DOLAR 32,3424
EURO 35,112
ALTIN 2310,212
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Deprem sonrası konutların yaş ortalaması düştü

    Deprem sonrası konutların yaş ortalaması düştü
    03.10.2019
    A+
    A-

    Emlak sektörünü tek bir çatı altında buluşturan Hürriyet Emlak, Türkiye ve İstanbul’da yer alan konutların yaşlarını* inceledi. Hürriyet Emlak ilanları üzerinden oluşturulan verilere göre; tüm Türkiye’de şu an satışta ya da kiraya verilmek üzere ilanı çıkmış olan evlerin ortalama konut yaşı 9 olurken bu rakam İstanbul’da 11 oldu. Türkiye genelinde, 17 Ağustos 1999 depremi öncesi yapılan konutların oranı toplamda yüzde 17 olurken, İstanbul’da ise bu oran yaklaşık yüzde 25 oldu. Araştırmaya göre Türkiye’de yer alan konutların yaklaşık yüzde 51’i ve İstanbul’daki konutların yaklaşık yüzde 49’u 0 ile 5 yaş arasında. Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, “Özellikle kentsel dönüşüm süreci ve yeni konut projelerindeki artış Türkiye’nin konut yaşı oranını düşürdü. Deprem sonrası yönetmeliklerin değişmesi ve daha sağlıklı konutların inşaa edilmesi konusunda bilincin artması da bu sürecin önemli dinamiklerinden oldu” dedi.

    Emlak sektörünü tek bir çatı altında buluşturan Hürriyet Emlak, Türkiye’nin konut yaşı verilerini açıkladı. Hürriyet Emlak’ta şu an satışta ya da kiraya verilmek üzere ilanı çıkmış olan 361 bin konut verisi üzerinden yapılan araştırma sonuçları, 17 Ağustos 1999 depremi ardından yeni bina sayısındaki yükselişe dikkat çekti.

    Hürriyet Emlak verilerine göre; tüm Türkiye’de ortalama konut yaşı 9 olurken bu rakam İstanbul’da 11 oldu. 17 Ağustos 1999 depremi öncesi yapılan konutların oranı yüzde 17 olurken, İstanbul’da ise bu oran yaklaşık yüzde 25 oldu. Araştırmaya göre Türkiye genelindeki konutların yaklaşık yüzde 51’i, İstanbul’daki konutların ise yaklaşık yüzde 49’u ü 0-5 yaş arasında.

    Hürriyet Emlak’a kayıtlı konut sayıları ve yaş ortalamaları

    İstanbul’da konutların yaş ortalaması11
    Türkiye’de konutların yaş ortalaması9
    Türkiye’de konutların 1999 depreminden önce yapılma yüzdesi%17
    İstanbul’da konutların 1999 depreminden önce yapılma yüzdesi%25

    İstanbul’da bulunan kayıtlı konutların yaklaşık yüzde 49’unun 0-5 yaş arasındaki binalardan oluştuğunu gösteren araştırma verileri, 21-30 yaş aralığındaki konutların ise yaklaşık yüzde 17 oranıyla bu yapıları takip ettiğini gösterdi. Üçüncü sırada ise yüzde 12 oranıyla 6-10 yaşındaki konutlar geldi.

    Hürriyet Emlak ilanları üzerinden oluşturulan verilere göre İstanbul’da gözlemlenen bina yaşı kırılımına benzer bir grafik tüm Türkiye genelinde de görülmekte. Türkiye genelinde konutların yaklaşık yüzde 51’inin 0-5 yaş arasındaki yapılardan oluştuğunu gösteren araştırma sonuçlarına göre, 6-10 yaş arasındaki konutlar yüzde 14 ile ikinci sırada yer almakta.

