DOLAR 40,2168
EURO 47,0019
ALTIN 4334,687
BIST 10251,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Çöp gazı elektriğe, ısı fideye dönüştü

    Çöp gazı elektriğe, ısı fideye dönüştü
    14.07.2025
    A+
    A-

    İSTAÇ AŞ, Eyüpsultan’daki tesiste metan gazını enerji ve sera ısısına dönüştürerek karbon emisyonunu azaltıyor, seralarda yıllık 17,5 milyon fide üreterek tarıma destek sağlıyor ve İstanbul’un karbon nötr hedefine katkıda bulunuyor.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ AŞ, Eyüpsultan Odayeri Entegre Atık Yönetim Tesisi’nde düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edilen evsel atıkların oluşturduğu metan gazını elektriğe ve sera ısısına dönüştürerek sürdürülebilir şehircilikte öncü bir döngü modeli geliştirdi.

    1995-2018 yılları arasında depolanan evsel atıklardan oluşan metan gazı, tesisteki enerji santralinde yakılarak değerlendiriliyor; üretim sırasında ortaya çıkan atık ısı ise modern seraların fosil yakıt kullanmadan ısınmasını sağlıyor. Böylece hem karbon emisyonu düşüyor hem de tarımsal üretime doğrudan katkı sunuluyor.

    Modelin devreye girmesiyle 2021’de 3.216 metrekare olan sera alanı 2022’de eklenen ikinci sera ile 7.248 metrekareye ulaştı. Atık ısıyla ısıtılan bu seralarda İSYÖN AŞ tarafından her yıl ortalama 17,5 milyon fide yetişiyor ve çiftçilere ücretsiz dağıtılıyor. Metan gazının enerji üretiminde değerlendirilmesi, eşdeğer miktarda fosil yakıtın tüketilmesini neredeyse sıfıra indirerek İstanbul’un karbon-nötr hedeflerine güçlü bir katkı sağlıyor.

    SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BAŞARISI

    İSTAÇ, çevreci atık yönetimi ve yenilenebilir enerji uygulamaları başta olmak üzere inovasyona getirdiği yaklaşım nedeniyle ulusal ve uluslararası platformlarda da takdir topladı. “Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden” Projesi ile 2021’de SÜT-D tarafından Düşük Karbon Kahramanı seçildi; 2024’te ise TULİP Sürdürülebilirlik Merkezi’nin “Erişilebilir ve Temiz Enerji” kategorisinde Farkındalık Yaratan Kurum ödülüne layık görüldü.

    Evsel atıklardan enerji üretimi ve bu enerji ile seraların ısıtılması ile çevre dostu tarıma uzanan bu döngüsel model, İstanbul’da sürdürülebilirliğin en somut örneklerinden biri olarak öne çıkıyor; kent sakinlerine temiz enerji, çiftçilere ise umut dolu fideler armağan ediyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.