DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Betonarme su depoları yapıların ömrünü kısaltıyor

    Betonarme su depoları yapıların ömrünü kısaltıyor
    07.03.2024
    A+
    A-

    Türkiye’nin yüzde 92’si deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Depreme hazırlıklı olmak için mevcut yapı stoğunun risk faktörlerini doğru bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bina altlarında bulunan betonarme su depoları da risk faktörleri arasında yer alıyor. Çünkü depremler nedeniyle statik taşıyıcılığını kaybeden betonarme su depolarında zamanla sızdırma problemleri oluşuyor. Bu durum ise binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor.

    Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, 1-7 Mart Deprem Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada su depolama sistemlerinin yapı güvenliği açısından önemine dikkat çekti.

    Nüfusun yüzde 95’i deprem kuşağında yaşıyor

    Türkiye, sismik hareketlerin yoğun olduğu Alp Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye topraklarının yüzde 92’si deprem kuşağında bulunuyor. Nüfusun yüzde 95’i deprem kuşağında yaşıyor. Depreme hazırlıklı olmak için mevcut yapı stoğunun risk faktörlerini doğru bir şekilde değerlendirmek gerekiyor.

    1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, geleneksel sistemler olarak adlandırılan betonarme su depolarının yapının ömrünü kısalttığını açıkladı:

    Binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor

    “Yapıları depreme dayanıklı sistemler ile koruyarak deprem esnasında oluşabilecek riskleri minimize etmek hayati önem taşıyor. Bina altlarında bulunan ve binalar için risk faktörü oluşturan betonarme su depolarını da bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Çünkü depremler ve sarsıntılar nedeniyle statik taşıyıcılığını kaybeden betonarme su depolarında zamanla sızdırma problemi oluşuyor. Bu durum ise binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor.

    GRP su depoları, suyu güvenle depoluyor

    6 Şubat depremleri sonrası sahada yaptığımız çalışmalarda, bina altlarındaki su depolarının ve yangın proses depoları gibi su depolama sistemlerinin yapıların mukavemetini ve korozyon dayanımını olumsuz yönde etkilediğine şahit olduk. Betonarme su depolarının binaların statik taşıyıcılığı için tehlike oluşturmaması için; cam elyaf takviyeli kompozit malzeme ile üretilen, dış basınçlara ve etkenlere karşı yüksek mukavemet katsayısına sahip olan ‘GRP su depolama sistemleri’ni tercih etmek gerekiyor. Mevcut yapılardaki betonarme su depolarını ise renovasyon kapsamında değerlendirmek mümkün. Çünkü modüler yapıda olan GRP su deposu, betonarme bir deponun yerine kolaylıkla kurulabiliyor. Bu noktada apartman ve site yönetimleri ile işletmelere önemli görevler düşüyor.” dedi.

    Ekomaxi GRP su depolama sistemleri, minumum 50 yıl süren ekonomik ömürleri boyunca güvenli su depolama imkânı sunuyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.