DOLAR 32,5533
EURO 34,8569
ALTIN 2432,08
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Blok zinciri, tapunun tahtını sarsıyor

    Blok zinciri, tapunun tahtını sarsıyor
    25.12.2018
    A+
    A-

    GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘PROPTECH-Gayrimenkulün Teknolojik İnovasyonu’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, yeni teknolojilerin ve blok zinciri (blockchain) sisteminin tapu sistemine getireceği yenilikler ve bu yeniliklerin sektörü nasıl değiştireceği tartışıldı.      

    Mustafa El ALIWAT (ULAK TEKNOLOJİ), Mustafa AKDOĞAN (TURKCELL GRUP)  Kerim Alain BERTRAND’ın (REIDIN) sunumlarıyla ve Mete VARAS’ın (EURASIA PROPTECH)  yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, iletişim sistemleri ve blok zinciri sistemindeki yeni gelişmelerin gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyeceği ve neleri değiştireceği her yönüyle ele alındı. Mustafa AKDOĞAN, ‘Gayrimenkul sektörünün blok zinciri sistemine entegre edilmesi ve akıllı kontratların kullanımı ile birlikte, sektördeki hantal bürokrasi ortadan kalkacak. Alım, satım ve mülk yönetimi gibi zaman alan ve maliyet yaratan işlemler, çok hızlı, ucuz ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Çünkü bu sistemle, datalar eş zamanlı bir şekilde her kişi ve kurum için aynı ve işlem sonrasında değiştirilemez olacak.’ dedi. Konu ile ilgili söz alan Mustafa El ALIWAT ‘Blok zinciri sistemi birden fazla sunucunun hizmet verdiği, aslında sisteme bağlanan her kişinin sunucu görevi gördüğü devasa bir ağ sistemi olarak tanımlanabilir. Bu sistemde herhangi bir sunucuda gerçekleşen işlem, tüm sunuculara aynı şekilde aktarıldığı için, işlemin daha sonra 3. kişiler tarafından değiştirilmesi veya yok edilmesi mümkün değil. Gayrimenkul sektörü gibi, güvenin son derece önemli olduğu bir sektörde, aslında kimseye güvenmek zorunda kalmadan bu işlemleri yapabilmek, sektörü yeni bir noktaya taşıyacak.’ dedi.  Kerim Alain BERTRAND ise, ‘Blok zinciri sistemi şu anda, sektördeki gayrimenkul danışmanlığı, değerleme uzmanlığı, bankacılık, sigortacılık gibi alanlarda çalışan kişileri tedirgin ediyor olabilir oysa ki bu sistemin sektöre entegrasyonu ile işlemler çok daha hızlı, hatasız ve düşük maliyetli olacağı için, işlem hacimlerini arttıracağı ve yeni iş alanları yaratacağı göz ardı ediliyor.’ diyerek sözlerini tamamladı.

    Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan Mete VARAS ise; ‘Gayrimenkul sektörünü kökünden değiştirecek blok zinciri teknolojisine Türkiye’nin hızlıca adapte olması çok önemli. Akıllı kontratlar vasıtasıyla herhangi bir aracıya gerek kalmadan hızlı ve güvenli işlem yapılabilecek, bu arada kamu sistemlerinin bu teknolojiye uyumlu hale getirilmesi de büyük önem arz ediyor. Gayrimenkul sektörünün gerçek değerini ancak dijitalleşerek ortaya koyabiliriz.’ diyerek sözlerini noktaladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.