DOLAR 32,5863
EURO 34,8266
ALTIN 2415,769
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dünyaca ünlü mimar Spela Videcnik ‘Kalebodur ile Mimarın Mutfağı’nda

    Dünyaca ünlü mimar Spela Videcnik ‘Kalebodur ile Mimarın Mutfağı’nda
    19.11.2019
    A+
    A-

    Kalebodur’un, toplumu ve mimarlığı ilgilendiren değerlere sahip çıkma misyonuyla gerçekleştirdiği toplantı dizilerinden ‘Kalebodur ile Mimarın Mutfağı’nın konuğu Spela Videcnik oldu. Ünlü Mimar “Hep aynı tipolojide bina yaptığımız zaman çok sıkılıyoruz” dedi.

    Mimarların deneyimlerini ve projelerin tasarım süreçlerinde neler yaşandığını paylaştığı ‘Kalebodur ile Mimarın Mutfağı’ toplantı dizisinin bu seferki konuğu OFIS Architects’in kurucularından Spela Videcnik oldu. Uluslararası birçok prestijli projede imzası olan ve ünlü Mimar Spela Videcnik, Salt Galata’da yoğun katılımla gerçekleşen ‘Kalebodur ile Mimarın Mutfağı’ konferansında mimarlar, mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri ile bir araya geldi.

    Herhangi bir alanda uzmanlaşmak istemediklerini vurgulayan Spela Videcnik “Hep aynı tipolojide bina yaptığımız zaman çok sıkılıyoruz. Bu yüzden kendimize meydan okuduğumuz projeler üzerinde çalışıyoruz. Ofisimizde her tip ve formda mimari iş tarzını deniyoruz’’ dedi. Ülkelere göre iş yapış tarzından, beklentilere kadar birçok farklılık olduğunu söyleyen ünlü Mimar, “Mesela, Belarus çok spesifik bir ülke. Kendi pazarlarına sahip çıkıyorlar. Dışarıdan işçi ve malzeme temin edemiyorsunuz. Sadece, istediğiniz malzemenin kendisinin veya alternatifinin olmaması gerekiyor ki dışarıdan getirebilesiniz. Rusya’da da aynı durum mevcut. Bir başka örnek ise Fransa. Fransa da kamu binaları yeşil sertifika almak durumunda yoksa daha fazla vergi ödemek zorundalar. Bu nedenle banyolara kadar doğal ışık alan projeler hayata geçiriyoruz. Fransa’da mimar olarak çok fazla sorumluluğunuz var. Müteahhitlerin faturasını siz imzalıyorsunuz ve 10 yıl sonra bile herhangi ters giden bir şey olduğunda ilk mektup sorumlu kişi olarak size geliyor” diye konuştu.

    “Ekonomik krizleri düşünme payı olarak görüyoruz”

    İş yoğunluğundan dolayı neredeyse oturup düşünmeye bile hiç vaktimiz yokken, Slovenya’da ekonomik kriz oldu. Ülkeyi vuran kriz nedeniyle birdenbire talepler azalmaya başladı. Biz de bu noktada bir çıkış yolu aramaya giriştik. Ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz diye kafa yorduk. Müşteri olmazsa ne yaparız diye düşünürken, kendi kendimize araştırma projeleri geliştirdik. Yapmaya başladığımız şeylerden bir tanesi de ulusal, tarihi değerleri olan yapıları çalışmak oldu. Yerel mimariden ilham aldığımız, geleneksel yöntemlerin de kullanıldığı çalışmalar gerçekleştirdik.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.