DOLAR 32,5698
EURO 34,9398
ALTIN 2426,029
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Başkan Topbaş İstanbul’un başarısını anlattı

    Başkan Topbaş İstanbul’un başarısını anlattı
    16.09.2017
    A+
    A-

    TBB Başkanı Kadir Topbaş, Bosna Hersekli belediye başkanlarına yerel yönetimlerin nasıl kaynak bulması ve nasıl başarıyı yakalaması gerektiğini anlattı. Topbaş, “Belediye başkanı olarak araştırmak, bulmak, bilgi ve deneyim oluşturmak zorundayız. İstanbul’da oluşturduğumuz bilgi ve deneyimi dostlarımızla soframızı paylaştığımız gibi cömertçe, karşılıksız paylaşırız” dedi.

    Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Bosna Hersek Üye Belediyeler Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı Sertifika Töreni’ne katıldı. Törene Bosna Hersek’ten 20 belediye başkanı ile İBB Bürokratları katıldı.

    Bosna Hersekli belediye başkanlarını, 8 bin 500 yıllık tarihe sahip kıtaların buluştuğu, tarihin çeyiz sandığı İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, yerel yönetimlerin ülkelerin kalkınmasında önemli aktörler olduğunu söyledi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da belediye başkanlığı yaptığı için başbakan olduğu zaman ilk yaptığı icraatlardan birinin yerel yönetimleri güçlendirmek olduğunun altını çizen Kadir Topbaş, “İstanbul’da Cumhurbaşkanımızın açtığı kulvarda, onun vizyonu doğrultusunda hizmet etmeye devam ediyoruz. İstanbul’un her yıl çok daha güzel farklılıklar yaşadığını geldiğinizde görmektesiniz” dedi.

    Dünyanın küreselleşmeyle küçüldüğünü ve bir bölgede olan olayın sadece orda kalmayarak dünyaya dalga dalga yayıldığını ifade eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “İki dönem, 6 yıl UCLG (Dünya Belediyeler Birliği) başkanlığı yaptım ve halen TBB belediye başkanlığını da yürütüyorum. Bu gezegende hep beraber geleceği hazırlayabilir ve kaynakları doğru kullanabiliriz. Yerel yönetimler olarak bilgi ve deneyim paylaşımı yapabiliyoruz. Reflekslerimiz güçlü olduğu için hemen karar verip uygulamaya geçebiliyoruz. Bütün arzumuz şehrimizde, bölgemizde yaşayan insanların huzur ve mutluluğudur. İnsanların etnik yapılarına ve inançlarına bakmaksızın hizmet veriyoruz. Yerel yönetimler olarak politik kaygılar olmaksızın insan odaklı bir hizmet anlayışımız var.”

    İstanbul’un geçmişte susuzluk, hava kirliliği ve çöp dağlarıyla boğuştuğunu ve maaş ödeyemez durumda olduğunu dile getiren Topbaş, “Çok şükür bugün İstanbul’da metroları ve devasa çevre yatırımlarını kendi bütçemizle yapıyoruz. Kaynaklarımızı doğru kullanıyoruz ve günü gelmiş borcumuz yok. Belediye başkanı olarak her gün daha iyi, daha ileri ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Yenilikçi düşünmeyen, başka şehirleri takip etmeyen hiçbir yönetici geleceğe yürüyemez. Kaynakları kendimiz oluşturmalıyız, olan parayı herkes kullanır. Önemli olan parayı bulmak ve parayı, zamanı, insanı yönetmek. İstanbul’da kendi kaynaklarımızı oluşturduk. Bir belediye başkanının vatandaşlarının ne istediğini, neye ihtiyaç olduğunu önceden bilerek hizmet etmesi lazım. O zaman başarılı belediye başkanısınız. Eğer insanlar bize ihtiyaçları söylüyorsa vatandaş yaptırmış olur, biz yapmış olmayız. Rutini geçmek gerek. Bu olursa şehirler ve ülkeler gelişiyor.”

    “İstanbul’da yapabileceğimizi söyledik ve söylediğimizi mutlaka yaptık. Çok vaatlerde bulunmak yerine güven vermek görevini en iyi şekilde yapmak gerekiyor” diyen Topbaş, “Belediye başkanı olarak araştırmak, bulmak, bilgi ve deneyim oluşturmak zorundayız. İstanbul’da göreve geldiğimizde otapark değnekçiliğini bitirerek İSPARK diye bir şirket kurduk. Şu anda İstanbul’un tamamındaki birçok otoparkı yönetiyoruz ve u şirkete 4 milyar avro değer biçiliyor. İşte kaynak… İstanbul’da oluşturduğumuz bilgi ve deneyimi dostlarımızla cömertçe paylaşıyoruz. Dostlarımızla soframızı paylaştığımız gibi bilgi ve deneyimlerimizi karşılıksız paylaşırız. Biz ekmeğimizi paylaştıkça bereketlendiğini bilenlerdeniz” şeklinde konuştu.

    Bosna Hersek’e yeniledikleri 45 otobüsü hediye ettiklerini, 15 tane daha göndereceklerini, Afrika’ya 217 otobüs vermeyi programladıklarını ve ekipmanlarıyla birlikte gönderdiklerini anlatan Topbaş, Pakistan Pencap’ta atık yönetimi yaptıklarını ve Pakistan’ın en temiz şehri olduğunu, Lahor’da 32 kilometre metrobüs hattı kurduklarını ve bir taksi projesi geliştirdiklerini söyledi.

    Topbaş, “Bu hizmetleri yapan partinin oyları ilk seçimde yüzde 37’den yüzde 62’ye çıktı. Pakistan’ın tamamında iktidar oldular. Pakistan’ın 5 ayrı şehrinde bu bilgi ve deneyim paylaşımını gerçekleştiriyoruz. Kaynaklar nasıl bulunur, bunu da öğretebiliriz. Yakın bir tarihte partimizin yerel yönetimler akademisinde kaynakların nasıl bulunup geliştirileceğine yönelik eğitim vereceğiz. Geçen gün yıllık cirosu 17 milyar lira olan dünyaca ünlü bir süt ve bankacılık firmanın yetkilisi bize gelerek, ‘Devlet başkanımız bize talimat verdi; Gidin Türkiye’yi ve oradaki yerel yönetimleri inceleyin, bu kadar bu hükümet ve bu belediyeler bu başarıyı nasıl oluşturdu?’ dedi. Benimle görüşmek istediğini söyledi. Türkiye ve İstanbul gerçekten dünyaya bir model. İlçe belediye başkanlarımız da çok başarılı. Dev eserler ortaya koymak için karıncalar gibi çalışmak lazım” ifadelerini kullandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.