DOLAR 33,9929
EURO 37,827
ALTIN 2822,439
BIST 9577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Baştanoğlu: Çatı sektöründe akıllı malzeme yaygınlaşacak

    Baştanoğlu: Çatı sektöründe akıllı malzeme yaygınlaşacak
    10.03.2017
    A+
    A-

    Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, ‘8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada, ÇATIDER’in Türk inşaat ve çatı sektörü için çok önemli uluslararası Ar-Ge çalışmalarına katıldığını söyledi. Baştanoğlu, Türkiye’de çatı sektörünün malzeme ve uygulama açısından son dönemde çok ileri seviyeye ulaştığını belirterek, “Yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları ile sektörümüzde geleceğin akıllı malzeme ve uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağlayacağız” dedi.

    Çatı konusunda toplumsal bilincin artmasını ve çatı sektörünün gelişmesini misyon edinen ÇATIDER, Ar-Ge çalışmalarında da aktif olarak rol alıyor.
    Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında, yeni yaratıcı kaplama ürünlerinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla 2010 yılında başlatılan NUROOF Araştırma Geliştirme Projesi’ne katılan ÇATIDER, 2013 yılından bu yana da MULTITEXCO projesinde ortak olarak yer aldı. 2016 yılında başarıyla sonuçlandırılan Proje; yapısal tekstil ürünlerinin, binaların rehabilitasyonu (yeniden kazanım) çalışmaları kapsamında güçlendirme, sürekli gözlemleme (monitoring), zemin güçlendirmesi, kıyı şeritlerinin yıkıcı etkilere karşı korunması, yüksek performanslı tekstil ürünler ile stadyum gibi büyük açıklıkların kapatılması ve gelişmiş çatı sistemleri gibi alanlarda kullanılmasını sağlıyor.
    Sektör Ar-Ge ile yarını yakalayacak
    Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de inşaat sektörünün çok geliştiğini bilim ve teknoloji ışığında yol aldığını belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini kaydederek şunları söyledi:
    “Tüm avantaj ve kazanımlara rağmen bugün birçok inşaat yapımcısı yeni teknoloji ve geliştirilmiş malzemelerin faydalı özelliklerinden habersiz. Malzeme ve kullanım özellikleri hakkındaki bilgi eksikliği, tasarımdan yapım aşamasına kadar sürede bu malzemeler ile varılabilecek yüksek standartları kısıtlıyor. Mevcut tasarım/hesap yönetmelik ve standartlar, henüz bu gelişmiş malzemeler ile uyumlu veya uygulanabilir değil. Bu malzemelerin tasarım, uygulama ve test amaçlarını karşılayabilecek yeni standart, yönetmelik ve talimatlara ihtiyaç var. Katıldığımız Ar-Ge çalışmaları ile bu doğrultuda önemli adımlar atılmasına katkı sağlıyoruz.”
    Avrupa standartlarını yakaladık
    Türkiye’de çatı kaplama malzemelerinin özellik, kalite ve çeşit açısından çok gelişerek Avrupa standartlarını yakaladığını belirterek, şunları söyledi:
    “Beton ve kil kiremitlerde çatı sistem çözümleri çok iyi bir noktaya geldik. Seramik, arduaz çatı kaplama malzemeleri piyasada yer alıyor. Metal esaslı çatı – cephe kaplamalarıyla sanayi, ticaret yapıları ve sosyal yapılar yeni yüzlere kavuştu. Bitüm ve sentetik esaslı membran çatı kaplama çeşitleri, kalite, özellik ve yangın güvenliği açısından geliştirilerek konutlarda ve sanayide artarak kullanılmaya devam ediyor. Daha yeşil ve sağlıklı bir çevre yaratılmasına katkıda bulunabilecek yeşil çatı adı verilen bitkilendirilmiş çatı sistemleri, çatı altlarının kullanılmasına olanak sağlayacak çatı pencereleri, ısı ve su yalıtım sistemleri, çatılardan enerji üretimini sağlayacak fotovoltaik sistemler, çatılardan yağmur suyu toplayan sistemler artık ülkemizde de kullanılıyor.”
    ÇATIDER, sektörle bilim dünyasını buluşturuyor
    ÇATIDER, ayrıcan iki yılda bir düzenlediği ‘Ulusal Çatı ve Cephe Sempozyum’ organizasyonları ile çatı ve cephe sistemlerinin, tasarım, yapım, kullanım, bakım, onarım ve dönüştürme süreçlerinde yer alan konsept, malzeme ve teknoloji alanlarında bugüne kadar yapılmış bilimsel ve teknik araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmalarının sonuçlarını ilgili kesimlere aktarmayı amaçlıyor. Ayrıca üniversitelerde eğitimler düzenliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.