DOLAR 39,7082
EURO 45,9426
ALTIN 4324,53
BIST 9141,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri’nin üçüncüsü İzmir’de gerçekleşti

    Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri’nin üçüncüsü İzmir’de gerçekleşti

    İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen “Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri”nin üçüncüsü İzmir Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Yüksek enerji tasarruflu binalara odaklanılan eğitimde, TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’nın getirdiği yenilikler de katılımcılarla paylaşıldı. Bölgedeki 9 ilden sektör paydaşlarının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe yaklaşık 500 kişi katıldı. Yıl sonuna kadar sürecek eğitimler Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsayacak.

    Ülkemiz açısından önemli kazanımlar sağlayan, binalarda enerji verimliliğine odaklanılan eğitim programına; Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, İzmir Valisi Süleyman Elban, İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürleri ile teknik personeller, mühendisler ve mimarlar katıldı. Programın açılış konuşmalarını İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan ve İzmir Valisi Süleyman Elban yaptı. İzmir ve bölge illerden geniş bir katılımla gerçekleşen eğitime; Bonus Yalıtım, Dalmaçyalı, Şişecam ve TEBAR A.Ş. de sponsor olarak destek verdiler.

    Isı, su, ses ve yangın yalıtımı alanında üretici, satıcı ve uygulayıcıları aynı çatı altında toplayarak kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaçlayan İZODER’in bu yıl 32. yaşını kutladığını belirten İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “İZODER olarak ‘Çevreyi ve insanı önceleyen’ vizyon ve misyonumuz doğrultusunda öncelikli hedefimizi; yalıtım uygulamalarının yaygınlaştırılması yoluyla vatandaşlarımızın sağlıklı, güvenli ve konforlu yaşam alanlarına kavuşmasını sağlamak ve sektörün gelişimini desteklemek olarak belirledik. 32 yıldır yalıtım bilincini Türkiye genelinde artırmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu süreçte kamuoyunun dikkatini çeken birçok kampanya, proje ve çalışma gerçekleştirdik. Sektörün gelişiminde ve kamuoyunda yalıtım bilincinin artmasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile yürüttüğümüz iş birliklerinin önemli katkıları olduğunun altını çizmek ve sektörümüze katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.”

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yalıtıma verdiği önem ve yeni yasal düzenlemeler için yürüttüğü titiz çalışmaların Türkiye ekonomisine ve enerji verimliliğine önemli katkılar sağladığına vurgu yapan500, “Bakanlığımız ve İZODER’in katkılarıyla revize edilen TS 825 – Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı, 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu önemli düzenlemenin doğru şekilde anlaşılması ve etkin biçimde uygulanması amacıyla Bakanlığımızla birlikte “Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri” düzenliyoruz. Gaziantep ve Erzurum’dan sonra eğitimlerimizin üçüncü durağı İzmir oldu. Bölgedeki 9 ilden yaklaşık 500 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz eğitimin gördüğü ilgi bizleri son derece mutlu etti. İl Müdürlükleri, İlgili İdarelerin Ruhsat ve Yapı Kullanma İzin Birimleri, Meslek Odaları, Yapı Denetim Kuruluşları, Proje Müellifleri temsilcileri, Yapı Malzemeleri Üreticileri ile Mühendis ve Mimarların katıldığı eğitim programı oldukça verimli geçti” dedi.

    Revize TS 825 Standardı ile U (Isıl Geçirgenlik) değerlerinde iyileştirme yapıldığına dikkat çeken Emrullah Eruslu, “Söz konusu revizyonla daha kalın ve nitelikli yalıtım uygulamalarının önü açılmış oldu. Yeni standardın, eskiye kıyasla binalarda enerji verimliliğini yüzde 25 oranında artırmasını bekliyoruz. Özellikle İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde sadece ısıtma ihtiyacı dikkate alınarak yapılan yalıtım çalışmaları istenilen verimi sağlamıyordu. Revize standart ile İzmir gibi sıcak bölgelerde hem ısıtma hem de soğutma ihtiyacı dikkate alınarak yalıtım projeleri hazırlanacak. Yeni standarda göre 2. İklim Bölgesine giren İzmir ilimizde; Bergama, Dikili, Çeşme, Seferihisar ve Selçuk ilçeleri 3. İklim Bölgesinde yer alıyor. Bu ilimizde asgari yalıtım kalınlıkları; dış cephede 4-5 cm yerine 8-9 cm, çatılarda 8-9 cm yerine 12-14 cm, döşemelerde 5-6 cm yerine 8-9 cm olarak güncellendi. Güncel TS 825 standardının getirdiği yeniliklerle ilgili bilgilere, Derneğimiz tarafından her il için ayrı hazırlanan uygulanması gereken yalıtım kalınlıkları, cam ve pencere seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar gibi başlıklara İZODER web sitemiz üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor” diye konuştu.

    Standardın uygulanmasında büyük önem taşıyan İZODER TS 825 Hesap Programı’nı da İZODER web sitesi üzerinden ücretsiz olarak tasarımcı, denetim elemanı, belediye çalışanları vb. tüm ilgililerin kullanımına sunduklarını söyleyen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, açıklamalarını şu sözlerle bitirdi: “Bu revizyonun hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü olmak üzere, tüm Bakanlık Çalışanlarına, Komite Üyelerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü’ne bir kez daha teşekkür ediyor, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Sektörümüz açısından böylesi önemli bir etkinlikte desteklerini bizden esirgemeyen başta sponsorlarımız olmak üzere etkinlikte emeği olan herkese de özel bir teşekkürü borç biliyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.