DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Boya Sektörü İKMİB Çalıştayı’nda bir araya geldi

    Boya Sektörü İKMİB Çalıştayı’nda bir araya geldi
    15.11.2021
    A+
    A-

    Boya Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından 12-13 Kasım 2021 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Boya sektörünü bir araya getiren çalıştayda sektörün bugünkü durumu ve geleceği masaya yatırıldı.

    İKMİB’in alt sektörlerine yönelik sorun ve çözüm önerileri ile birlikte sektörün beklentilerinin detaylı olarak ele alındığı sektörel çalıştayların üçüncüsü 12-13 Kasım 2021 tarihlerinde boya sektörüne yönelik gerçekleştirildi.

    İKMİB ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen “Boya Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı”na, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Faik Bitlis, İKMİB Denetim Kurulu Üyesi ve TİM Delegesi Kenan Baytaş, İKMİB TİM Delegesi Ersin Kenan Kayalar, İKMİB TİM Yedek Delegesi Muhittin Özdemir, TOBB Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akın Akçalı, İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (İSTÜN) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürkaynak başta olmak üzere sektörün önde gelen firmaları, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri ile Boya Sanayicileri Derneği temsilcileri katıldı.

    İki gün süren çalıştayın ilk gününde, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister tarafından pandemi öncesi ve pandemi döneminde yapılan çalışmalar ile gelecek dönemde yapılacak etkinliklere ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. BOSAD Başkanı Mehmet Akın Akçalı ve İSTÜN Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Gürkaynak da yaptıkları konuşmalarda sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca iki gün boyunca sektörün geleceğine yönelik beklentiler ve fırsatlar ele alınırken, sektörün sorun ve çözüm önerileri de masaya yatırıldı.

    Stratejik Adımlar Belirlendi

    Yapılan yuvarlak masa toplantılarında finansmana erişimden lojistiğe, yeni uluslararası regülasyonlardan yüksek katma değerli ürünlere kadar geniş kapsamda değerlendirme yapılırken, ortak akıl çalışmaları ile boya sektörünü geleceğe taşıyacak çözüm önerileri ile kısa ve orta vadede atılması gereken stratejik adımlar belirlendi.

    Adil Pelister: “2023 yılında kimya sektörümüzün ihracat hedefi 30 milyar dolar”

     Boya Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB’in bugüne kadar yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgi vererek, “16 alt sektörümüzün ihracatını daha ileriye taşımak aynı zamanda ülke ihracatımızı daha ileri seviyeye götürmek için çalışmalarımızı var gücümüzle yapıyoruz. 2020 senesinde 18,3 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. 2021 senesinde bizim hedefimiz 20 milyar doları geçmekti. Dünyada gelen emtia fiyat artışlarıyla beraber aynı zamanda da birimsel miktar artışlarından dolayı bu seneyi inşallah 24 milyar dolarla bitireceğiz. Önümüzdeki sene hedefimiz 26,5 milyar dolar ve 2023’te 100’üncü yılda kimya sektörümüzün hedefi 30 milyarlık bir ihracat rakamına yaklaşmaktır” dedi.

    “Kimya sektörü ülkemize ciddi miktarda katkı veren bir sektör”

    Kimya sektörünün ihracat ve ithalatı arasındaki farkın bir kısmının enerji ve yakıt tüketimi olarak kullanıldığını ve diğer kısmının da 27 sektöre hammadde, yarı mamul veya mamul olarak verildiğine dikkat çeken Pelister, “Örneğin otomotiv sektörünün 32 milyar dolarlık ihracatı var. Onun içinde boyamız, plastiğimiz, kauçuğumuz, yapıştırıcımız var. Kullanılan tekstil malzemelerindeki kimyasal ürünleri de düşündüğümüz zaman otomotiv ihracatında yaklaşık yüzde 17’lik bir pay kimyanın. Dolayısıyla biz, ülkemize ciddi miktarda katkı veren bir sektörüz” açıklamasını yaptı.

    “İhracat kilogram birim değeri artırılmalı”

    Kimya sektörünün ihracat kilogram birim değerinin ülke ortalaması olan 1 doların altında olduğunu ifade eden Pelister, “Bunun sebebi özellikle anorganik ve organik kimyasallarından bazılarının ton başına değerinin düşük olması. Ama katma değerli ürünlerimiz de var. İlaç sektörümüzdeki kilogram değerimiz 25 dolarlara çıkmakta. Boya sektörümüzdeki ihracat kilogram değerimiz 1,5 dolar. Bu 1,5 dolarlık ihracat değerimizi daha yukarıya doğru taşımamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

    “Yeşil enerjiye yatırım yapılması ve destek verilmesi lazım”

    Ülkemizde başta petrokimya yatırımları olmak üzere diğer ana yatırımlar, enerji yatırımları gibi kimya sektörü için birçok yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Pelister, “Bunların arasında özellikle yeşil enerjiye yatırım yapmak lazım. Kimya sektörümüz ciddi miktarda enerji kullanıyor. Enerji yatırımlarında da ciddi desteklere ihtiyaç var. Sektörümüzün ileriye doğru gidebilmesi için yatırımların artması gerekiyor. Yatırımları yapabilmek için özellikle kimya ile ilgili kümelenmelerin yapılmasına ihtiyaç var. Hammaddeye erişmekte zorluk çekiyoruz. Bununla birlikte kurdaki volatilite, yüksek faiz sorunları KOBİ’lerimizin maliyetlerini artırıyor ve sermaye yetersizliğine sebebiyet veriyor. Boya sektörümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi de özellikle numune yollamakta çektiği zorluk. Bununla ilgili biz İKMİB olarak Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi ve UPS ile beraber ortak bir çalışma yaptık ve anlaşma imzaladık. Bu anlaşma kapsamında Birliğimize üye firmalarımızın IATA sertifikası eğitimini almalarını sağladık. Firmalarımız tehlikeli madde gönderimlerini hava kargo ile yapabiliyor” diye konuştu.

    “Kimya Teknoloji Merkezi’ni 2022 yılında devreye alacağız”

     İKMİB olarak iki senedir Kimya Teknoloji Merkezi projesi üzerinde çalıştıklarını açıklayan Pelister, “Kimya sektöründeki firmalarımızın özellikle sertifikalarını alabileceği, akredite laboratuvarların olduğu, start-up alanlarının olduğu, arama konferanslarının yapılabileceği aynı zamanda dijital kütüphanesinin olduğu bir Kimya Teknoloji Merkezi’nin kuruluş çalışmalarına başladık. 2022 senesi içinde Kimya Teknoloji Merkezini devreye alacağız. Öncelikle boya, plastik ve plastik mamulleri, kozmetik ve kauçuk sektörlerimize hizmet vereceğiz. Ayrıca Türkiye‘de mutlaka bir Türkiye Kimya Ajansı’nın kurulma gerekliliğinin ortaya çıktığına inanıyorum. İnşallah en yakın zamanda bununla ilgili çalışmalarımız pozitif sonuçlar verir. Diğer yandan önümüzdeki dönemde firmalarımız AB ülkelerine ürün satarken sınırda karbon vergisine muhatap olacak. Dolayısıyla boya sektörümüzü de sınırda karbon vergisine başlanmadan önce mutlaka hazırlamalıyız” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.