DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Avrasya Tüneli’nin kamuoyuna duyurusudur

    Avrasya Tüneli’nin kamuoyuna duyurusudur
    27.11.2017
    A+
    A-

    Bazı yayın organları ve sosyal medya hesaplarında, Avrasya Tüneli’nden 13 kez ihlalli geçiş yapan ve ödemelerini 15 günlük yasal süreç içinde ödemeyen bir şirket aracı için bir Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan davaya ilişkin yer alan haberlerin içeriği, gerçeği yansıtmamaktadır.

    Süreçle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmenin görevimiz olduğunu düşünüyoruz.

    Bu bilgiler ışığında;

    • İddia edildiği gibi cezanın nedeni geçiş sistemlerindeki teknik arızadan kaynaklanmamaktadır. Geçiş ücretinin ödenememesinin ve dolasıyla cezanın sebebi, araç sahibinin OGS hesabının bağlı olduğu banka ile arasındaki ödeme talimatı eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
    • Bununla birlikte, sürücülerin yanlış bilgilendirmeyle mağdur olmaması adına, mahkemenin verdiği kararın bir “emsal karar olmadığının” altını çizmekte fayda görüyoruz. Hukuki süreç devam etmekte olup, ceza tutarının iptali söz konusu değildir. Karar, sadece geçiş ücretinin cezadan ayrı olarak ödenebilmesini kapsamaktadır.
    • Avrasya Tüneli’nde bulanan “Serbest Geçiş Sistemi”nin genel işleyiş mantığı; trafik akışını etkilemeden, geçişten sonraki 15 gün boyunca sorgu ve tahsilat yapmaktır. Serbest Geçiş Sistemi’nde aracın HGS-OGS bakiyesinin gösterilmesi, buna ilişkin bir cihazın bulunması ve uyarı yapılması söz konusu değildir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi Serbest Geçiş Sistemini kullanan tüm otoyol ve gişelerde aynı uygulama söz konusudur.

    Bununla birlikte İdaremiz T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile olan sözleşmemiz gereği titizlikle yürütmekle yükümlü olduğumuz idari/yasal takip süreci ve sürücülerin mağdur olmaması için gösterdiğimiz hassasiyet hakkında bilgilendirmek isteriz.

    İhlalli geçişlere ilişkin cezalar, diğer tüm ücretli otoyol ve köprülerle aynı şekilde, 6001 sayılı kanunun 30. maddesi gereğince uygulanmaktadır. Avrasya Tüneli’nden geçiş sırasında HGS ve OGS hesaplarında yeterli bakiye olmayan sürücülerin 15 gün içinde HGS ve OGS bakiyelerini uygun hale getirmeleri veya aynı süre içinde www.avrasyatuneli.com adresinden ya da Garanti Bankası aracılığıyla ödeme yapmaları durumunda ihlalli geçiş cezası uygulanmamaktadır. 15 gün içinde ödenmeyen geçiş ücretlerine ek olarak 16. günden sonra geçiş ücretinin 10 katı ceza tahakkuk ettirilmektedir.

    Özetlemek gerekirse;

    • Avrasya Tüneli’ndeki ihlalli geçiş cezaları, OGS/HGS bakiyelerinin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.
    • Araçların geçiş ücreti ise, geçişe müteakip plakalarına bağlı HGS ve OGS hesaplarından 15 gün boyunca sistemler üzerinden sürekli sorgulanarak tahsil edilmektedir.
    • Bakiye yetersizliği sebebiyle ücretin tahsil edilemediği geçişlerde; söz konusu plakanın üzerine kayıtlı olduğu gerçek kişinin TC kimlik numarası üzerinden sorgulama yapılarak plaka sahiplerine 3’üncü ve 10’uncu günlerde; ayrıca HGS abonelerine ise 3 ve 10’uncu günlere ek olarak ilk geçiş anı, 6’ncı ve 13’üncü günlerde bilgilendirme SMS’leri gönderilmektedir. Söz konusu SMS’lerde ihlalli geçiş, ödeme kanalları ve süreç hakkında bilgiler verilmektedir. Yasal sorumluluğumuz olmamasına rağmen verilen bu yoğun çabalar sürücülerin cezaya düşmelerini önleyebilmek içindir.
    • 15 gün boyunca HGS veya OGS hesabının bakiyesini güncellemeyen ya da sunulan geçiş sorgulama ve ödeme kanallarından geçiş ücretini ödemeyen araçlara ihlalli geçiş cezası ve yasal takip işlemi uygulanmaktadır. Yasa gereği geçiş ücretinin on katı olarak tahsil edilen ceza tutarının yüzde altmışı Hazine payı olarak Maliye Bakanlığına ödenmekte olup yüzde kırkı ise yasal takip masrafları için Avrasya Tüneli AŞ’ye bırakılmaktadır. İcra sürecine girmedikçe herhangi bir faiz uygulanmamaktadır.

    Sürücülerin ihlalli geçiş cezasına maruz kalmaması için ise şu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir:

    • Araçta OGS ya da HGS bulunduğundan ve hesapta yeterli bakiye olduğundan emin olunmalıdır. Diğer ücretli geçişlerden dolayı bakiyenin yetersiz kalması ihtimaline karşın bakiye tutarı daima yeterli seviyede tutulmalıdır.
    • OGS cihazının ya da HGS etiketinin aracın ön camına düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden, cihaz veya etiketin okunması için doğru alana takıldığından ve OGS cihazının ya da HGS etiketinin aktif olduğundan emin olunmalıdır.
    • Aracın plakası temiz ve okunabilir olmalıdır. Farklı bir araç tipine veya plakaya ait OGS/HGS kullanılmamalıdır.
    • İhlalli geçişler www.avrasyatuneli.com adresinden kontrol edilebilir. İhlalli geçiş görünmesi durumunda internet sitesinden ya da HGS/OGS bakiyesine yükleme yapılarak geçiş ücreti cezaya düşmeden ödenmelidir.
    • SMS uyarısının ulaşması için cep telefonunun SMS uyarılarına açık ve rehbere kayıtlı konuma getirilmesi gerekmektedir.
    • HGS ve OGS hesaplarına kredi kartı ile otomatik ödeme/bakiye yükleme talimatı verilmelidir.

    Saygılarımızla,

    Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.