DOLAR 32,2745
EURO 34,9858
ALTIN 2463,321
BIST 10178,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Aycan Fenercioğlu: Hem kalifiye hem vasıfsız işçi sıkıntısı büyüyerek devam edecek

    Aycan Fenercioğlu: Hem kalifiye hem vasıfsız işçi sıkıntısı büyüyerek devam edecek
    17.01.2024
    A+
    A-

    Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2023 yılının son çeyrek dönemine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, sektörde orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşandığı ve ücretlerin aylık 150 bin lira seviyelerine çıktığı belirtildi. Raporu değerlendiren Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından Türkiye’de hem kalifiye hem de vasıfsız işçi sıkıntısı yaşandığını ve bu durumun artacağını öngördüklerini açıkladı.

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2024 sayısını yayımladı. Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Gelen Başarılar başlıklı analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler değerlendirildi. Raporda, inşaat sektörünün 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilendiği ve sektörün ara eleman sorununun iyice derinleştiği açıklandı. Ücretlerin ise yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıktığına vurgu yapıldı.

    Raporu değerlendiren Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu,

    pandemi ile beraber inşaat sektörünün hız kazandığını belirterek, “Ülkemizde 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgedeki hızlı inşaat hamlesiyle beraber birçok insan kaynağı deprem bölgesine kaydı. Orada depremi yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce yeni binalarına, evlerine kavuşması için çok hızlı bir yapı çalışması başladı. Bu sebeple özellikle ülke içinde hem kalifiye eleman hem de vasıfsız işçi sıkıntısı yaşandı. Tabii ki bu talepten ötürü maaşlarda da ciddi bir artış söz konusu oldu.

    Aynı zamanda Türk müteahhitlerin yurtdışında da devam eden birçok inşaatı var ve bu anlamda dünya üzerinde aktif bir ülkeyiz. Bu nedenle de insan kaynakları noktasında sıkıntılar yaşıyoruz, birçok çalışanı maalesef belli bütçelerle bile yönetemiyoruz. Uzun vadede bu sorunun giderek artacağını düşünüyorum.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.