DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Çelik konstrüksiyon ev hakkında merak edilenler

    Çelik konstrüksiyon ev hakkında merak edilenler
    22.11.2022
    A+
    A-

    Müstakil konutta en çok tercih edilen ev modellerinden çelik ev ve prefabrik ev birçok açıdan merak ediliyor. Özellikle uzun ömürlü ve yüksek enerji tasarrufu sağlayan bu evlerin hızlı üretimli oluşu oldukça merak konusu. Bir başka ifadeyle bu kadar iyi kalitede bir ev nasıl çok kısa zamanda üretilip inşa edilebiliyor?

    Çelik ev modelini tanımayan herkesin bu durumu merak etmesi son derece normal. En başta şunu vurgulayalım ki inşa süreci çok uzun süren klasik betonarme yapılarla yeni nesil çelik evleri kıyaslamamak lazım. Çünkü çelik ev ve prefabrik ev üretim tarzı bilinenin çok ötesinde klasik betonarme modelinden çok farklı. Çelik ev ve prefabrik ev teknoloji kullanımıyla yeni nesil makinelerin kullanımıyla üretiliyor. Bu durum konutun kalitesini en iyi seviyeye yükseltirken aynı zamanda yapı güvenliği ve ömrünü inanılmaz derecede yükseltiyor.

    Çelik Ev Nedir?

    Tam burada bu sorunun cevabını aramak lazım, çelik ev nedir? Çelik ev prefabrik yapı sektöründe geliştirilmiş, yüksek yapı güvenliği ve kullanım ergonomisiyle öne çıkan yenilikçi konut modelidir. Konut modelinin adı ana taşıyıcı metaller, duvar blokları ve çatı sisteminde tamamıyla çelik konstrüksiyon sistemin kullanılmasından gelmektedir. Çelik evin üretiminin hızlı oluşunun temel nedeni projesinin çizildiği programla imalatta kullanılan makineler aynı sistemle çalışır. Taşıyıcı çelik konstrüksiyonlar, duvar çelikleri ve çatı çelikleri teknolojik makinelerde kısa zamanda üretilir. Çelik konstrüksiyon projeye göre makine hatlarından geçerken bükme, kesme ve vida delikleri açma işlemleri gerçekleştirilir. Üretim tamamlanıp kurulum sahasına araçla aktarılan çelik ev cıvata somunlu sistemin verdiği avantajla günler içerisinde montajlanarak teslim edilir.

    Prefabrik Ev Nedir?

    Çelik ev gibi hazır yapı sektörünün konut modelleri arasında yer alan prefabrik ev ön üretimli ev modelidir. Şekilsel benzerlik nedeniyle H adı verilen taşıyıcılarla yapı güvenliği sağlanır. Duvar blokları bu H taşıyıcılara geçirilerek kurulum devam eder. Çatı çelik makasları ve çatı örtüsü çelik ev modeliyle aynı özelliklerdedir.

    Çelik Ev Ömrü Ne Kadardır?

    Uzun ömürlü ve güvenli konut modeli olarak tasarlanıp üretilen çelik konstrüksiyon evlerin ömrü 80 yıl kadardır. Bu ömür standart genel bakımların yapılmasıyla yüz yılı aşkın sürelere uzatılabilir. Çelik ev ömrü klasik betonarme olarak bilinen evlerin ömrüyle kıyaslandığında oldukça yüksektir. Beton bina ömrünün 30 yıl geçmesiyle birlikte kullanılan betonun deformasyonuyla azaldığı bir gerçek. 30 yılını doldurmuş beton binalar deprem açısından her geçen yıl daha fazla risk barındırır. Çelik ev ise uzun ömürlü sistemiyle yıllar geçse de deprem güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynar. Üretimden kaynaklanan yalıtım performansıyla çelik ev enerji tasarrufuyla bütçelere kazandırıyor. Prefabrik ev ömrü de çelik ev ömrüne yakındır. Betonarme binalara göre uzun ömürde çok daha güvenlidir. Standart çatı, dere, boya gibi bakımlar yapıldığında uzun yıllar güvenle kullanılabilir.

    Çelik Ev ve Prefabrik Evlerin Kurulumu Ne Kadar Sürer?

    Her iki yapı modelinin de betonarme gibi klasik konut modellerine göre öne çıkan bir diğer üstünlüğü kurulum süresidir. Prefabrik ev kurulumu klasik betonarme yapı modeliyle inşa edilen konutlara göre yüzde 70’e varan oranlarda hızlı kurulum avantajına sahiptir. Kurulum montaj süresi günlerle ifade edilebilecek kadar azdır. Çelik ev ve prefabrik ev kurulum süreleri birbirine yakın olmakla birlikte prefabrik ev montajı çok daha hızlı gerçekleşir. Örneğin 2+1 plandaki 100 m2 prefabrik evin kurulum 4 – 5 gün gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Aynı ölçü ve özellikteki çelik evlerin kurulum süresi ise 8 – 10 gündür. Prefabrik ev ve çelik ev arasındaki montaj gününden kaynaklanan fark prefabrik evin duvar bloklarının yekpare olmasındandır. Çelik evlerde duvar blokları da taşıyıcı sistemlerdeki gibi çelik konstrüksiyon olduğundan montaj saha cıvata somun işlemi nedeniyle bir miktar daha yavaş ilerler.

    Her ne olursa olsun çelik ev ve prefabrik ev kurulumu klasik betonarme konutlara göre kıyaslanmayacak kadar hızlıdır. Klasik betonarme yapılarda kurulum aylar hatta yıl alabilmektedir.

    Çelik Ev ve Prefabrik Ev Maliyetleri Neden Çok Uygun?

    Prefabrik yapı sektöründe üretilerek kullanıma hazır kurulumla teslim edilen çelik ev ve prefabrik evlerin maliyetler fiyat ekonomisiyle öne çıkar. Fiyatların ekonomik oluşu üretim modeli ve kullanıma hazır teslimatla ilgilidir. Prefabrik ev veya çelik ev modern tesislerde ön üretimli olarak imal edilir. Duvarda çatıya, kapıdan pencereye kullanım yerine hazır üretimli olarak sevk edilir. Hazır üretin malzeme israfını ortadan kaldırdığından fiyatlara ekonomi olarak yansır. Sahada ustalıkları üretici firma uzman ekibince gerçekleştirildiğinden çelik ev ve prefabrik ev işçilikten büyük tasarrufla kazandırır. Bu avantajlar ev fiyatlarına ekonomi olarak yansır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.