DOLAR 32,2633
EURO 34,7433
ALTIN 2395,83
BIST 10247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Çamburnu Tabyası’nın restorasyonu Yapı Merkezi tarafından yapıldı

    Çamburnu Tabyası’nın restorasyonu Yapı Merkezi tarafından yapıldı
    02.08.2023
    A+
    A-

    1915 Savaşları’ndan 26 yıl önce inşa edilen ve savaşta Boğazın kuzeyinden sorumlu olan meşhur Çamburnu Tabyası’nın restorasyonu Yapı Merkezi tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak tamamlanarak 28 Temmuz tarihinde “1915 Şehit ve Gazilerimizin” aziz ruhlarına ithaf edilmek üzere Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı’na teslim edildi.

    Dünya çapında dev projelere imza atan Yapı Merkezi, 1915 Savaşları’ndan 26 yıl önce inşa edilen ve savaşta Çanakkale Boğazı’nın kuzeyinden sorumlu olan Çamburnu Tabyası’nın restorasyonunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak 28 Temmuz tarihinde tamamlayarak  Alan Başkanlığı’na teslim etti ve “1915 Şehit ve Gazilerimizin” aziz ruhlarına ithaf etti.

    Yapı Merkezi Kurucusu rahmetli Dr. Ersin Arıoğlu’nun değerli katkıları ve vizyonuyla başlayan proje, Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mimar Köksal Anadol tarafından yönetilerek tamamlandı. Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu konuyla ilgili şunları belirtti: “Alan Başkanlığımız ile birlikte Yapı Merkezi olarak, Ata yadigarı bu eseri de ülkemizin kültür varlıkları envanterine kazandırmış olmanın kıvanç ve mutluluğunu her zaman duyacağız. Tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha saygıyla anarak Çamburnu Tabyası’nın milletimize hayırlı olmasını diliyor; projeye emek veren tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz’’. Başar Arıoğlu tarafından tabyanın anahtarı Alan Başkanlığı’na teslim edilmiş ve Müze 28 Temmuz tarihinde ziyarete açılmıştır.

    Tabyanın içinde Seyit Onbaşı’nın savaşta tek başına kaldırdığı 120 kilogramlık merminin eşi sergilenmekte olup, ayrıca tabyanın dışında 1915Çanakkale Köprüsü’nün ve Boğazı’nın izlenebileceği muhteşem bir seyir terası bulunmaktadır.

    Çamburnu Tabyası Projesi Hakkında:

    2019 yılında çalışmalara başlanan ve 2022 yılında tamamlanan Çamburnu Tabyası projesi genelinde detaylar şu şekildedir: Alan Başkanlığı  ve Yapı Merkezi arasında yapılan toplantılar ve görüşmeler ile alınan kararlar doğrultusunda Alan Başkanlığı tarafından 2 hafif top temin edilerek toprak seddelerin arkasında, 1 Krupp tipi top mermisi (Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı merminin tipinde) temin edilerek topçu odasında sergilenmesi sağlanmış, Yapı Merkezi tarafından topçu odasının içinde teşhir ve tanzim çalışmaları kapsamında karşılıklı iki duvarda canlandırma düzenlenmiş, cephane sandıkları, bilgi panoları monte edilmiş ve sergilenmesi sağlanmış, ayrıca dışarıda 1915Çanakkale Köprüsü’ne ve Boğaz’a nazır bir seyir terası inşa edilmiştir. Tabya’nın ziyarete açılması için gerekli tüm alt yapılar ve destek üniteleri Yapı Merkezi tarafından temin ve inşa edilmiş, elektrik enerjisi Alan Başkanlığı tarafından getirilmiştir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.