DOLAR 32,5588
EURO 34,8927
ALTIN 2432,4
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dikkat; kemikleriniz yanlış kaynamış olabilir

    Dikkat; kemikleriniz yanlış kaynamış olabilir
    10.01.2018
    A+
    A-

    Yanlış kaynama ya da başka nedenlerle gelişen kemik şekil bozukluklarının düzeltilmesi için yapılan ameliyatlara deformite yani düzeltme ameliyatı deniyor. 3D analiz-planlama ve kişiye özel cerrahi kılavuzların yanı sıra sağlam uzuv örnekleri referans alınarak yüksek hassasiyetle düzeltilebilen kemikler için ameliyat öncesi kemik tespitine yönenilik simülasyonlar sayesinde ideal vida, plak ve implant seçimi yapılması kolaylaşıyor. Ameliyatlarında kullandığı tüm kişiye özel cerrahi kılavuzlarını kendi tasarlayan Yrd. Doç. Dr. Can Gemalmaz, ortopedi ve travmatoloji alanının 3 boyutlu teknoloji devriminden fayda sağlayan tıp dalları arasında en başı çektiğini söyledi.

     

    Günümüz teknolojisinden yoğun olarak etkilenen tıp dünyası, üç boyutlu teknolojiden de yoğun olarak faydalanıyor. Özellikle birçok ortopedik hastalığın daha iyi analiz edilmesini sağlayan bu yeni nesil anlayış, hastalığın tedavisi için normal koşullarda çok riskli ve hatta imkansız sayılabilecek cerrahi planlamaların yapılmasına olanak tanıyor.

    “Bir hasta için üretilmiş cerrahi kılavuz başka bir hastaya kesinlikle uymaz”

    Bu gelişimden yararlanarak ameliyatlarında kullandığı kişiye özel cerrahi kılavuzlarının tasarımlarını kendisi dizayn eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Yrd. Doç. Dr. Can Gemalmaz, 3D cerrahi uygulamalarıyla birçok ilke imza attı. 3 Boyutlu teknoloji desteğinin ortopedik ameliyatlara sağladığı faydanın yadsınamayacak kadar önemli olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Can Gemalmaz, Aslına bakarsanız ortopedi ameliyatlarında 3 boyutlu teknoloji, daire çizmek için pergelin veya düz çizgi çizmek için cetvelin sağladığı faydaya benzetilebilir. Bunlar olmadan da daire ve düz çizgi çizebilirsiniz, ancak kusursuz olma ihtimali yoktur. Dolayısıyla bu yeni nesil  teknolojinin en büyük faydası, normal koşullarda imkansız sayılabilecek karmaşık ve riskli cerrahi planlamaların dahi kusursuz ve kolayca gerçekleştirilmesini sağlayan hastaya özel cerrahi kılavuzlardır. Hastaya özel kılavuzlar her hasta için özel bir tasarım ve planlama süreci ile 3 boyutlu yazıcılar ile üretilir. Dolayısıyla bir hasta için üretilmiş olan cerrahi kılavuz başka bir hastaya kesinlikle uymaz. Kılavuz ameliyat esnasında tıpkı bir cetvel veya şablon gibi vazife görür ve planlanmış olan kemik kesilerinin mükemmel hassasiyetle ve doğrulukla yapılmasını sağlar. Hastanın ameliyatında kullanıldıktan sonra atılır, yani vücuda takılan ve vücutta kalan bir implant veya protez değildir”dedi.

    Bugünden başlayarak yakın gelecekte ortopedi ve 3 boyutlu teknolojilerin iç içe olduğu bir dünyada yaşayacağımızı aktaran Yrd. Doç. Dr. Can Gemalmaz, bu sayede hastaya özel tedavilerin çok daha sık uygulandığı bir döneme gireceğimizi belirtti. Öte yandan başlıca kortizon kullanımının yan etkisi olarak ortaya çıkan ‘osteonekroz’ hastalığının erken evrelerinde ‘foraj’ denilen kalça koruyucu cerrahi ile hastaların erken yaşta kalça protezine mahkum olmaları engellenebildiğini aktaran Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Yrd. Doç. Dr. Can Gemalmaz, “Kalça topuzunda eklem kıkırdağına yakın, ulaşılması zor ve hassas bir bölgeyi tutan bu hastalığın tedavisinde foraj ameliyatının başarı şansı hastalık odağının ameliyat esnasında doğru tespit edilebilmesine bağlıdır. Hastaya özel cerrahi kılavuzlar sayesinde osteonekroz odağının tam isabetle bulunması ve temizlenmesi mümkün olmaktadır. Bu suretle kalça koruyu cerrahinin başarılı olma şansı artmaktadır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.