DOLAR 32,3814
EURO 35,029
ALTIN 2326,167
BIST 9142,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Buderus’tan yüksek verimlilik sağlayan oda kumandaları hakkında ipuçları

    Buderus’tan yüksek verimlilik sağlayan oda kumandaları hakkında ipuçları

    Isıtma-soğutma sektörünün uzman markası Buderus, kombilerini daha verimli kullanmak ve oda kumandası almak isteyen kullanıcılara dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. 

     

    Kombiler, oda kumandalarıyla beraber kullanıldığında yüksek verimlilik sağlanır. Oda kumandaları; mekanın sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede sabit tutmak için kombiyi optimum sürede çalıştırır. Böylece elektrik ve gaz faturalarında tasarruf sağlanır ve konfor artar. Oda kumandası kullanılmayan kombilerde ısıtılacak olan mekânda ortam sıcaklığını ölçen bir cihaz bulunmadığı için tesisat, gidiş-dönüş suyu sıcaklığını referans alarak çalışır. Kombi, oda sıcaklığını takip edemez ve mekânı sürekli olarak ısıtmaya devam eder. Bu durum cihazların gereğinden fazla çalışarak daha çabuk yıpranmasına, yakıt sarfiyatının ve elektrik tüketiminin artmasına sebep olur.

     

    Özellikle bahar aylarında, güneş ışığının mekânı ısıtması sonucu ciddi miktarda ısı kazanımı olur. Oda kumandası olan mekânlarda bu sıcaklık artışı anında tespit edilerek ısıtma cihazı durdurulur. Ortamın gereğinden fazla ısınması önlenir ve tasarruf sağlanır. Kullanıcılar, haftalık program saatli oda kumandaları ile ısıtma cihazını gün içerisinde farklı zaman dilimlerinde farklı derecelere ayarlayabilirler. Örneğin; 06.45 – 07.45 saatleri arasında oda sıcaklığı 21°C, 22.45 – 06.45 saatleri arasında 18°C gibi düzenlemeler yapılabilir ve her gün için ayrı ayrı programlanabilirler.

     

    On/off oda kumandaları

    Oda sıcaklığını ölçer ve kombiye ne zaman çalışıp ne zaman duracağıyla ilgili sinyaller gönderir. İstenen oda sıcaklığına ulaşıldığında oda kumandası kombinizin durmasını sağlar. Sıcaklığın istenilen seviyenin altına düştüğü durumlarda ise kombi tekrar çalışmaya başlar.

     

    Modülasyonlu oda kumandaları

    Oda sıcaklığı bilgisini kombiye iletir ve kombinizin ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiği konusunda yönlendirir. Böylece oda sıcaklığı bilgisine sahip olan kombi, tesisat suyu sıcaklığı yerine, gerçek oda sıcaklığına göre modülasyon yapar ve anlık kapasitesini ayarlar. Kombi, ortamda istenen sıcaklığa ulaşana kadar maksimum seviyede çalışmak yerine açma kapama esnasında harcanan enerjiden tasarruf sağlar ve çalışma ömrü uzamış olur. Modülasyonlu oda kumandaları, odanın ayarlanan sıcaklıkta sabit kalması için kombinin optimum düzey ve sürede çalışmasını sağlar.

    Oda sıcaklığı istenilen düzeye geldikten sonra oda kumandası kombiye; kapanması ya da sıcaklığın düşürülmesi için sinyaller gönderir. Sıcaklık istenilen seviyenin altına düştüğünde ise tekrar çalışmaya başlar. Programlanabilir oda kumandaları kullanarak haftanın günlerine hatta farklı saat dilimlerine farklı sıcaklıklar ayarlanabilir.

     

    Oda kumandaları ve termostatik vanaları beraber kullanmak ise en ideal çözümü sağlar. Fakat termostatik vana ve oda kumandası aynı odada bulunmamalıdır. Termostatik vanalar; radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler, bu durum oda kumandası aracılığıyla ayarlanan sıcaklığa ulaşılmasını geciktirir ve kumanda etkisini sınırlandırır. Eğer aynı ortamda kullanılıyorsa, termostatik vanayı tam açık duruma getirmek gerekir. Böylece kombiye doğru sinyallerin gitmesini sağlanabilir.

     

    Buderus oda kumandaları, %20’ye varan doğalgaz tasarrufu ile bütçelere önemli katkı sağlar.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.