşmak. Toksin yükünü oluşturan en önemli bileşen, gıdalardaki katkı maddeleri. GAPS diyetinin en önemli aşaması da, bu katkıların getirdiği toksinlerden arınılan ve doğal gıdalara geçiş yapılan ikinci aşama. İlk aşamada kullanılan et – kemik suyu desteğinin ardından gelen bu aşamada, kalınabildiği kadar kalınmalı.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.