DOLAR 32,3797
EURO 34,7859
ALTIN 2396,47
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Çocuğunuz ‘çift dilli eğitim programları’ ile küreselleşen dünyada rekabet avantajı sağlayacak

    Çocuğunuz ‘çift dilli eğitim programları’ ile küreselleşen dünyada rekabet avantajı sağlayacak
    29.01.2019
    A+
    A-

    Öğrencilere sunulan ‘Çift Dilli Eğitim’ alma olanağın, giderek küreselleşen dünyada ebeveynlerin çocuklarına sağlayabilecekleri en önemli avantajlardan biri olarak dikkat çekiyor.

    Cambridge Assessment International’ın çift dilli eğitim için geliştirdiği ve dünya çapında farklı binlerce okulda tercih edilen uluslararası programları, öğrencilerin birer dünya vatandaşı olmalarında onları bir adım öne taşıyor.

    Uluslararası eğitim programlarıyla 160’dan fazla ülkedeki okulun öncelikli tercihi olmayı sürdüren Cambridge Assessment International Education, farklı ülkelerin beklentilerine göre geliştiridiği yenilikçi ‘çift dilli eğitim programları’yla da farkını ortaya koyuyor.

    Birçok öğrenci için ikinci bir dil konuşabilmenin, gelecekte geniş olasılıklardan yararlanabilmesini sağladığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Cambridge Assessment Uluslararası Eğitim Programları Avrupa Bölge Müdürü Burcu Benderli “Öğrencilere başka bir dilde eğitim alma şansını sunmak, onların yüksek öğrenime erişim imkânlarını artırırken; yurt dışında okumalarına fırsat sağlayabilir ve gelecekteki iş olanaklarını da çoğaltır” diyeaçıklıyor.

    Çift Dilli Eğitim Nedir?’ derseniz…

    Çift dilli eğitim, matematik veya coğrafya gibi temel okul derslerinin ek bir dilde (mesela İngilizce gibi) verilmesi ve bazı derslerin de ana dilinde işlenmesi anlamına geliyor. Hatta bazı okullarda aynı dersin iki farklı dilde işlendiği de olabiliyor.

    Dünya çapında birçok akademik kuruluşta “Eğitim dili olarak İngilizce” (EMI*) yaklaşımına geçiş yapıldığını vurgulayan Burcu Benderli, “Bu yaklaşım, ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin, daha erken yaşlarda İngilizce eğitim alarak yükseköğrenim dünyasına ve üniversite sonrasındaki kariyerlerine daha donanımlı bir şekilde hazırlanabilmelerini sağlıyor” diyor.

    ‘Çift Dilli Eğitim’ zihinsel becerilerivebilişsel esnekliği de geliştiriyor…

    Ancakçift dilli eğitimin öğrencilere sağladığı avantajların bunlarla sınırlı olmadığını da bir araştırmadan örnekler vererek aktarıyor: “Toronto York Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğretim görevlisi olan ve neredeyse 40 yıldır çift dilli eğitimin avantajları üzerine çalışmalaryapan Dr. Ellen Bialystok; 2013 yılında düzenli olarak birden fazla dil kullanmanın bazı şaşırtıcı alanlardaki bilişsel becerileri geliştirebileceğini keşfetmiş. Örneğin; beyinde bilgilerin geçici olarak tutulduğu kısa süreli belleğin, çift dilli eğitim alan öğrencilerde genellikle daha gelişmiş olduğunu görmüş. Bu durum, akıl yürütme ve karar alma süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Buna ek olarak, çift dilli çocuklar, birden çok dil kullandığından doğru dili kullandıklarına emin olmak için, sözcükleri denetlemeyi ve süzgeçten geçirmeyi de öğreniyorlar. Bu sürecin de, zaman yönetimi ile dikkatini verme gibi görevlerde bireylere yardımcı olan zihinsel beceriler grubu olan “yürütme işlevini” güçlendirdiği görülüyor. Ayrıca, çift dilli öğrenenlerde, iki farklı kavramla ilgili düşünceler arasında geçiş yapabilme ve birden fazla kavramı aynı anda düşünebilme becerisi olan ‘bilişsel esnekliğin’ de daha fazla olduğu görülmüş.”

    Dünyadaki ‘Çift Dilli Eğitim Programları’nda da Cambridge imzası var

    Burcu Benderli, çift dilli eğitime doğru yöneliminin küresel olarak arttığını gözlemlediklerini ifade ediyor ve “Bunun bir nedeni ise ebeveynlerin ve eğitim sistemlerine yön verenlerin, ek dillerde eğitim almanın öğrencilerin gelecek eğitim hayatları ve kariyerlerinde ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu giderek daha çok fark etmeleri. Bizler de Cambridge olarak bu alanda çok uzun yıllara dayanan deneyim ve birikimimiz; daha da önemlisi okullara kendi ülkelerindeki eğitim ihtiyaçlarına göre şekillendirip sürekli geliştirdiğimiz Çift Dilli Eğitim programımızla rehber olmayı sürdürüyoruz. Dünyada, Çift Dilli Eğitim programlarımızdan yararlanan 10 binden fazla okul var ve bu da bizim bu alandaki gücümüzün en iyi kanıtı diye düşünüyoruz” diye açıklıyor.

    Türkiye’deki okullar da Cambridge International programlarıyla başarılı bir çift dilli eğitim sunuyor

    Burcu Benderli, Cambridge International olarak Türkiye’deki okullarla bu alanda yaptıkları çalışmaların kapsamında ilişkin bilgiler de vererek açıklamalarını şöyle tamamlıyor: “Türkiye’de çalıştığımız okullar ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde müfredatlarımızı kullanıyor ve Matematik, Fen Bilimleri, Küresel Yaklaşımlar, Sosyal Bilimler gibi birçok ders seçeneği olan programlarımızı uygulayarak başarılı bir şekilde çift dilli eğitim veriyorlar. Lisede verilen Çift Dilli Eğitim alanında Türkiye’de en popüler olan ilk 5 Cambridge International dersi; Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Dünya Edebiyatı olurken; ilkokul ve ortaokul seviyesindeyse Fen Bilimleri bu kategoriye giriyor. Türkiye’den İtalya’ya, Kazakistan’dan Mısır’a kadar dünyanın hangi bölge ve ülkesinde olursa olsun; Çift Dilli Eğitim dendiğinde bu çalışmalara Cambridge International imzasını atıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerindeki değerli öğrencilerimizin birer dünya vatandaşı olmalarına ve geleceklerini oluşturmalarına sağladığımız bu katkıdan dolayı ise büyük mutluluk duyuyoruz.

    Cambridge Assessment’ın uluslararası eğitim programlarından Türkiye’de 50’den fazla okul yararlanıyor.

    Cambridge Assessment International Education, tüm dünyada 160’dan fazla ülkedeki 10 binden fazla okula Cambridge IGCSEs (14-16 yaş grubu için dünyanın en popüler uluslararası programı) ve Cambridge International AS&A Levels gibi eğitim programlarını sunuyor.

    EMI: English as a Medium of Instruction

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.