DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Binalara deprem kimliği önerisi

    Binalara deprem kimliği önerisi
    19.03.2019
    A+
    A-

    Deprem kuşağında bulunan Türkiye’deki tüm binalar için deprem kimliği oluşturulması önerildi. Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya, Türkiye’de çok fazla deprem riskli bina bulunduğuna dikkat çekerek, binaların enerji kimlik belgesi olduğu gibi deprem kimlik belgesinin de oluşturulması gerektiğini söyledi. Çatalkaya, bakanlık tarafından açıklanan kentsel dönüşümde yeni dönemi de ‘Kentsel Dönüşüm 2.0’ olarak adlandırdı.

    Türkiye’de 6 milyon adet bağımsız bölümün yenilenip olası bir depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya, bunun için de binalara deprem kimlik belgesi verilmesi gerektiğini ifade etti.

    Mecburen önlem alacaklar

     Bu uygulama ile birlikte ev ve işyeri kiralamak veya satın almak isteyenlerin bina deprem kimlik belgesine bakarak kararını vereceklerini kaydeden Çatalkaya, “Doğal olarak yeterli deprem dayanımına sahip olmayan binanın hak sahipleri binaları ile ilgili gerekli önlemleri almak durumunda kalacak. Bina deprem kimlik belgesi uygulaması ile deprem riskli yapıların hızlı bir şekilde hak sahiplerince depreme güvenli hale getirileceğini göreceğiz.” diye konuştu.

    Kentsel dönüşüm konusunun öneminin de özellikle Kartal’daki binanın çökmesinin ve 21 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını anlatan Çatalkaya, bakanlık tarafından açıklanan kentsel dönüşümde yeni dönemi ‘Kentsel Dönüşüm 2.0’ olarak adlandırdı.

     6 milyon bağımsız bölümün yenilenmesi gerek

    Kentsel dönüşümde ana hedefin ülkemizi güvensiz ve kaçak yapılarla afet riski taşıyan binalardan kurtarmak olduğunu kaydeden Çatalkaya, hükümetin amacının her yıl 300 bin bağımsız bölümü kentsel dönüşüm kapsamında yeniliyerek kentsel dönüşümü 20 yıl içerisinde tamamlamak olduğuna işaret etti.

    Bakanlığın 53 farklı şehir ve 238 adet riskli alanda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Çatalkaya, 2012-2018 arasında yaklaşık 1 milyon adet bağımsız bölümün dönüşüm kapsamına alındığını belirtti. Çatalkaya, toplamda ise 6 milyon adet bağımsız bölümün yenilenmesi gerektiğine ve bu alanda daha yapılacak çok iş olduğuna dikkat çekti.

    Risk tespiti yapılıp kentsel dönüşüm kapsamına giren binaların yıkılıp yeniden yapılacağı gibi bina dayanımı çok düşük değil ise binanın güçlendirilebileceğini de ifade eden Çatalkaya, her iki durum için de devletin teşvikli krediler verdiğini belirtti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.