DOLAR 32,369
EURO 34,806
ALTIN 2399,922
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    BOU Interior & Architecture’un kurucusu Şebnem Buhara ‘Renkli DYOLOGLAR’da

    BOU Interior & Architecture’un kurucusu Şebnem Buhara ‘Renkli DYOLOGLAR’da
    07.10.2019
    A+
    A-

    DYO, AURA İstanbul işbirliği ile Türkiye’nin önde gelen 12 mimarıyla gerçekleştirilen ‘Renkli DYOLOGLAR’ prodüksiyonun ikinci konuğu BOU Interior & Architecture’un kurucusu Şebnem Buhara oldu. DYO ve Aura İstanbul’un sosyal medya hesaplarında yayınlanmaya başlayan videoda Buhara, “Renk cesaret işidir” diyor.

    Renklerin mimarideki yerini ortaya koymak için Türkiye’nin önde gelen 12 mimarıyla Renkli DYOLOGLAR’ adı altında bir prodüksiyona imza atan DYO, AURA İstanbul iş birliğiyle her bir mimar ile özel çekimler yaptı. Renklerin psikolojik etkileri, mimari ve kentsel tasarımdaki yerine yönelik soruların yanıtlandığı videolar DYO ve Aura İstanbul’un sosyal medya hesaplarında tek tek yayınlamaya başladı.

    Mimar Nevzat Sayın ile başlayan videoların ikincisinde BOU Interior & Architecture’un kurucusu Şebnem Buhara yer aldı. ‘Mimaride renk kullanımı nasıl öğretilebilir’ ve ‘Mimaride renk kullanıcı grubuna göre mi belirlenmelidir? Çocuk, yaşlı, engellilerin rahat edebileceği renkler mi kullanılmalıdır?’ sorularına yanıt veren Buhara,  “Renk işi bir cesaret işidir bence. Cesur olup renk kullanmaktan korkmamalıyız. Bir tane hayatımız var, sonuna kadar renkli bir hayat sürmekte fayda var” dedi.

    OKULLARDA GERÇEKTEN RENGİ ANLATAN BİR DERS YOK

    Türkiye’de okullarda özellikle mimari, iç mimarı, tasarım okullarında renk üzerinde bir ders olmadığını vurgulayan Şebnem Buhara, “Gerçekten rengi anlatan bir ders yok. Renk insanın bütün algısını değiştiren, algoritmasını etkileyen bir konu. Mekânları birbiriyle ilintiye sokan ya da mekânların yaşanırlığını anlatan şey tamamen renkle ilişkisidir. Her ne kadar biz mimariyi yaşanan alanların ortaya çıkması, kullanılan mekânların yaratılması olarak görsek de, aslında mimari işin ucunda hep insana ve ruha dokunduğu için bütün etkisi psikolojik. Renklerin kullanımı da aslında mimari mekânların insandaki algısını daha kolay bir şekilde yönlendirme konusunda çok başarılı” değerlendirmesinde bulundu.

    GÜN DOĞARKEN, BATARKEN, YAĞMURDA, GÜNEŞTE NASIL GÖRÜNDÜĞÜNE BAKILDI

    Videoda, bir otelde rengin kullanımına nasıl karar verdiklerini de anlatan Buhara şunları söyledi: “Sarıgerme’de yaptığımız otelde dışında istediğimiz renk için DYO bize sekiz tane özel renk yaptı, cepheler boyandı. Sabah güneşin doğuşu, akşam güneşin batışı,  yağmurlu havada nasıl gözüküyor, güneşli havada nasıl görünüyor, onların testini yaptık ve en iyi renk hangisiyse onu seçip bundan sonra da mekânı tamamladık.  Aslında renk seçimlerinin böyle ilerliyor olması lazım.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.