DOLAR 32,3814
EURO 35,029
ALTIN 2326,167
BIST 9142,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    “Cami Tasarımı Fikir Yarışması” düzenleniyor

    “Cami Tasarımı Fikir Yarışması” düzenleniyor
    23.01.2019
    A+
    A-

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla camilerin daha estetik, erişilebilir, sağlam ve çevreye duyarlı olabilmesi amacıyla “Cami Tasarımı Fikir Yarışması” düzenleniyor.

    Diyanet İşleri Başkanlığının talebi üzerine, Bakan Kurum’un talimatıyla camilerin daha estetik, erişilebilir, sağlam ve çevreye duyarlı olabilmesi amacıyla Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve İller Bankasının ortak çalışmasıyla “Cami Tasarımı Fikir Yarışması” yapılacak.

    Yarışmaya katılacak projelerde, geçmişin mimari anlayışını bugünün teknolojisiyle harmanlayan, mimari açıdan şehrin yapısına uygun, bölgesindeki ihtiyaca cevap verebilen, sosyal imkanlar ile donatılmış özellikli camiler aranıyor.

    Bundan dolayı “Cami Tasarımı Fikir Yarışması”nda, camilerin tarihsel gelişime katkı sağlayarak geleneksel tecrübenin yaşatılması, toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan aynı zamanda günün imkanlarını da kullanan bir tasarım yaklaşımıyla ele alınması, camilerin ibadethane olmasının yanında günün her saati hayatın aktığı yaşam alanları olmasına yönelik fikirlerin paylaşımı amaçlanıyor.

    Yarışmaya Başvurular Devam Ediyor

    Başvuru sahiplerinden, mimari açıdan tarihe, kültüre, geleneğe vurgu yapmaları, çevreyle uyumlu, sürdürülebilir, enerji verimliliği olan, iklimsel verileri, topografyayı gözeterek işletme planı çerçevesinde önceden düşünülmüş yaşayan ve yaşanan mekan kurguları bekleniyor.

    Öte yandan doku, renk, ışık gölge, desen, boyut gibi mimariye ilham veren her türlü kavramın düşünüldüğü tasarımların yer alması isteniyor.

    Başvuruların devam ettiği yarışma, 200 ve bin kişilik camiler olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. Bin kişilik cami için 3 bin 300 metrekarelik, 200 kişilik cami için ise 570 metrekarelik ihtiyaç programı belirleniyor.

    “16 Projeye Toplam 720 Bin Lira Ödül Verilecek”

    Cami tasarımlarında, engelli ve yaşlıların erişilebilirliği, kadınlara özel kullanım alanları ve imkanlar, çocuklar için camide özel alanlar olması bekleniyor.

    Caminin ibadethane işlevinin yanında sosyal ve eğitim işlevlerini de üstlenebilmesi amacıyla ihtiyaç programında çok amaçlı salon, kütüphane, kuran kursları gibi çeşitli donatılara da yer verilmesi planlanıyor.

    Yarışma ile toplumun her yaşta ve durumda camilerle bağının kurulması ve kopmaması hedefleniyor.

    Projelerin son teslim tarihi 10 Nisan olan yarışmada, 200 kişilik ve bin kişilik kategoriler için üçer derece, üçer mansiyon ikişer de satın alma olmak üzere seçilecek 16 projeye toplam 720 bin lira ödül verilecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.