DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Can Orhun okuyucuları ile buluştu

    Can Orhun okuyucuları ile buluştu
    22.11.2018
    A+
    A-

    “Hayatı Edebiyatla Kuşatmak” ana temasıyla düzenlenen 37’nci Uluslararası Kitap Fuarı’nda düzenlenen imza gününe katılan Can Orhun, Yusuf’un Limanları ve Ex Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu isimli kitaplarını okuyucuları için imzaladı.

    2016’da ve 2017’de yayımlanan iki eseri için Oğlak Yayınları tarafından düzenlenen imza gününe katılan Can Orhun, okurlarıyla buluştu. Yazar, “Yusuf’un Limanları” ve “Ex Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu” isimli kitaplarını imzaladı. 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda paneller, söyleşiler, şiir dinletileri ve atölyelerden oluşan 300 kültür faaliyeti gerçekleştirildi. 611 bin 444 kitap ve sanatseverin ağırlandığı fuarı 183 bin 755 öğrenci ziyaret etti.

    Her ayrılık bir kavuşmadır aslında ve yolculuk hiç bitmez

    Yazar, “Yusuf’un Limanları”nda okuyucularını 18. ve 19. yüzyılın İstanbul’una götürüyor. Romanda amcası tarafından oyma siparişini götürmek üzere Venedik’e gönderilen Yusuf’un gözünden o dönemin günlük hayatı, sokakları ve limanları sayfalara yansıtılıyor. Yusuf, farklı dünyalara ait şehirlere yolculuklar yaparken aynı zamanda kendi içinde de yolculuk yaptığını fark ediyor. Tutkuyla farklı insanları, farklı dünyaları tanırken zaman içerisinde kendini de tanımaya çalışıyor. Yaptığı bu bireysel yolculuğun diyetini aşkla bağlı olduğu İstanbul’u, akrabalarını geride bırakarak ödeyen Yusuf, okuyucuyu kendisiyle birlikte önce Venedik’e sonra İstanbul’a ve en sonunda da Londra’ya taşıyor.

    Kaderi bir kitapla değişen sıradan bir adamın sıra dışı serüveni

    Kendine has üslubuyla, ikinci kitabı “Ex Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu”nu kaleme alan Orhun, bu eserde ise okuyucularını Devlet-i Aliyye zamanında İstanbul’da yaşayan mücellit Pertev Efendi’nin sakin ve huzurlu süren hayatına konuk ediyor. Roman, sayfalarında raks eden gözlere en güzel yolculukların kitaplar sayesinde gerçekleşebileceğini gösteriyor. Dönemin ticari,siyasi ve sanatsal gerçekleriyle kurgulanan eser, yüzyıllar öncesinin atmosferini birebir yansıtıyor. Kitap, okuyucusunu son noktasını görene kadar olayların nasıl gelişeceğini ya da nasıl sonlanacağını öngöremeyeceği bir yolculuğa çıkartıyor. Her iki eser de şaşırtıcı bir sadelik ve akıcı bir üsluba sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

    En büyük motivasyon okuyucuların gözlerindeki “Aynı dünyadayız” bakışı

    Bir yazar için imza günlerinin çok değerli ve anlamlı olduğunu belirten Can Orhun, “Osmanlı tarihine olan merakım, İstanbul’a olan düşkünlüğümden kaynaklanıyor. Aslında her şey İstanbul’un bundan iki yüz sene ya da üç yüz sene önce nasıl göründüğünü hayal etmekle, İstanbul’un o zamanlar nasıl bir şehir olduğunu düşlemekle başladı. O zamanlarda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu hayal etmeye başlayınca o dönemle aramda bir bağ oluşmaya başladı. Osmanlı döneminde İstanbul’da geçen iki kitabı yazdığım toplam dört yıl boyunca zihnimde sürekli olarak o dönemlere gidip geldim. Okurlarla bunu paylaşmak ise tarifi olanaksız bir duygu. İmza için gelen okurların o sıcacık gülümsemeleri ve gözlerindeki ‘Evet, ben de o yolculuğu yaptım” ifadeleri benim için tarifi çok zor ve güçlü bir mutluluk kaynağı. Beni mutlu eden diğer gelişme ise geçen seneye oranla bu yıl daha fazla öğrencinin fuarı ziyaret etmesi.” dedi.

    Can Orhun kimdir?

    1967’de İzmir’de doğdu. Orta öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdi. Bir süre Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ege Üniversitesi “Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi” bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince çeşitli arkeolojik kazılara katıldı. Türkiye’de seyahat etmenin bugünkü kadar yaygın olmadığı doksanlı yıllarda Hindistan, Nepal, Mısır, Küba, Kamboçya gibi pek çok ülkeye uzun seyahatler yaptı. İnternet dergilerine gezi yazıları ve fotoğraflarıyla katkıda bulundu. Son 16 yıldır İstanbul’da bilişim alanında çalışmakta, birçok dergide uzmanlık alanıyla ilgili yazılar yazmakta ve yönetici olarak görev yapmaktadır. Edebiyat dünyasına 2016’da yayımlanan Yusuf’un Limanları ile giriş yapan yazarın ikinci kitabı Ex-libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu 2017’de yayımlandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.