DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Aşkınız internet güvenliğinizin önüne geçiyor

    Aşkınız internet güvenliğinizin önüne geçiyor
    23.03.2018
    A+
    A-

    Bir ilişki yaşıyorsanız kendinize şunu sorun: İçinizden hangisi teknolojiden daha çok anlıyor? Cihazlarla, internetteki aktivitelerle ve teknolojiyle ilgili diğer konularla sorun yaşadığında hanginiz sürekli diğerinden yardım istiyor? Kaspersky Lab’in yaptığı son araştırmaçiftlerden birinin genellikle teknolojiden daha az anladığını ve internette daha dikkatsiz davrandığını ortaya koydu. Çok sayıda bağlantılı aktivite ve cihaz paylaşan çiftlerde bu durum, verilerin açığa çıkmasına, cihazların hasar görmesine veya para kaybına neden olabiliyor.

    Siz teknolojiden anlasanız da eşiniz (siz onu ne kadar sevseniz de) pek anlamayabilir. Kaspersky Lab; eşinizle cihazlarınızı, verilerinizi ve aktivitelerinizi ne kadar paylaşırsanız, çevrimiçi güvenliğinizi bir o kadar riske sokabileceğiz konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmada Türkiye’de çiftlerin %88’inin cihazlarını paylaştığı ortaya çıktı. Örneğin, Türkiye’de ankete katılan çiftlerin %82’si bilgisayarlarını eşleriyle paylaşırken %55’i ise akıllı telefonlarını paylaşıyor. %82’lik bir kesim ise eğlence, banka, alışveriş veya eşleriyle birlikte yaptıkları başka bir aktiviteye ait hesap bilgilerini ortak kullanıyor.

    Dijital cihazları paylaşmak her ne kadar modern ilişkilerin bir parçası haline gelmiş olsa da Kasperky Lab, paylaşımla birlikte internet güvenliğinin de ortak bir sorumluk haline gelmesi gerektiğini belirtiyor.

    Araştırmada Türk katılımcıların yarısı (%56), internet aktiviteleri ve güvenliği konusunda eşinden daha fazla bilgi sahibi olduğunu söylüyor. Erkeklerin çoğu (%74) eşlerine göre teknolojiden daha fazla anladığını belirtiyor.

    İlişkide kendini teknolojiden daha çok anlayan kişi olarak görenler genellikle eşlerine yardım ediyor. Araştırmaya göre Türk katılımcıların %94’ü eşlerinin teknolojiyle ilgili sorularına sürekli yanıt vermeye çalıştığını dile getiriyor. Ancak, bazen yardım istemeye çekinenler de oluyor. Eşlerinin bilişim teknolojilerinden daha iyi anladığını söylen %14’lük bir kesim ise çevrimiçiyken zor bir durumla karşılaştıklarında yardım istemekten kaçınıyor. Araştırmaya göre çoğu insan internette dikkatsiz davranıyor, bu da bu tip durumlara çok sık düşüldüğü anlamına geliyor. Bu dikkatsiz davranışlar arasında güvenli olduğundan emin olunmayan Wi-Fi ağlarına girmek (%65), bilinmeyen sitelerden dosya indirmek (%40) veya bir cihazı herkese açık bir alanda başı boş bırakmak (%40) yer alıyor. Bunların tümü cihazları ve verileri tehlikeye atıyor.

    Yaşanan bu durumlar çiftler için sorun teşkil edebiliyor. Araştırmaya göre Türkiye’de teknolojiden anlayan kişilerin %34’ü cihazlarını ve hesaplarını eşleriyle paylaşmaya başladıklarından beri çok daha fazla sorunla karşılaştığını belirtiyor. Araştırmada ortaya çıkan belli başlı sorunlar arasında cihazların hasar görmesi (%32), zararlı yazılımlara maruz kalmak (%32), eşlerin birbirinden habersiz kazara veya bilerek verileri paylaşması (%16) ve zararlı yazılım nedeniyle para kaybı (%18) bulunuyor.

    “İnternet güvenliğinde sorumluluğu paylaşmak kulağa çok romantik gelmeyebilir fakat birbirlerinin dijital yaşantılarını paylaşan çiftlerin buna öncelik vermesi gerekiyor.” diyen Kaspersky Lab Ürün Pazarlamasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Dmitry Aleshin, sözlerine şöyle devam ediyor: “Çiftlerden birinin teknolojiden daha az anlaması kaçınılabilecek bir durum değil. Bu kimsenin suçu da değil. Ancak bu nedenle kişisel veriler veya cihazlar internetteki belli aktiviteler nedeniyle istemeden risk altına giriyor. Cihazları veya hesapları paylaşmak yakın ilişkilerde önemli olabilir fakat bu kadar fazla çevrimiçi veri ve gizlilik söz konusuyken güvenlik ve güven de öne çıkmalı. Bu yüzden, internet güvenliğini ortak bir sorumluluk haline getirip korumayı birlikte yapmak gerekiyor.”

    Çiftler yalnızca birkaç basit adımla internet güvenliğinin sorumluluğunu paylaşabilir:

    • Nasıl devam etmesini istiyorsanız öyle başlayın: Bilgisayarlar, internet bankacılığı ve yayın üyelikleri gibi birbirinizin cihazlarını ve hesaplarını paylaşmaya ilk başladığınızda, neyi ne amaçla paylaşabileceğinize dair belirli kurallar koyun. Bu kurallara uyunca ikiniz de rahat edersiniz.
    • Birbirinizden yardım istemeye çekinmeyin: Özellikle biriniz teknolojiden daha fazla anlıyorsa sormaktan kaçınmayın. Teknolojiden daha çok siz anlıyorsanız eşinizin sizinle internet güvenliği hakkında konuşmasını sağlayın. Böylece onu ve ortak dijital krallığınızı daha iyi koruyabilirsiniz. Teknolojiden daha az anlayan kişi sizseniz ise yardım isteyin ve siber güvenlik konusunda açık olun. Zorluklarla tek başınıza uğraşmayın.
    • Sorumluluğu paylaşın: Her ikinizin de takip edeceği güvenlik kuralları belirleyin. Örneğin güvenli olmayan Wi-Fi ağlarına bağlanmamak veya bilinmeyen ya da onaylanmayan kaynaklardan dosya indirmemek gibi kurallar koyun.
    • Her ikinizi de koruma altına almak için teknolojiden faydalanın: Kaspersky Total Security gibi en yeni güvenlik çözümleri çiftlerin ortak dijital krallıklarını her açıdan ele alır, parolalarını korumaktan bilinen ve bilinmeyen tehditlere karşı savunma oluşturmaya kadar her konuda güvenlik sağlar. Bunlara ek olarak, teknoloji konusunda daha bilgili kişiler My Kaspersky hesabı ile eşlerini de koruma altına alabilir.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.