DOLAR 32,519
EURO 34,8208
ALTIN 2476,142
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Çankaya İleri Mahallesi Projesinde temel atıldı

    Çankaya İleri Mahallesi Projesinde temel atıldı
    01.08.2022
    A+
    A-

    Geçtiğimiz yılın mayıs ayında Ankara’nın Çankaya ilçesi İleri Mahallesi’nde başta Açelya Apartmanı olmak üzere 11 bina, istinat duvarının çökmesi nedeniyle riskli hale geldi. Bu çerçevede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından söz konusu bölgeye 8 bloktan oluşan 139 konutluk ve 67 araçlık otoparkı içeren bir proje hayata geçirildi.
    Projenin temel atma törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Ankara Valisi Vasip Şahin, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, bazı milletvekilleri, hak sahibi vatandaşlar ile diğer ilgililer de katıldı.

    Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çankaya ilçesi, İleri Mahallesi’nde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, heyecanla beklenen dönüşümü burada başlattıklarını belirterek, yüzde 30’unu tamamlanan konutları kısa zamanda hak sahiplerine rızaları çerçevesinde teslim edeceklerini söyledi.

    Çocukların mutlu hayaller kuracağı, geleceğe çok daha güvenle bakacağı yeni yuvaların tüm aileler için hayırlı olması temennisinde bulunan Kurum, “Ankara’mızı ‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Başkenti’ yapmak için, dünya başkentleri arasında en üst sıralara taşımak için, vatandaşımızın beklediği mega projeleri de bir bir hayata geçiriyoruz. Bugün başkentimizde tam 91 bin konutumuzu vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize teslim ettik. Ankara’nın her yerinde kentsel dönüşüm diyerek, tüm ilçelerimizdeki binlerce sağlıksız yapıyı hızla dönüştürüyoruz.” diye konuştu.

    Bakan Kurum, yeni sosyal konut projeleri yapmaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Önümüzdeki ay itibarıyla, buradan müjdesini verelim. Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimize, vatandaşımıza vereceği büyük bir müjdeyle duyuracağız. Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini 81 ilimizde başlatacağız. Vatandaşlarımız gerek yapacağımız sosyal konutlardan konut alabilecekler, gerekse sunacağımız altyapılı arsalarla birlikte de kendi evlerini TOKİ başkanlığımız vasıtasıyla yapabilecekler.” diye konuştu.

    “Yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz”
    Açelya Apartmanı ve çevresindeki 11 binada istinat duvarının çökmesi nedeniyle riskli bir durum oluştuğunu anımsan Kurum, o gün alınan önlemlere ve sonrasında yapılan çalışmalara değindi.
    Kurum, “Biz bütün afetlerde olduğu gibi, yaşanan üzücü hadiselerden sonra da burada olduk, bir kardeşiniz, bir evladınız, bir komşunuz olarak sizlerin yaralarını sarmak için gayret gösterdik. Gerçekten salgın şartlarına rağmen, projemizi, ihalemizi TOKİ başkanlığımız eliyle hızlı bir şekilde yaptık. Tüm dünyada yaşanan tedarik zincirine rağmen, bugün hep birlikte 8 blokta, 139 konut, 67 araçlık otoparktan oluşan yeni yuvalarımızı yapıyoruz.” dedi.

    Vatandaşların kalan ödemelerinin “kira öder gibi” yapılacağını belirten Kurum, “Yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Yılsonuna kadar siz değerli hemşehrilerimize konutlarımızı teslim edeceğiz. Bittiğinde de Çankaya’nın İleri Mahallesi en güzel, en sağlam, en güvenli konutları haline gelecektir.” diye konuştu.

    Proje 8 bloktan oluşuyor
    Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut da İleri Mahallesi’nde kontrolsüz kazı sebebiyle riskli hale gelen binaların yıkımı sonrası TOKİ tarafından kaliteli ve güvenli konutların yapımı için gerekli adımlar atıldığını, projeler geliştirilip ve ihalesi yapılarak konutların inşaatlarına başlandığını anlattı.

    Bu kapsamda arazinin şartları ve eğimine bakılarak blokların gerekli zemin önlemlerinin alındığını, kazık imalatları yapıldığını ve kademeli olarak bütün teknik çalışmalara yer verildiğini dile getiren Bulut, şunları söyledi:
    “8 bloktan oluşan projenin içinde 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 büyüklüğünde daireler yer olmakta olup, engelli vatandaşlarımızı da kapsayacak şekilde 5’i açık, 67 kapalı otopark yer almaktadır. Projenin inşaat alanı yaklaşık 26 bin metrekare olup, ihale bedeli 84 milyon lira, güncel bedelle 139 milyon lira değerindedir. Konutların hak sahibi vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diler, sağlık, huzur ve güven içinde oturmalarını temenni ederim.” dedi.

    Çankaya’dan Sincan’a Mamak’tan Altındağ’a birçok ilçede 22 ayrı kentsel dönüşüm projesini başlattıklarını vurgulayan Bulut, şöyle devam etti: “40 bini kentsel dönüşüm olmak üzere yatırım bedeli toplam 73,5 milyar TL olan 91 bin 500 konut ve sosyal donatı projelendirilmiş, bu konutların 85 bini tamamlanarak vatandaşlarımıza teslim edilmiştir.  Halen Çankaya, Sincan, Yenimahalle, Altındağ, Mamak, Haymana, Kızılcahamam ve Beypazarı ilçelerimizde toplam 31 projede yaklaşık yatırım bedeli 15 milyar TL olan 6.500’ü sosyal konut,  565’i işyeri ve diğer kamu hizmet binalarının inşaatı devam etmektedir.”

    Ankara il genelinde yeşil alan miktarını artırmak için TOKİ olarak 14 millet bahçesini hayata geçirdiklerini ifade eden Bulut, “700 bin M2 büyüklüğünde ve %94’ü yeşil ve açık alan olarak kullanıma açılan Ulus’taki 700 bin M2 büyüklüğündeki Başkent Millet bahçesi de Ankara’nın en çok gezilen ve vakit geçirilen bölgesi olmuştur. Halen inşası devam eden Keçiören, Sincan, İmrahor, Cebeci, Kahramankazan, Haymana, Akyurt ve Kızılcahamam millet bahçeleri de kısa zamanda bitirilerek vatandaşlarımızın kullanımına açılacaktır.” sözlerini kaydetti.

    Konuşmaların ardından, dualar okundu ve Bakan Kurum, katılımcılar ve hak sahibi ailelerle temel atma butonuna bastı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.