    Hürriyet Emlak’a kayıtlı, Türkiye ve İstanbul’da yer alan konutların yıllara göre yaş aralıkları yüzdeleri

    0-5 yaş6-10 yaş11-15 yaş16-20 yaş21-30 yaş31-40 yaş41-50 yaş50+ yaş
    Türkiye%50,09%14,20%9,20%9,50%12%3,50%0.70%0,10
    İstanbul%48,50%11,60%6,60%8,20%16,60%6,10%1,30%0,30

    17 Ağustos depremi sonrası yapılan konutlar Türkiye genelinde ortalama 636.000 TL fiyat bandında seyrederken 20 yıldan yaşlı konutların ortalaması ise 532.000 TL bandında seyretti. İstanbul ise Türkiye ortalamasının üzerinde bir grafik çizdi. Deprem sonrası inşa edilen konutların ortalama fiyatı 995.000 TL’ye ulaşırken, depremden önce inşa edilen konutların fiyatları 783.000 TL civarında seyretti.

    Konut yaşlarında yaşanan düşüşü yorumlayan Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, “Yaşadığımız konutların depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmamız hayati önem taşıyor. Özellikle deprem sonrası yapılan konutların sayıca artması ve konut yaşının düşüşe geçmesi bu konuda artan bir farkındalığın oluşmaya başladığına işaret ediyor. 17 Ağustos depremi sonrası değişen imar yasaları beraberinde hızlı bir yeniden yapılanmayı getirdi. Özellikle kentsel dönüşüm Türkiye’nin konut yaşı ortalamasını düşürdü. Hürriyet Emlak’a kayıtlı ilanlar üzerinden oluşturduğumuz araştırma verilerimizin sonuçlarına baktığımızda hem Türkiye genelinde hem de İstanbul’da 0 ile 5 yaş arasındaki konutların yükselişi göze çarpmakta. Bu bilgiler ışığında, yeniden yapılanmanın süreceğini ve bina yaş yüzdelerinin hem Türkiye hem de İstanbul’da düşmeye devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.

    Yeni konut projelerine ilgi artıyor

    Konut projelerini tek çatı altında toplayan Hürriyet Emlak Projeland verileri** de ilginç rakamları ortaya koydu. Yeni konut projelerinde metrekare ortalama fiyatının İstanbul’da 7.278 TL’ye ulaştığını gösteren veriler, 26 Eylül’de İstanbul’da yaşanan depremin ardından yeni konut projelerine olan ilgiyi ortaya koydu. Hürriyet Emlak Projeland Genel Müdür Yardımcısı Maria Ren, “26 Eylül’de yaşanan depremden 4 gün öncesiyle 4 gün sonrasının verilerini kıyasladığımızda Türkiye genelinde yeni konut projelerinin görüntülenme oranının yüzde 11.5 artış gösterdiğini görüyoruz, buna paralel olarak ziyaretçi oranımız da artış gösterdi. Yeni konut projelerine ilginin en belirgin artış gösterdiği il ise İstanbul. İstanbullu potansiyel konut alıcılarının Hürriyet Emlak Projeland’i ziyaret etme oranı yüzde 26 oranında arttı. Potansiyel konut alıcılarının İstanbul’daki proje sayfalarını ziyaret etme oranı ise yüzde 21 artış gösterdi” diyor.

    Hürriyet Emlak hakkında:

    Hürriyet Emlak, emlak sektörünü tek bir çatı altında buluşturan, güncel ve detaylı ilanları ile emlak sektörünün nabzını tutan bir platformdur. 2006 yılında kurularak profesyonel ekibi ile çalışmalarına başlayan Hürriyet Emlak web sitesihurriyetemlak.com kurulduğu yıldan bu yana bireysel kullanıcılara ve kurumsal iş ortaklarına yüksek kalitede hizmet vererek emin adımlarla ilerlemektedir. Emlak ofislerinin, bireysel üyelerin ve kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak birçok ürünü “Türkiye’de ilk” olarak hizmete sunan Hürriyet Emlak, kullanıcıların aradıkları gayrimenkulü sadece bulmayı değil, o gayrimenkulü edinmeye giden yolculuğu kolaylaştırmaktadır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.