DOLAR 32,5822
EURO 34,7981
ALTIN 2508,202
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Baumit, Dünya Mimarlık Günü’nde “Sağlıklı yaşam alanları için mimarlık” konusunu ele aldı

    Baumit, Dünya Mimarlık Günü’nde “Sağlıklı yaşam alanları için mimarlık” konusunu ele aldı
    04.10.2022
    A+
    A-

    Avrupa’nın Mantolama Devi Baumit, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) bu senenin temasını “Architecture For Well-Being” olarak açıkladığı Dünya Mimarlık Günü’nde değerli bir sohbete imza attı. 3 Ekim Pazartesi günü Baumit Türkiye’nin YouTube kanalı üzerinden yayınlanan sohbet, Yüksek Mimar Banu Uçak’ın moderatörlüğünde, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Ece Ceylan Baba ve Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı’nın katılımıyla gerçekleşti. “Sağlıklı Yaşam Alanları İçin Mimarlık” konusunun ele alındığı etkinlikte ayrıca iklim değişikliği ve Baumit Türkiye’nin bu sene ikincisini düzenlediği “Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” yarışmasına da değinildi.

    Yapı malzemeleri sektöründe; inovasyona verdiği önem, güven ve kalite değerleri ile global liderler arasında yer alan Baumit; 1985 yılından bu yana her sene Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdi. 3 Ekim Pazartesi günü Baumit Türkiye’nin YouTube kanalı üzerinden yayınlanan sohbette, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) bu senenin temasını belirlediği “Architecture For Well-Being” üzerinden “Sağlıklı Yaşam Alanları İçin Mimarlık” konusu ele alındı. Yüksek Mimar Banu Uçak’ın moderatörlüğünü üstlendiği sohbette, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Ece Ceylan Baba ve Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı konuşmacı olarak yer aldı.

    “Esenlik kavramı hayatımızda hep vardı, özellikle geçmişteki belli kırılma noktalarında esenlik kavramına tanık olduk”

    Pandemi sonrası yaşadığımız evlerin birincil mekanımız olduğunu tekrar hatırladığımızın altını çizen Ece Ceylan Baba, “Son 2 yıldır aslında evleri ev gibi kullanmadığımızla yüzleşerek mekanlarda tasarım da dahil olmak üzere çoğu şeyi sorguladık. Bu doğrultuyla baktığımızda esenlik kavramının mimarlığın hizmet ettiği temel alanlardan bir tanesi olduğunu gördük. Esenliği sadece fiziksel ve mekânsal sağlık gibi değil, mental sağlık olarak da yorumladığımızda işin sosyal, ekonomik, kentsel ve toplumsal boyutlarını da gözlemledik.” dedi. Covid 19 sonrası esenlik kavramının daha çok konuşulduğuna dikkat çeken Baba, “Aslında baktığımızda esenlik kavramı hayatımızda hep vardı, özellikle geçmişteki belli kırılma noktalarında esenlik kavramına tanık olduk. Örneğin sanayi devrimi sonrası üretilen hızlı sosyal konutların esenlikle ne kadar zıt yaklaşımlarda olmasından dolayı başka tür sağlık problemlerinin ortaya çıktığını öğrendik. Bu sebeple esenlik, mimarlık ve insanlık tarihinin aslında her zaman merkezinde yer alacak bir konu.” dedi.

    “Sağlıklı yapılarda yaşamak bugün dün olduğundan çok daha önemli”

    Modern dünyada günlük yaşantının %90’ının kapalı mekanlarda geçirildiğini dile getiren Atalay Özdayı, “Pandemiyi bilmiyorken bile Baumit olarak insanların sağlıklı, enerji verimli ve güzel yapılarda yaşaması vizyonuyla hareket ediyorduk. Pandemi sebebiyle artık evlerimizde çok daha fazla zaman geçirmeye başladık.

