DOLAR 32,2391
EURO 34,7767
ALTIN 2461,399
BIST 10334,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ekonomik kazanımlar için camın dönüşüm bilincini artırmak gerek

    Ekonomik kazanımlar için camın dönüşüm bilincini artırmak gerek
    26.04.2023
    A+
    A-

    Geleceğin materyali olarak ön plana çıkan cam ambalajlar, geri dönüşüm özelliğiyle karbon oluşumunun azaltılmasında önemli rol oynuyor. Camın bu özelliğinden faydalanma oranının Türkiye’de giderek artmasının sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlayacağını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Camın sonsuz kez geri dönüşebilmesi, hammadde tüketiminin azaltılması anlamına geliyor. Dönüşüm bilincinin ülkemizde daha çok geliştirilmesi, enerji tasarrufu ve yeni istihdam fırsatlarının yaratılması açısından ekonomik kazanımlar sağlayacaktır” dedi.

    Sürdürülebilir bir çevre ve sürdürülebilir bir ekonomi için geri dönüşümün önemi her geçen gün artıyor. Hem ülkemizde hem de dünyada geleceğin malzemesi olarak görülen cam ambalajların sonsuz kez geri dönüştürülebilmesi hem daha temiz bir çevreye erişim imkânı sunuyor, hem de enerji tüketimi konusunda büyük bir tasarruf sağlıyor. Gürok Grup bünyesinde faaliyete başladığı 2015 yılından bu yana katma değerli ürünleriyle cam ambalaj sektöründe fark yaratan GCA da toplam üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini geri dönüştürülmüş cam kırığından elde ederek, çevreye ve ekonomiye katkı veriyor.

    “Camı geri dönüştürerek hammadde ithalatını azaltabiliriz”

    Cam ambalaj kullanımının çevre, doğa ve ekonomi açısından birçok avantaj sağladığını söyleyen GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, şu ifadeleri kullandı: “İçerisinde muhafaza ettiği ürünle hiçbir kimyasal etkileşime girmeyen ve doğal kaynaklardan üretilen cam, doğası gereği yüzde yüz geri dönüştürülebilir bir materyal. Cam geri dönüşüm oranı maalesef ülkemizde çok düşük. Özellikle Avrupa’da örneklerine çok sık rastladığımız depozito iade sistemleri ve toplumun geri dönüşüm konusundaki bilinçlendirilmesi gibi çalışmaların, Türkiye’de daha çok geliştirilmesi gerekiyor. Ülkemizde camın geri dönüşüm oranının artırılmasıyla hem doğal kaynakların korunmasına hem de hammadde ithalatının azalmasına olanak sağlanacaktır. Bu durum enerjide ciddi oranda tasarruf edilmesine imkân yaratırken, aynı zamanda yeni iş kolları fırsatı doğurarak istihdama da olumlu yansıyacak. Camın bu avantajları göz önünde bulundurulduğunda ekonomik açıdan birçok kazanım sağladığını görüyoruz. Bu nedenle cam, tüketiciler tarafından insanları ve gezegeni koruyan en iyi malzeme olarak görülüyor. Önemli olan, enerji kaynaklarımızı optimum seviyede kullanmak ve daha az hammadde ve enerji tüketmek. GCA olarak, hammadde kullanımını azaltarak doğal kaynaklarımızı koruyacak, enerji tüketimini azaltacak aktivitelere operasyonlarımızda son derece önem veriyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.