DOLAR 32,3661
EURO 34,7952
ALTIN 2395,264
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    DyStar patent haklarını ihlal eden 3,3 ton boyayı imha etti

    DyStar patent haklarını ihlal eden 3,3 ton boyayı imha etti
    05.12.2018
    A+
    A-

    Dystar, 100 tonu aşkın ürünün gümrüklerde durdurulduğu Taklitle Mücadele Programı kapsamında patent haklarını ihlal eden boyaları imha ederek piyasaya taklit boyaların sürülmesini engelledi.

    DyStar Uluslarası Fikri Mülkiyet Hakları Direktörü Dr. Ulrich Weingarten, “Taklit ürün ticaretini yapan şirketler, ürünlerin imhası ve ödenen tazminatlar sebebiyle pahalı bir bedel ödemektedir” dedi.

    DyStar’ın fikri ve sınai hakların korunmasına ilişkin gümrükler nezdinde yaptığı başvurunun ardından Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü’nde muhafaza altına alınan boyalarla ilgili, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi ihtiyati tedbir kararı verdi. Bunun üzerine harekete geçen DyStar, reaktif kırmızı renkli boyalarla ilgili patent hakkını ihlal eden 3,3 ton sahte tekstil boyasını imha ederek, taklit boyaların piyasaya sürülmesini engelledi. Dava sürecinde davalı şirketle varılan uzlaşma çerçevesinde tazminat bedelinin ödenmesinin kabulüyle 18 Eylül 2018’de imha işlemi gerçekleştirildi.

    Taklitle Mücadele’de en başarılı ülkelerden biri Türkiye

    Türkiye, kısa süre içinde DyStar’ın 2013’ten beri dünya genelinde yürüttüğü Taklitle Mücadele Programının uygulandığı en başarılı ülkelerden biri haline geldi.DyStar, program kapsamında Türk Gümrükleri’nde patent hakları konusunda eğitimler gerçekleştirdi.

    Ele geçirilen her bir ürün titizlikle analiz edilirken, taklit boya ithal eden firmalarla anlaşma sağlanamadığı durumlarda tescilli patent haklarını ihlal eden ürünlere karşı dava süreci başlatıldı. Mücadele programı sürecinde dört farklı gümrük müdürlüğünden 50 gümrük durdurma bildirimi geldi.Böylece DyStar, Türkiye’de patent haklarını ihlal eden 100 tonu aşkın ürünün gümrüklerde durdurulmasını sağladı.

    Örnek uygulama olarak sunuldu

    DyStar’ın Türkiye’de avukatlığını üstlenen Deriş Avukatlık Ortaklığı, Taklitle Mücadele Programını geçen yıl Türk Gümrük İdaresinin idari kapasitesinin güçlendirilmesini amaçlayan AB – Türkiye ortak projesi kapsamında düzenlenen konferansta örnek uygulamalardan biri olarak sundu.

    DyStar Global Fikri Mülkiyet Hakları Direktörü Dr. Ulrich Weingarten bu programla şirketin haklarını ihlal eden kişi veya şirketlere müsamaha gösterilemeyeceğinin altını çizdi.

    Weingarten, DyStar’ın bütçe ve çevre dostu ürünler üreten ve sektöründe dünya lideri bir kurum olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bazı şirketler ürünlerimizi taklit etmeye çalışmaktadır. Şirketimizin piyasayı yakından takip etmesi, Deriş Avukatlık ofisi ile yapmış olduğu işbirliği ve Türk yetkililer sayesinde, taklit ürün ticaretini yapan şirketler, ürünlerin imhası ve ödenen tazminatlar sebebiyle pahalı bir bedel ödemektedir ” ifadelerini kullandı.

    Taklitle mücadele projesinin Türkiye ayağını yürüten Deriş Avukatlık Ortaklığı ortak avukatlarından Okan Çan, DyStar projesinin,iyi tasarlanmış bir proje olduğuna dikkati çekti. Çan, uygulamayı gerçekleştiren Türk Gümrükleri’nin ve Fikri ve Sınai Haklar Mahkemeleri’nin bu süreçte etkili bir koruma sağladığını ifade etti.

    DyStar Grubu Hakkında

    Sektöründe lider ve etkin bir boyar madde& kimyasal üreticisi olan DyStar Grubu dünyanın dört bir yanından müşterilerine, boya maddesi, özel kimyasallar ve bunlara ilişkin hizmetlere dair geniş bir portföy sunmaktadır. Tekstil sektöründe ürün geliştirme ve inovasyon alanlarında yüzyılı geçkin bir geçmişe sahip olan DyStar, aynı zamanda boyama, kaplama, kâğıt ve ambalaj endüstrileri de dâhil olmak üzere birçok sektörde faaliyet göstermektedir. Nitekim yiyecek & içecek ve kişisel bakım sektörlerindeki ilerleme, uzman bir kimyasal üreticisi olan şirketin sektördeki yerini güçlendirmektedir. Global bir şirket olarak DyStar 50 den fazla ülkede yer alan ofis, yetkinlik merkezi, ajans ve üretim tesisleriyle müşterilerinin uzmanlara güvenilir bir şekilde erişimini sağlamaktadır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.