DOLAR 32,3656
EURO 34,7776
ALTIN 2396,155
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ÇATIDER’den çatılarda güneş enerji sistemi kurmayı kolaylaştıran düzenlemeye destek

    ÇATIDER’den çatılarda güneş enerji sistemi kurmayı kolaylaştıran düzenlemeye destek

    Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun hazırladığı ve 18 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle çatılarda güneş enerji sistemlerinin kurulmasının kolaylaştığını belirterek, “Türkiye bu düzenleme ile güneş ülkesi olmanın avantajını çok daha etkin şekilde kullanabilir, enerji ihtiyacımızı ekonomik ve çevreci bir alternatifle karşılayabiliriz” dedi.

     Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşuna ilişkin yeni düzenlemesi, çatıda güneş enerjisi sistemleri kurmaya ilişkin başvuru ve onay süreçlerinde kolaylık sağladı.

    Düzenlemenin çatıda elektrik üretme prosedürünün sadeleştirdiğini ve süreci kısalttığını belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, enerji kaynaklarının hızla tükendiği günümüzde yenilenebilir enerjinin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin enerji darboğazını yenilenebilir enerji alternatifleriyle aşabileceğini vurguladı.

    Türkiye, güneş enerjisinde kararlı

    Yakın gelecekte enerjinin yaygın şekilde çatılardan sağlanacağına inandığını, böylece ekonomik ve çevreye duyarlı bir enerji alternatifine sahip olacağımızı ifade eden Baştanoğlu, şunları söyledi:

    “Güneş enerjisi her ne kadar ikincil kaynak olarak gösterilse de, birçok ülkede giderek yükselen bir potansiyele ve pazar payına sahip bulunuyor. Almanya’nın hedefi 2020 yılında bütün enerjisinin yüzde 20’sini güneş enerjisi ve yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamak ve bu konuda ciddi bir yol kat etti. Endüstriyel yapıların çatılarında kurulan güneş enerjili çatı sistemleriyle, tesisin enerji ihtiyacı oldukça ekonomik bir şekilde karşılanabiliyor. Bunun için ayrıca trafo, enerji iletim hattı gibi yatırım maliyetlerine gerek kalmıyor. Hem tesis, hem de ülke ekonomisi için çok büyük tasarruf sağlıyor. Türkiye’de binlerce boş çatı var ve Türkiye’nin enerji kaynağı bu çatılarda atıl şekilde bekliyor. Türkiye, son dönemde yaptığı düzenlemelerle bu konudaki kararlılığını ortaya koydu. Türkiye olarak son dönemde bu konuda çok önemli hedefler konuldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 10 yılda 10 bin megawatt güneş enerjisi hedeflendiğini açıkladı. Bu hedef, Türkiye için çok önemli ve bunu destekliyoruz.”

    Uzman firmalar tercih edilmeli

     Mevcut çatıların yapılış şekilleri, yönleri, strüktürleri sebebiyle iyi etüt edilerek üzerlerine enerji üretimi için uygun sistemler oluşturulabileceğini hatırlatan Baştanoğlu, şöyle devam etti:

    “Mevcutların üzerlerine eklenecek sistemler için çatı strüktürleri ve kaplamaları konusunda uzman firmalar tercih edilmelidir. Bu değerlendirmeden sonra maliyeti uygun ve sonradan hasar almayacak çatılar elde edilebilir. Yeni çatılarda bu sistemler proje safhasında değerlendirilmelidir. Bu şekilde çok daha verimli ve problemsiz çatılar oluşabilir. Uygulama sırasında çatının yalıtım özelliğini bozmamaya, çatıya fazla yük bindirmeyen hafif komponentler seçmeye ve rüzgar yüküne karşı gerekli önlemleri almaya dikkat edilmelidir.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.