DOLAR 32,3707
EURO 35,0492
ALTIN 2325,66
BIST 9097,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Avrasya Tüneli’nin açılması trafiği rahatlattı

    Avrasya Tüneli’nin açılması trafiği rahatlattı

    Türkiye’nin en çok sevilen ve kullanılan navigasyon uygulaması Yandex Navigasyon, yeni projelerin ve yollardaki değişimlerin trafiğe olan etkisini ölçmek için yaptığı analizlere devam ediyor. Yandex Navigasyon’un Mart 2016 ile Mart 2017 dönemlerini karşılaştıran analizine göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün olumlu etkisinin ardından Avrasya Tüneli’nin de açılması trafiği önemli ölçüde rahatlattı. Bir başka önemli değişim de köprülerdeki ek şerit uygulamasının kaldırılmasıyla yaşandı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde Avrupa yönünde karşı yön için ek şerit açılmayınca sabah 07.00 – 10.00 saatleri arasındaki bekleme süresi 16-17 dakikadan 2 dakikaya kadar düştü. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde Avrupa-Anadolu yönünde sabah trafiği ek şerit açılmadığı için 20 dakikadan “sıfır” seviyesine kadar geriledi.

    Yandex Navigasyon, yollardaki tüm değişimleri eş zamanlı olarak haritasına yansıtırken bu değişimlerin trafiğe olan etkisini ölçmek için de analizler yapıyor. Her gün milyonlarca kişi tarafından kullanılan Yandex Navigasyon son analizinde, Avrasya Tüneli’nin açılması ve ek şerit uygulamasının kaldırılmasıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün trafiğinde yaşanan değişimleri gözler önüne serdi. Yandex Navigasyon’un analizinde Mart 2016 ile Mart 2017 dönemleri karşılaştırıldı. Hafta içi iş günlerinin esas alındığı analizde, trafikteki bekleme sürelerinde meydana gelen değişimler kaydedildi.

    15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bekleme süresi azaldı

    Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası yönünde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü istikametinde 2016’ya kıyasla 2017’de sabah saatlerinde büyük bir rahatlama gözlemlendi. Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık 2016 tarihinde açılmasının ardından trafik düzenli olarak azaldı. Öte yandan karşı yön için yapılan ek şerit uygulaması Şubat 2017’de kaldırıldıktan sonra sabah 07.00 – 10.00 saatleri arasında trafikte bekleme süresi 16-17 dakikadan 2 dakikaya kadar düştü. Sabah saatlerinde yaşanan bu durumun aksine akşam saatlerinde ise 2016’ya göre bir değişiklik olmadığı ancak ek şerit açılmadığında oluşabilecek trafik yükünü Avrasya Tüneli’nin aldığı görüldü. Anadolu-Avrupa yönünde Altunizade 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolunda trafikte bekleme süresi sabah saatlerinde 25 dakika kadar artarken, akşam saatlerinde ise 20 dakika azalma gösterdi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Avrupa-Anadolu yönünde ise 2016’nın Mart ayı ile 2017’nin Mart ayı arasında büyük bir fark ortaya çıktı. Avrupa-Anadolu yönündeki trafikte bekleme süresinde sabah saatlerinde 30, akşam saatlerinde 35 dakikalık bir azalma gözlemlendi.

    Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde “sıfır” trafik

    Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ise Avrupa-Anadolu yönünde sabah trafiği ek şerit açılmadığı için 20 dakikadan “sıfır” denebilecek seviyeye kadar düştü. Kamyon trafiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne verildiği için gün içinde de aynı azalma devam ederken, akşam trafiğinde ek şerit uygulaması kaldırılmasına rağmen daha fazla artış yaşanmadı ve geçen yıla göre bir değişiklik olmadı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde sabah saatlerinde Anadolu-Avrupa geçişlerinde ise bir yoğunluk artışı görünürken, akşam iş çıkışı saatlerine bakıldığında önemli bir rahatlama olduğu kaydedildi. 2016’da akşam saatlerinde bekleme süresi 30 dakikalarda iken 2017’de 5 dakikaya kadar düştü. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü öğle saatlerinde kullanan sürücüler ise herhangi bir trafik yoğunluğuyla karşılaşmadan rahatça rotalarında ilerledi.

    Bakırköy Kennedy Sahil Caddesi’nde yoğunluk “tarih” oldu

    Yandex Navigasyon’un analizine göre Avrasya Tüneli’nin olumlu etkilediği bölgelerden biri de Bakırköy’deki Kennedy Sahil Caddesi oldu. Avrasya Tüneli’nin devreye girdiği 2016 sonundan itibaren Kennedy Sahil Caddesi’nde sabah 08.00 civarında trafik tamamen ortadan kalkarken, akşam saat 17.00’de de trafik yoğunluğu sürücüleri sevindirecek noktaya ulaştı. 2016’da sabah 8.00 civarında trafikte 25 dakikayı bulan ve sürücüleri bunaltan bekleme süresi, 2017’nin Mart ayında tamamen yok oldu. Kennedy Sahil Caddesi’nde sürücüler 2016’da akşam saatlerinde ise 30 dakikadan fazla trafik çilesi çekiyordu. Mart 2017’de ise Avrasya Tüneli’nden devreye girmesiyle trafik ortadan kalktı ve hayat kolaylaştı.

    Avrupa Otoyolu – TEM yönünde 3. köprü bağlantısının açılmasıyla büyük rahatlama yaşandığı gözlemlenirken, öğle trafiğinde 2016’nın Mart dönemine göre 20 dakikalık bir düşüş kaydedildi.

    TEM Sancaktepe – Ataşehir yönünde ise sabah saatlerinde 10, öğle saatlerinde 20 dakikalık bir rahatlama yaşandı. Bölge trafiğindeki bu rahatlama, 3. köprü bağlantı yolunun açılmasının ardından kendini gösterdi.

    Trafiğin arttığı bölgeler

    Avrasya Tüneli’nin hizmete girmesinden sonra kritik noktalarda trafik azalırken, 2017 itibarıyla Anadolu Yakası’nda saat 14.00’ten sonra yoğunluğun arttığı gözlemlendi. İş çıkış saatinde ise trafikte bekleme süresi 15 dakika kadar arttı. Anadolu-Avrupa yönünde 1. köprüye doğru E5 üzerinde bekleme süresi sabah 08.00 civarında 11 dakikadan 15 dakikaya çıktı.

    Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılmasıyla beraber Mahmutbey Gişeler’de Avrupa-Anadolu yönündeki yoğunluk ise azalmadan devam etti. Mart 2017’de sabah saatlerinde bekleme süresi 25 dakikaya, akşam iş çıkışı saatlerinde ise 10 dakikadan 40 dakikaya çıktı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.