DOLAR 32,4738
EURO 34,9333
ALTIN 2436,331
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Depremle Mücadele Üst Kurulu kurulmalı

    Depremle Mücadele Üst Kurulu kurulmalı
    24.11.2020
    A+
    A-

    GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘Depreme Mekansal Hazırlık ve Kentsel Dönüşüm’ konulu Online Yuvarlak Masa toplantısında, ‘Çürük binalardan vatandaşın tasfiyesi, kentsel dönüşümde menkulleşme ve değer odaklı paylaşım modelleri, denetim – yaptırım yöntemleri ve ‘Depremle Mücadele Üst Kurulu’ kurulması konusundaki görüşler tartışıldı. Tüm konuşmacılar ‘Deprem İçin Mekansal Seferberlik’ başlaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

    Ali Faruk Göksu (Kentsel Strateji), Prof. Dr. Ali Hepşen (İstanbul Üniversitesi) ve Berna Akpınar (Sinpaş) sunumlarıyla gerçekleştirilen interaktif toplantıda, depremle ilgili konuşmamız gereken yegane konunun, zemini bozuk ve 20 yaştan büyük binada oturan vatandaşın nasıl tasfiye edileceği, nasıl bir finansman modeli kurulması gerektiği üzerinde duruldu. Faruk Göksu, ‘Arsa kapasitesi meselesinin çözülmesi, yeni uzlaşma ve finansman yöntemleri bulunması, sosyal etki analizlerinin yapılması ve  imar planlarının sil baştan ele alınması gerektiğinden bahsetti. İmar barışı dolayısıyla kitlenen kentsel dönüşüm sürecinin yeniden hızlanmasından bahseden Berna Akpınar, her bölgenin dönüştürülemeyeceğini, o yüzden bina güçlendirme çalışmalarının önemli olduğunu anlattı. Kentsel dönüşümle ilgili yeni finansal enstrümanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Hepşen, EBRD ve JESSICA gibi yurt dışı fonların devreye alınması gerektiğini, gayrimenkul sertifikaları gibi menkulleşme modellerinin tekrar gündeme getirilmesinin elzem olduğunu belirtti.

    Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Hakan Gümüş söz alarak aşağıdaki önemli konuları vurguladı: ‘Binanın depreme dayanaklı olup olmadığını araştırmak vazifesi vatandaşa bırakılamaz. E-devlet üzerinden her binanın deprem riskini yüzde olarak vermek kamusal bir görevdir. Bu sayede, kötü zeminde, 20 yaşından büyük binaların alım satımına da müsaade etmemek gerekir. Acele kamulaştırma yöntemiyle, başka bir felaket beklenmeden bu binalar tasfiye edilmelidir. Sonra ne yapacağız sorusunun cevabı, menkulleşme, otomatik değerleme, değer odaklı hak paylaşımı ve eksi faizli kredi sağlanması gibi yenilikçi çözümlerdedir. Hızlanmak zorundayız. Denetleme ve yaptırım konusunda artık daha ciddi olmalıyız. Depreme mekânsal hazırlığı daha organize hale getirmek için ‘Depremle Mücadele Üst Kurulu’ kurulmalı diyerek sözlerini noktaladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.