DOLAR 32,5891
EURO 34,7978
ALTIN 2422,771
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Elektrik piyasasında taşlar oynayacak

    Elektrik piyasasında taşlar oynayacak

    Elektrik piyasasında 7.3 milyar dolarlık değişim zamanı geldi. Özel sektöre yaptırılan 7 bin 615 megavatlık santrallerden 5 bin 810 megavatlık kısım, lisanslandırılacak. Bir kısmı da iade edilip yeniden özelleştirilecek

    Özel sektöre farklı yöntemlerle yaptırılan toplam 7 bin 615 megavatlık elektrik üretim santralinden kamuyla ikili sözleşmesi 2018-2020 döneminde sona erecek yap-işlet modelindeki 5 bin 810 megavatlık kısım, lisanslandırılarak piyasaya elektrik satılacak.
    Yap-işlet ve yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle yapılan doğalgaz, linyit, ithal kömür, hidroelektrik ve rüzgar enerjisi santrallerinden bir kısmı devlete iade edilecek, önemli bir kısmı da özel sektördeki sahiplerine lisanslandırılacak.

    Sektör yetkilileri, toplam yatırım tutarı 7.3 milyar doları bulan santrallerdeki bu gelişmelerin, piyasada daha rekabetçi bir ortam oluşturup fiyatları etkileyebileceğini belirterek, “Özellikle yap-işlet modeli santrallerin nasıl, nereye ve hangi şartlarda enerji satacağı ve üretim dışı kalıp kalmayacağı yönündeki gelişmelerin elektrik fiyatlarında belirleyici rol oynayacağına” dikkati çekti.

    Yatırımlar başladı

    Yap-işlet modeli santrallerin lisanslandırılarak serbest piyasada faaliyete başlamasıyla tesislerde verimliliğin daha önemli hale geleceğini belirten sektör yetkilileri, gelişmelerin olası etkilerini şöyle değerlendirdi:

    “Bu santraller ürettiği elektriği ikili sözleşmeleri kapsamında Türkiye Elektrik Taahhüt A.Ş.’ye (TETAŞ) satıyor. TETAŞ’ın ikili sözleşme kapsamında bu santrallerden aldığı enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) maliyetleriyle paçallanarak son tüketiciye arz ediliyor. TETAŞ’ın, bu santralleri çalıştırması nedeniyle özel sektörün daha verimli elektrik üretim tesisleri devre dışı kalabiliyordu. Sadece geçen yıl TETAŞ bu santralleri durdurarak özel sektör santrallerinden de elektrik alma yoluna gitti. Anlaşma gereği oldukça yüksek bir kapasiteyle çalışan bu santraller artık özel sektörün elindeki diğer santrallerden farklı olmayacak ama bazı tesisler önemli tüketim bölgelerinde bulunduğu için iletim kısıtından kaynaklı devreye girmek durumunda kalabilir. Bu eski tip santrallerden bazılarında verimliliği artırmak ve rekabet için bazı yatırımlara başlandığı biliniyor.”

    Lisans alan devam edecek

    – Enka Holding’in 1.540 megavatlık Intergen Gebze, 1.520 megavatlık Intergen İzmir ve 770 megavatlık Intergen Adapazarı ve 770 megavat kapasiteli Baymina doğalgaz santrallerinin bu yıl sözleşmesi sona erecek, üretim lisansı alacak.
    – 1.210 megavat kapasiteli İsken ithal kömür santralinin de 2019’da bitecek sözleşmesi sonrasında lisans alması gerekiyor.
    – Toplam kapasiteleri 5 bin 810 megavatı olan santrallerin yatırım maliyeti 5.2 milyar doları buluyor.

    EÜAŞ’a devredilecek

    Özel sektöre YİD modeliyle yaptırılan santrallerin tamamı EÜAŞ’a devredilecek.

    – Bu kapsamda yer alan Tohma-Medik Hidroelektrik Santrali (HES), Gönen HES, Sütçüler HES ve Alaçatı Rüzgar Enerjisi Santrali’nin (RES) bu yıl süreleri bitecek.
    – Gelecek yıl Unimar, Trakya Elektrik ve Esenyurt doğalgaz santralleriyle Ahiköy I ve Ahiköy II HES’lerinin de sözleşmeleri bitecek.
    – Bozcaada RES’in 2020’de EÜAŞ’a devredilmesi gerekirken, Çayırhan Linyit Santrali de devlete devredilecek.
    – Böylece 1.815 megavatlık elektrik üretim kapasitesi devredilecek. Ardandan özelleştirilme süreci başlayacak.

    Kaynak: Vatan

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.