    Sağlıklı yapılarda yaşamak bugün dün olduğundan çok daha önemli. Bu nedenle sağlığımıza dikkat ederken yaşam alanlarımızın ne kadar önemli olduğunu da unutmamalıyız.” dedi. Baumit olarak sağlıklı yaşam alanları oluşturmak için inovatif çözümler geliştirdiklerini belirten Özdayı, “Şirket olarak gerek yurt dışında gerekse yurt içinde yapıların daha sağlıklı olması için sürekli çalışıyor ve üretiyoruz. İnovasyon merkezimiz ve Viva Araştırma Parkı, bu çalışmalarımızın merkezini oluşturuyor. Viyana Tıp Üniversitesi, Avusturya Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü iş birliği ile Avrupa’nın karşılaştırmalı yapı malzemeleri araştırmaları için kurulmuş olan en büyük araştırma merkezi Viva Park, 2014 yılında kuruldu. Merkezimizde farklı yapı malzemeleri ile inşa edilmiş 14 farklı evde 33’er adet sensör bulunuyor. Bu model sayesinde evlerimizi her mevsimde oluşabilecek hava koşullarına göre gözlemleme şansı yakalıyoruz. Dolayısıyla bu bize gelecek çalışmalarımız için önemli bilgiler veriyor.” dedi.

    Günümüzün en önemli gündem maddesi iklim değişikliği

    İklim krizinin tam ortasında olduğumuzu söyleyen Ece Ceylan Baba; sürdürülebilirlik, çevre ve enerji verimliliği konuları ele alındığında bu konulara tek boyutlu bakmak yerine bütüncül bakmak gerektiğini vurguladı. Tüm toplantıların çevrimiçi yapıldığında veri merkezinde çok büyük bir karbon ayak izine sebep olacağına değinen Baba, “Malzeme ve tasarım süreçlerinde de karbon ayak izini her daim düşünerek konuya çok boyutlu bakmalıyız” dedi. Dünya olarak 2022 ve önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddemizin iklim değişikliği olacağını vurgulayan Atalay Özdayı ise şu açıklamada bulundu: “2021 yılında ismi değişen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aslında bizlere iklim değişikliğinin önemini bir kez daha hatırlattı. İklim değişikliği ile mücadelede alacağımız en kritik önlemlerden biri ise ısı yalıtımı. İklim değişikliğinin tam odağında yer alan bir şirket olarak ülkemizde ısı yalıtımı bilincini artırmak için çalışıyor, iklim değişikliği ile mücadele ve enerji tasarrufu için mantolamanın bir tercih değil zorunluluk olduğuna dikkat çekmeye devam ediyoruz.”

    “Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” yarışması tüm öğrencilerin katılımına açık

    Baumit Türkiye’nin bu sene ikincisini düzenlediği “Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” yarışmasının tüm öğrencilerin katılımına açık olduğunu ifade eden Ece Ceylan Baba, bu yılki Dünya Mimarlık Günü temasının yarışmanın temasıyla çokça örtüştüğüne değindi. Konuyu biraz kavramsal ve yoruma açık bıraktıklarını belirten Baba; ev ve sağlık kavramının herkes için başka bir şey ifade ettiğini söyleyerek yarışmaya katılacakların bu iki kavramı birleştirip bunun üzerinden bir fikir oluşturmaları gerektiğini söyledi. Baumit Türkiye olarak asıl odaklarına geleceği aldıklarını vurgulayan Atalay Özdayı, “Gelecek nesillere ne kadar sağlıklı bir yaşam bırakabilirsek o kadar iyi. Bu bilinci gençlere de aşılamak için geçen sene ilkini düzenlediğimiz yarışmamızın bu sene ikincisini düzenliyoruz. Yarışmamız bizden ve samimi bir yarışma, şirket olarak bu sene de çok heyecanlıyız. Tüm lisans ve yüksek lisans öğrencilerini beraber sağlıklı bir ev tasarlamaya davet ediyoruz.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.